Приключи изпълнението на поредния инвестиционен проект за строителство на горска

...
Приключи изпълнението на поредния инвестиционен проект за строителство на горска
Коментари Харесай

Приключи изграждането на горски път „Дождевско дере

Приключи осъществяването на следващия капиталов план за строителство на горска пътна мрежа на територията на Югозападното държавно дружество. Изграденият в региона на „ Държавно горско стопанство Кюстендил” дълготраен горски път „ Дождевско дере” – трета степен, е с дължина малко над 5 километра и е затрупан с трошено-каменна настилка. Трасето попада напълно в землището на село Горно Уйно, единствено на 3 км от границата със Сърбия, предава Българска телеграфна агенция.

Теренът е високопланински, със стръмни и тук-там отвесни скатове. Пътят води до недосегаем басейн, в който заради неналичието на горска пътна мрежа през последните 20 години не са осъществявани никакви лесовъдски действия. За подсилване на проблематичните сектори и обезпечаване непоклатимост на дерето са построени защитни уреди /габиони/. Построени са също 19 тръбни и плочести водостоци за секване на дерето и отводняване на канавките. Изграденият на река Драговищица нов солиден стоманобенов мост свързва горския път с републиканския път от Кюстендил до границата със Сърбия.

Проектът е включен в капиталовата стратегия на ЮЗДП и се финансира със средства от фонд „ Инвестиции в горите”. С реализирането му ще се улесни осъществяването на заложените лесовъдски и ловностопански действия както за асимилиране на дървесината, по този начин и за възстановяване на защитата и контрола в горите, поддържане на екосистемите и достъпа до региона при пораждане на горски пожари.

Предстои въвеждането на обекта в употреба, според условията на Закона за устройство на територията,информират от ЮЗДП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР