Приключи археологическото проучване на новооткритата църква на територията на средновековната

...
Приключи археологическото проучване на новооткритата църква на територията на средновековната
Коментари Харесай

Археолози проучиха новооткрита църква край средновековната крепост Червен

Приключи археологическото изследване на новооткритата черква на територията на средновековната цитадела Червен край Русе, оповестиха от Русенския исторически музей.

Храмът е с размери 6,70 на 12,80 метра. Състои се от притвор и съществена част, а олтарното пространство приключва като тристенна апсида. Постройката е построена от обработени каменни блокове и е била декорирана с използването на тухлени пояси и ниши. Първоначалният разбор на находките, както и следената технология за създаване на храма го датира в границите на 14 век. От музея напомнят, че още при миналогодишните изследвания в притвора на храма са били регистрирани непокътнати дребни сектори от фрески. В най-голяма степен те са съхранени в олтарната част на църквата.

По време на тазгодишната археологическа акция в средновековния град Червен са били разкрити осем погребения. Гробните камери са издълбани в скалата и са били покрити с каменни плочи. Пет от гробовете се намират в главното помещение на църквата. Всички камери са употребявани повече от един път, а антропологичният разбор на човешките остатъци в тях ще даде повече информация за профила на жителите на крепостта през Средновековието.

Археологическите изследвания на църквата са били осъществени от екип експерти от Русе, Клисура, Павликени и Сливен, с присъединяване и на седем студенти-специализанти от Англия. Ръководител на изследването е Светлана Великова от Русенския музей, а теоретичен съветник - доцент доктор Деян Рабовянов от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Финансирането на археологическата акция е обезпечено от Министерството на културата и от Регионалния исторически музей в Русе.

От музея показват, че Червен е археологически обект със важен принос в проучването на средновековната българска просвета. На негова територия са разкрити палат, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществено-административни здания, доста жилища и значими археологически находки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР