Приказни къщи и малки замъци, превърнати в хотели, сякаш извадени

...
Приказни къщи и малки замъци, превърнати в хотели, сякаш извадени
Коментари Харесай

Морска вода в Чехия е лек за всички болести

Приказни къщи и дребни крепости, превърнати в хотели, като че ли извадени от вдъхновения от творбите на Стефан Цвайг филм на Уес Андерсън " Гранд хотел ``Будапеща " ; чешми и фонтани, от които звънливо блика лечебна вода, лек за всяка болежка; градини с разнообразни благоуханни цветя. Това съставлява на пръв взор чешкият курортен град Лухачовице, разположен в региона на Злин.

За тези, които избират шумните и динамични места, Лухачовице не предлага нищо. Спокойствието се е пропило по стените на разноцветните къщи, а чистите алеи и поддържани градини с рози припомнят по-скоро на фон от средновековна приказка, в сравнение с действително съществуващо място. Повече от 300 години хората се стичат от всички краища на Чехия, с цел да търсят избавление от тежестта на болести на дихателния и храносмилателния тракт, диабет и мускулно-скелетни нарушавания. Водата в Лухачовице е мощно минерализирана и е естествено ефервесцентна, т.е. бълбукаща, остатъчна морска вода, което изяснява силния ѝ солен усет, който въпреки и мъчно, се преглъща в името на здравето.

Лухачовице се загатва за първи път в исторически документ от 1412 година, само че се допуска, че е основан в средата на XIII в. В края на XVI в. Лухачовице става основен град на голямо имение, включващо 12 села. От 1629 година до 1945 година имението принадлежи на знатното семейство Серений. Този жанр играе съществена роля в превръщането на града в балнеокурорт. Серений осъзнават смисъла на лечебните води на Лухачовице и че балнеолечението може да способства за фамилната хазна. 

Малко по малко амбициозната фамилия

 

стартира да построява чешми върху изворите,

 

които свободно бликали от земните глъбини. Новините за лечебната мощ на водите на Лухачовице се популяризират и първите посетители идват, с цел да потърсят лек за болките си. В началото Серений нямат пари, с цел да изградят лечебни центрове или хотели, в които знатните особи да прекарат известно време по наставление на фамилните си лекари. Интересът към локалните извори продължава да пораства и тогавашният притежател на имението построява през 1789 година хан с няколко стаи за посетители. Разширяването на този самобитен спа център е подкрепено от отчети за сполучливото лекуване на многобройни здравословни неразположения. Експертните мнения с позитивна оценка са причина за износа на локалната минерална вода и потоците от пациенти. Лухачовице обаче се намира в Белите Карпати и да се стигне до лечебните извори не е смешка работа, още повече като се има поради, че множеството искащи да се доберат до лековитата вода имат ставни или костни проблеми. 

Нов стадий от развиването както на спа центъра, по този начин и на града се появява при започване на XX век, когато чешкият лекар Франтишек Весели идва в Лухачовице. Находчивият лекар с бизнес усет взема решение да вложи пари, с цел да трансформира градчето в актуален спа център, като основава акционерно сдружение, което поема контрола върху минералните извори. Семейство Серений обаче продължава да има забележителна финансова роля в разрастването на курорта. Проблемът с непроходимостта е бързо преодолян с прокарването на железопътна линия през 1904 година

Благодарение на плана на проектант Душан Юркович се

 

осъществя фантазията на семейство Серений и лекар Весели 

 

за съвременен и комфортен възстановителен център. Словашкият проектант отделя извънредно доста време, с цел да изследва разположението на града и да разбере какви са потребностите на хората, за които ще сътвори хотелите и вилите. Усещането му за околната среда и разбирането на духа на курорта към момента могат да се видят в архитектурата на къщата на самия Юркович или в очарователните къщи " Слънчева баня ", " Ястреб "  и сградата на Института по хидротерапия. 

През 20-те и 30-те години на XX век значението на курорта Лухачовице нараства дружно с увеличаващия се брой поданици и посетители. Появяват се още здания с вдъхновяващи осанки: постройката на настоящия Общински комитет, дворецът санаториум, хотел " Александрия ", хотелите " Фучик`` и " Морава ", а през 1935 година и Социалният клуб. След окупацията от нацистка Германия достъпът до водата е отсечен за чешката общност и се дава напълно на услугите на нацистите. След освобождението на града през май 1945 година

 

стартира още една глава в историята на Лухачовице

 

Между 1945-1947 година е издигнат нов комплекс от здания, които оферират водолечение, в това число и нов здравен център. Социалните промени след февруари 1948 година повлияват както на живота на хората в Лухачовице, по този начин и на метода, по който курорта действа. Селското стопанство е колективизирано, горите са национализирани и страната става единственият притежател на естествените лечебни източници и на всички балнеологични, жилищни сгради и заведения за хранене в курортните градове. През 1957 година Лухачовице получава статут на курорт, а балнеоложките грижи минават под опеката на  Министерството на здравеопазването. За да се реши казусът с новопристигналите заселници, се построяват типичните за тези години панелки, които се намират надалеч от красивия център на Лухачовице, тъй че да се резервира достоверният образ на града. През 2016 година здания и крепости в Лухачовице са върнати на баронеса Изабела Тиен-Адлерфлихт, чието моминско име е Серений.

Фонтаните и чешмите в Лухачовице сами по себе си са архитектурно благосъстояние. Най-известният шадраван е основан от Ян Каван и е превозен от международното ревю EXPO 1958 в Брюксел и по тази причина се назовава Брюкселски шадраван. Друг прочут шадраван е този на лекар Весели и издигнатият в чест на Винцент Серений, който се назовава " Винцентка ". Това е и името на минералната бутилирана вода, която може да се купи в града. До всяка чешма и шадраван има и табелки с изложение на какви неразположения въздейства водата. Най-новият шадраван в Лухачовице е издигнат през 2000 година на площад " 28 октомври ", а грижите за минералните извори, уюта и лекуването на гостите в никакъв случай не прекъсват.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР