Приключенска игра и забавна викторина, кулинарен базар и обредни хлябове

...
Приключенска игра и забавна викторина, кулинарен базар и обредни хлябове
Коментари Харесай

Много изненади подготвят студенти за Европейската нощ на учените в Пловдив

Приключенска игра и занимателна викторина, кулинарен базар и обредни хлябове ще има по време на Европейската нощ на учените в Пловдив на 28 септември. В нея тази година се включват Медицинският университет, Университетът по хранителни технологии и Институтът за зеленчукови култури " Марица ".

В приключенската игра на Медицинския университет ще вземат участие пет тима от студенти от всички специалности и равнище на образование, които за един час ще би трябвало да намерят " своя " експонат от музея на медицината. Това сподели за Българска телеграфна агенция проф. Виктория Сарафян, заместител ректор, като посочи, че цялата им стратегия е отдадена на бъдещия музей на медицината. В действителни условия участниците в играта ще би трябвало да преодолеят редица трудности, за което ще им са нужни с изключение на познания, и бърза реакция. Проф. Сарафян добави, че са подготвили и доста изненади.

След формалното разкриване на самодейността ще се състои и обичаен спор сред тимове на студенти и преподаватели на тематика " Реален или виртуален музей? ". Всеки един от тях би трябвало да отбрани своята теза и визия по какъв начин да наподобява музеят на медицината, като последната дума е на публиката, която ще гласоподава за меродавност и атрактивност на презентациите. През цялото това време студентите и гостите на Университета ще могат да прегледат експонати от бъдещия музей с здравно предопределение и доста скъпи медицински книги. До момента, по думите на проф. Сарафян, има дарени от организации и лекарски семейства над 120 предмета, свързани с фармацията и денталната медицина, измежду които и от археологически находки от 1-2 век след Христа. Като любопитни заместник-ректорът уточни палеоекспонатите, от които може да се направи умозаключение за заболяванията, от които са боледували хората в древността.

Своята милостиня за Музея на медицината ще създадат и майсторите в кулинарията, които и тази година ще подредят Кулинарен базар. През цялото време, на специфична сцена, студенти и преподаватели ще могат да покажат своите гении.

В Университета по хранителни технологии Европейската нощ на учените 2018 ще стартира с показване на постери на научни разработки на млади учени и студенти и осъществяване на занимателна викторина с доста изненади и награди. Това сподели за Българска телеграфна агенция заместник-ректорът на университета проф. Йорданка Алексиева. Доц. Цветана Гогова и майсторът-хлебар Георги Лефтеров са подготвили поредност от събития, свързани с обичайни български обредни хлябове.

Освен лекцията, хлебарите демонстративно ще изпекат разнообразни типове самун, а гостите ще могат да опитат усета на ритуален самун от разнообразни места по света, типове походен боен самун от Византийската империя и Второто българско царство.

Специално място е отредено и на обичайните храни като културно завещание, като ще могат както да се опитат ястия от разнообразни райони на България, по този начин и да се научат рецептите за тях. Когато приказваме за научна институция, каквато е УХТ, няма по какъв начин в програмата да не е включена и полемика за достиженията на учените в развиването на хранителната просвета, техника и технология, допълват от университета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР