Приключи идентификацията на всички движими културни ценности, които са поставени

...
Приключи идентификацията на всички движими културни ценности, които са поставени
Коментари Харесай

Ценностите на „Двореца” вече са включени в регистъра на Националния исторически музей

Приключи идентификацията на всички движими културни полезности, които са сложени във външните пространства на архитектурно-парковия комплекс „ Двореца ” в Балчик. Те са датирани, снимани, оценени и са включени в регистъра на Националния исторически музей като национално благосъстояние - заяви шефът на културния център Жени Михайлова.

Над 120 движими, недвижими културни полезности, архитектурни и разнообразни декоративни детайли, които са с историческа стойност, са регистрирани в картотека. Сред тях са архитектурни детайли, питоси, вази, надгробни плочи, кашпи.

Дейностите са завършили през м.г. и са станали вероятни с поддръжката на шефа на Националния исторически музей доцент Бони Петрунова и зам.-директора проф. Христов. „ Те се отзоваха на нашата молба, изпратиха експерти, които съумяха да разпознават обектите в „ Двореца ”. В момента имаме освен картотеката, само че и идентификацията им ” - сподели Михайлова. Най-ценните от тях ще бъдат застраховани през тази година.

„ Културните полезности и благосъстоянието на България би трябвало да бъдат съхранени, опазени и предадени за идващите генерации. Виждаме, че, когато няма такава идентификация, то не може да бъде съхранено. По този метод ние взехме решение да разгадаем този проблем ” – добави Михайлова. Обясни, че до момента е имало случаи да изчезват цели алеи, да се чупят каменни плочи и това е оставало безнаказано. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР