Приказка с тайна полиция за децата и закон, според който

...
Приказка с тайна полиция за децата и закон, според който
Коментари Харесай

„Тайна полиция“ в читанка за 3-ти клас разгневи родители

Приказка с загадка полиция за децата и закон, съгласно който възрастните не би трябвало да бият или да се карат на хлапетата, поместена в читанка за трети клас, разгневи родители в обществените мрежи. Става дума за творбата „ Новият закон “ на австрийска писателка Кристине Ньостлингер, включено в учебник на едно от издателствата.

В него се споделя за крал, който всяка година давал дарове на своите жители. Когато се изпразнила касата обаче финансовият министър забранил да се купуват колела на малчуганите. По предложение на сина си, с цел да бъдат щастливи децата, кралят измислил закона за тяхна отбрана. След като схванал, че никой не съблюдава разпорежданията му и по тази причина малчуганите не са удовлетворени от подаръка си, кралят разпоредил основаването на загадка полиция в отбрана на децата. Новият орган на реда се внедрил на всички места и никой не знаел дали среща контрольор за електропроводите, или пази децата. Накрая съгласно щастливия край всеки почнал да съблюдава правата на хлапетата и да се държи общително с тях.

Приказката от читанката обиколи Facebook, като някои родители съпоставиха австрийското произведение с квалифицираната Национална тактика за детето, а съгласно други то е агитация и крие злокобно обръщение в себе. Според трети обаче авторката е известна с повече от 100-те си детски книги и спада към най-известните и авторитетни детски писатели в немскоезичната област. Затова и казусът бил в издателството и неговият превод, а не в творчеството на Кристине Ньостлингер. Други от потребителите на обществените мрежи пък се възмутиха от думи като „ окей “ и „ отпадък “ в приказката. Те били несъответствуващи за деца в нежна възраст, на които е редно да се даде образец с морални полезности и верен изказ, а не с разговорни изречения и обиди, написа Монитор.

Според примерното систематизиране на образователния проект за третокласниците, те би трябвало да учат въпросното произведение към края на образователната година. Като част от упражненията им в клас са заложени полемики за правата на децата и подготовка за отбелязване на Световния ден на детето.

От просветното министерство изясняват, че преди читанката да бъде утвърдена от ведомството, нито един от проверяващите го учители не е изказал отрицателно мнение против съответния текст или целия учебник. Читанката е в клас от предходната година, само че нито един преподавател от избралите да преподават по него не се е оплакал. До привършване на публицистичния брой от издателството не изпратиха мнение за какво са избрали да включат „ Новият закон “ в читанката за трети клас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР