Приключенията на музикалните тонове и техните ноти е новата образователна

...
Приключенията на музикалните тонове и техните ноти е новата образователна
Коментари Харесай

Всеки може да научи музикалните ноти и техните тонове

Приключенията на музикалните тонове и техните ноти " е новата просветителна компютърна игра за деца на издатекство " Виксис ", която сполучливо добавя предицата след " Буквенка ", " Цифренка ", " Писменка ", " Разговорка ", " Ръкописка " и " Дар от сърце ". Компютърният програмен продукт, както и анимациите в играта са дело на инж. Ирина Стоянова.

С играта децата се учат да пеят, да разпознават музикалните тонове по слух, да подреждат нотите върху петолиние, с цел да се запише мелодия. Обучението е построено върху неповторимата и сполучлива методика на проф. Милена Куртева - дълготраен учител по пиано, някогашен шеф на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " в София, професор по методика и лекар на изкуствознанието. Тя е създател на идейния план и на сюжета на играта.

" Приключенията на музикалните тонове и техните ноти " се състои от две елементи. Първата част показва героите - куклички-ноти, които вземат участие в игри с към тридесет леки мелодии и детски песнички, задания за различаване и нареждане на музикалните тонове до, ре, ми, фа, сол, ла, си, до. С постепенна възходяща трудност на упражненията детето стартира да разграничава по слух тоновете в дадена лесна мелодия и се научава да записва тяхната поредност.

Във втората част с приказка и анимацията се вкарват понятията петолиние, местонахождение на ноти на петолинието, обрисуване на другите тонове с цяла нота, половинка и четвъртинка, според от продължителността на тона и други.

Ето какво сподели Милена Куртева пред " Детски Дневник ":

 Милена Куртева. Снимка: Личен списък
Милена Куртева. Снимка: Личен списък
" Съвременните научни проучвания потвърждават, че мозъкът на дребните деца сред 3 и 8-годишна възраст има ярки заложби за асимилиране на музика, без значение от наследените от родителите качества.

Същите научни проучвания дефинират, че навиците - положителни или неприятни – от ранна възраст се характеризират с относителна резистентност и могат да се запазят през целия живот на индивида, без той от време на време да осъзнава това.

Ние се питаме – за какво при съществуването на сходни естествени дадености на всички деца, да не поставим старания да ги обкръжим с музика?

При вярна модерна педагогическа подготовка, заниманията с музика въздействат позитивно на размера, точността и разпределението на вниманието, форсират мисленето, уголемяват паметта.

Защо да лишим всички деца от такава опция, откакто съществуват равни и удобни условия?

Въз основа на същите проучвания дребните деца, при ежедневно слушане на непознат език, го научават. Играта сме създали не с цел да насочваме всички деца към музика, а с цел да се покачат техните интелектуални качества и да се оправят чудесно с общообразователната подготовка.

Ще бъде радостно, в случай че нашите цялостни отличници познават и музиката. "

Повече информация за играта може да се откри тук, а самата игра - в по-големите книжарници в страната или да се поръча от уеб страницата на " Образователни игри за деца – Виксис ".

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР