Приключена е проверката, разпоредена от главния прокурор по повод спирането

...
Приключена е проверката, разпоредена от главния прокурор по повод спирането
Коментари Харесай

Установиха данни за престъпление по служба от техническия директор на БНР

Приключена е инспекцията, разпоредена от основния прокурор във връзка прекъсването на излъчването на стратегия „ Хоризонт “ на Българското национално радио (БНР). Материалите се изпращат на Софийска градска прокуратура предвид на данни за закононарушение по работа, осъществено от шефа на дирекция „ Техника “ на БНР. Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България, представени от Novini.bg.

``
реклама

По мотив прекъсването на излъчването на стратегия „ Хоризонт “ на Българското национално радио на 13 септември 2019 година (петък), в часовата зона сред 06.00 и 11.00 часа, основният прокурор Сотир Цацаров разпореди неотложно осъществяване на инспекция.

Проверката е предоставена на ДАНС, Съвет за електронни медии и Комисията за контролиране на известията (КРС), под директното управление на зам. основния прокурор Иван Гешев.

В хода на инспекцията, предоставена на ДАНС са снети писмени пояснения от генералния шеф на БНР Светослав Костов, от и. д. шефа на стратегия „ Хоризонт “ Николай Кръстев, от шефа на дирекция „ Техника “ Пламен Костов и други чиновници националното радио.

Обяснения са снети и от управителни длъжностни лица от „ НУРТС България “ ЕАД - пропагандатор на сигнала на радиото. Изискана е публична писмена и електронна връзка сред управителни длъжностни лица на БНР, както и сред тях и и длъжностни лица на сдружението - пропагандатор на сигнала.

Техническата профилактика на БНР е регламентирана в взаимна Заповед на БНР и „ НУРТС България “ ЕАД за поетапна профилактика на предавателите, поради събитието, че излъчването на националните стратегии на БНР е с непрестанен темперамент. Специфични законови отговорности за БНР по отношение на непрекъснатостта на сигнала и готовността на мрежата му произтичат от Закона за радиото и малкия екран и Закона за отбрана от бедствия, с оглед ранното обявяване и отбрана на популацията.

Установено е, че БНР разполага с аварийни студия за всяка от стратегиите си. Когато се постанова профилактика/ремонт на тези студия или друга техника на територията на БНР на бул. Драган Цанков № 4, гр. София, засягаща работата им, излъчването /студийната работа по основаване на наличие, авторски излъчвания, изявленията, новинарски емисии/ краткотрайно се мести в друго свободно студио или ефирът се „ запълва “ с музика или друго наличие.

По отношение на техническата профилактика на излъчвателните уреди на разпространителя на сигнала на БНР – „ НУРТС България “ ЕАД, е открито, че сдружението, съгласно контракта си с БНР е задължено да прави регулярно профилактика на системата, която е планувана.

Извършва се минимално два пъти годишно и се съгласува авансово през миналата година с БНР и другите ползватели на предавателите на „ НУРТС България “. От приложените материали е открито, че за 13.09.2019 година „ НУРТС България “ е планувало профилактика единствено на три предавателя на ултракъси талази /УКВ/ в Белоградчик, Ивайловград и Трещеник. От основаването на „ НУРТС България “ ЕАД и БНР досега не е преустановявано излъчването на която и да е стратегия на националното радио по едно и също време на територията на цялата страна заради описаните нагоре характерни отговорности и характерности на националното радио. Профилактика на предавателите на „ НУРТС България “ ЕАД се реализира поетапно, за не повече от осем часа денем, в разнообразни дни, по един предавател на район, по опция в диаметрално противоположни елементи на страната.

Изцяло отвън заложения график за осъществяване на профилактика, на 11.09.2019 година шефът на дирекция „ Техника “ към БНР - Пламен Костов е изготвил документално съобщение до генералния шеф на БНР за „ основан огромен механически проблем “, който постанова „ профилактиране на студийния комплекс на Програма „ Хоризонт “ за времето от 6:00 до 11:00 часа на 13.09.2019 година “. Никъде в това съобщение Костов не е показал, че ще се прави прекъсване на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния шеф такова свое желание. Генералният шеф на БНР Светослав Костов е сложил резолюция „ ДА “ на документа.

От електронната преписка сред Пламен Костов и „ НУРТС България “ се установи, че на 12.09.2019 година в 9:26 ч. Костов е изпратил публично известие до старши управител В. Стойкова със следното наличие: „ апелирам Ви, да бъде прекъснато излъчването на стратегия „ Хоризонт “ на 13.09.2019 година на територията на цялата страна за времето от 6:00 до 11:00 часа, заради профилактика на студийния ни комплекс “.

Същият ден в 13:01 ч. Стойкова е изпратила известие на инж. Костов, в което го е уведомила, че е уведомила сътрудниците си от Оперативно ръководство и надзор и програмата няма да се излъчва в указаното време. На 12.09.2019 година към 16.30 часа Пламен Костов е позвънил на И. Павлов – началник на „ Централна Апаратна “ към дирекция „ Техника “ при БНР и му е разпоредил да пусне в ефир известие за идна техническа профилактика на излъчването на стратегия „ Хоризонт “ на 13.09.2019 година и прекъсване излъчването на стратегия „ Хоризонт “.

Пламен Костов показал на Павлов докладната, която е изготвил до генералния шеф, с сложена върху нея резолюция „ Да “ от Светослав Костов. В осъществяване на това напътствие от Пламен Костов, И. Павлов разгласил известие на страницата на БНР за идна профилактика. На 13.09.2019 година в 8:07 ч. П. Костов е изпратил ново известие на В. Стойкова, със следното наличие: „ благодаря Ви за съдействието и в случай че е допустимо, да възстановим сигнала към 10.20 часа “.

Установена е докладна бележка от Пламен Костов от 13.09.2019 година до генералния шеф, в която го е уведомил за зародил проблем с оптичната връзка сред БНР и предавателите, наложил прекъсването на Програма „ Хоризонт “ от 6:00 ч. до отстраняването на казуса. В тази връзка на 13 септември 2019 година БНР е изготвило уведомително писмо до КРС по случая.

В хода на осъществената от ДАНС инспекция е открито, че:
- не е осъществявана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на Програма „ Хоризонт “;
- не е съществувал какъвто и да е механически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на Програма „ Хоризонт “;
- не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна;
- не е съществувал механически или различен проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС.

Същевременно от БНР не е била прекъсвана работата на стратегия „ Хоризонт “, която се е излъчвала он-лайн и е можела да се слуша в интернет на уеб страницата на БНР. Този метод на слушане се употребява от стеснен кръг слушатели. Категорично се открива, че Програма „ Хоризонт “ не е била налична в ефир на УКВ честоти в интервала 6:00 ч. до 10:42 ч. на 13.09.2019 година на цялата територия на Република България.

От „ НУРТС България “ ЕАД не е била преустановявана работата на излъчвателните уреди /предавателите/ на БНР като се изключи трите предавателя /посочени по-горе/, подлежащи на годишна планова профилактика, ситуирани в разнообразни краища на страната /от всички 75 предавателя, излъчващи стратегиите на БНР/. Преустановяването на сигнала на „ Хоризонт “ е осъществено посредством прекъсване на звуковия сигнал на входа на кодиращото устройство в централата на „ НУРТС България “ ЕАД.

В хода на осъществената от КРС инспекция е открито, че за прекъсването на излъчването на стратегия „ Хоризонт “ на 13.09.2019 година за времето от 06.00 ч. до 11.00 ч., комисията е била известена на 13 септември 2019 година в 18.17 година с електронно писмо от БНР.

КРС е открила, че профилактиката на студийния комплекс не е измежду събитията, даващи право на БНР да приключва излъчването на стратегии от предавателните станции, защото студийният комплекс не е част от електронната съобщителна мрежа на предприятието. Поради неосигуряване непрекъснатост на излъчването от предавателните станции на БНР, в нарушаване на Разрешението на БНР, КРС уведомяват прокуратурата, че ще бъде формирано административно наказателно произвеждане против националното радио за административно нарушаване по член 325 алинея 1 от Закона за електронните известия.

В отчета от инспекцията, предоставена на Съвет за електронни медии са отразени към този момент описаните обстоятелства, както и че Съвет за електронни медии не е била уведомявана за прекъсването на излъчването на стратегия „ Хоризонт “. Изразено е мнение, че БНР не е изпълнило отговорностите си за непрестанно радиоразпръскване на територията на страната, което е нарушаване на изискванията на Индивидуалната лицензия на националното радио.

Всички материали от инспекциите са изпратени на способената прокуратура – Софийска градска прокуратура, с оглед вероятно осъществено закононарушение по работа от длъжностно лице от БНР - шефът на дирекция „ Техника “ Пламен Костов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР