Приключи дългоочакваната в Сан Франциско среща на Си с Байдън.

...
Приключи дългоочакваната в Сан Франциско среща на Си с Байдън.
Коментари Харесай

Боян Чуков: След срещата Байдън - Си засега наблюдаваме публично само Много шум за нищо

Приключи дълго чаканата в Сан Франциско среща на Си с Байдън. След многочасова среща сред двамата водачи Джо Байдън не се сдържа и си „ сподели рогата “. Нарече своя безценен азиатски посетител „ деспот “. „ Любезно “ и в характерен за янките неоколониален жанр. Това написа във Facebook геополитическият анализатор Боян Чуков.

Китайското външно министерство се възмути от неналичието на обикновено образование от американска страна. Ама нали си играем пропагандно на играта „ Демокрация против автокрация “.

Но май единствено Антъни Блинкен остана неприятно сюрпризиран от неприличното държание на своя директен началник. Форумът на АТИС (Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество) в Сан Франциско не е среща на високо ниво, а едноседмична поредност от съвещания по ползи на специалисти.

Си посети Сан Франциско като обществено прояви „ жест на благосклонност “, по формулата на Путин. Последната (както сподели времето) неизбежно води до „ нас кинули в очередной раз “. Но всеки си знае!

Срещата се състоя макар слуховете, че Генералният секретар на ККП може и да не пожелае да пътува до Съединени американски щати. Изглежда, че и двамата водачи имаха потребност от това да се срещнат обществено тъкмо в този миг. Преди всичко водени от вътрешнополитически съображения.

В Съединени американски щати вътрешнополитическата конюнктура е прекомерно трагична. В Китай нещата са по-прикрити, само че и в Поднебесната редица косвени признаци демонстрират, че Си има проблеми със своята „ комсомолска “ (либерална) съпротива.

Стана ясно, че са решени изрично три въпроса на американо-китайските връзки. Първи, възобновена е директната връзка сред Пентагона и НОАК (китайската армия). Безспорно това е триумф освен за Китай и Съединени американски щати. Все отново да не забравяме, че двете страни са нуклеарни сили.

Второ, реализирани са сделки във връзка с износа на китайски фентанил (суровина за произвеждане на наркотик) в Мексико. А мексиканците заливат Съединени американски щати с създаден на ишлеме фешън опиат, който е шлагер на щатския пазар и коси янките в необикновено огромни мащаби.

Трето, решен бе казусът с „ ареднованите “ китайски панди в зоопарка в Сан Франциско.

Реално и трите казуса са от компетенциите на министър на защитата, на ръководители на DEA (Агенцията за битка с наркотиците) и китайските им сътрудници, а драмата с пандите е разрешима на равнище шеф на зоологическа градина.

Дали има някакви дискретни сделки ще разберем след несъмнено време. Дали американците са съумели да убедят китайците да скапват калимерата с руснаците ще установим доста бързо.

Ако през идващите дни върховен китайски функционер посети Москва или върховен съветски функционер посети Пекин, то руско-китайската дружба е могучая и крепучая както във времената на Сталин и Мао. По-ясно казано, дали Кремъл ще бъде осведомен навреме за резултатите от визитата на Си в Сан Франциско.

Има съмнения, че дискретно Генералният секретар на ККП и Байдън са разискали обстановката, която ще се сътвори след изборите в Тайван при започване на идната година. Това е основен въпрос за Поднебесната.

Но до момента обществено следим единствено Much adoe about Nothing (Много звук за нищо, Шекспир).

Но да не се впускаме в конспирологични теории!

Засега Байдън май извлече по-голяма изгода от това, че си поприказва със Си. Не че Генералният секретар на ККП му повярва на приказките.

Американската дипломация може несъмнено да кандидатства с триумф за Нобелова премия за най-лицемерна дипломация в света за всички времена.
Можеше ли Байдън да си спести да назова „ деспот “ Си? Няма по какъв начин, не можеше. Байдън играе за своя електорат и е в предизборна президентска конкуренция.

Засега най-сериозен конкурент в Демократическата партия му е кметът на Сан Франциско Гавин Нюсъм, който посрещна на летището Си дружно с достолепната Джанет Йелън, финансов министър на Съединени американски щати.

Накрая, има съглашение за увеличение на гражданските полети сред Поднебесната и Съединени американски щати.

Иначе военните полети във въздушното пространство сред Китай и Тайван си остават все по този начин трагични и многочислени.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР