Приключи един много ползотворен Съвет, на който бяха поставени и

...
Приключи един много ползотворен Съвет, на който бяха поставени и
Коментари Харесай

Радев: България не участва в инициативата за 1 млн. снаряда за Украйна

Приключи един доста потребен Съвет, на който бяха сложени и беше реализирано единодушие по значими тематики за България, сподели в Брюксел президентът Румен Радев.

По тематиката за 1 млн. снаряда за Украйна, тази тематика е заложена на две места – първо, във вчерашните изводи на съвета и най-важната част в Европейската организация по защита. България е част и България поддържа европейския механизъм за подсилване на мира. Благодарение на този механизъм ние ще модернизираме отбранителната ни промишленост. Но касаещо доставката на 1 млн. снаряда за Украйна, категорично е записано през вчерашния ден, че това би трябвало да става в сходство със характерните особености в политиката за защита на всяка държава-членка. Преди съвета имаше съвет на министрите на защитата и външните министри, България не е част от тази самодейност и още 9 страни, по тази причина няма по какъв начин да попадаме в общо умозаключение. Ако желае някоя страна, подписва съглашение с Европейската организация по защита, 10 страни обаче не вземат присъединяване в тази самодейност, в това число и България, посочи Радев.

По отношение на енергетиката - с изключение на високата оценка, която получава България за всички начинания, които генерираме и поддръжката, която даваме на нашите сътрудници, сложих значим въпрос за нагнетения безценен газ предишното лятото в Чирен. Това е проблем, който имат и други страни. Газ, който сега е три пъти по-скъп от сегашните цени и неговото вадене, значи ние в действителност да подвигаме доста цената на газа, който продаваме сега. Това е сериозна тематика и ще бъде обект на разбори от страна на Европейска комисия, сподели Радев.

Имаме цялостна поддръжка и висока оценка за защитата на външните граници. Приключва с бързи темпове уточняването на техническите параметри за европейската помощ за защита на българската граница, която е приоритет, казано е това от ръководителя на Европейска комисия, от април чакам да стартира осъществяването на тази помощ, добави Радев.

По отношение на селскостопанската политика изцяло разбираме нуждата да предоставяме транспортни коридори за експорт на селскостопанска продукция от Украйна към трети страни, само че това не би трябвало да води до деформиране на българския пазар и до увреждане на ползите на нашите производители, добави той.

Този въпрос към този момент сме го сложили един път. Има целева помощ за 56 млн. евро, от които България получава 16 милиона, само че това не е задоволително. Затова дружно с Румъния, Унгария, Славакия и Полша ние настояхме за доста по-голяма помощ, която да подхожда на вредите, които търпят нашите аграрни производители. Това ще бъде обект на съществено разглеждане в Европейска комисия, посочи президентът. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР