Приходната агенция с нови е-услуги за физически лица, 858 000

...
Приходната агенция с нови е-услуги за физически лица, 858 000
Коментари Харесай

С обаждане по телефона възстановяваме забравен ПИК от НАП

Приходната организация с нови е-услуги за физически лица, 858 000 употребяват кода

Потребителите, които имат личен идентификационен код (ПИК) от Национална агенция за приходите, само че са го не запомнили, ще могат да го възстановят единствено с едно позвъняване на осведомителния телефон на приходната организация: 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина, като изберат меню 6 – „ Информация с ПИК “, под меню 3 – „ Забравен ПИК “. Необходимо изискване е клиентът да има достъп и да употребява все още електронния си адрес, който е декларирал при издаването на ПИК.

След свързване с съветник от Информационния център и след надеждна идентификация, клиентът ще получи краткотраен ПИК. С него той ще може да влезе в е-услугите на Национална агенция за приходите, да вкара нов код и да го удостовери. На имейл адреса си потребителят ще получи линк за активация на прелюдия от него код, с който ще може да употребява цялостния размер електрони услуги, предоставяни от Национална агенция за приходите.

В случай, че потребителят няма достъп до електронния си адрес, посочен при издаването на ПИК, то той би трябвало да попълни и подаде заявление за приемане на нов в комфортен за него офис на Национална агенция за приходите. Издаването на ПИК лишава единствено няколко минути. От съображения за сигурност, той се дава персонално на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик. Причината е, че всички дейности осъществени с ПИК, в това число подаване на заявления и документи, се смятат за саморъчно подписани от клиента.

Потребителите с личен идентификационен код от Национална агенция за приходите, които досега са имали опция единствено да вършат информации, към този момент ще могат онлайн да разширят обсега на е-услугите с ПИК, които употребяват, без да вървят до офис на приходната администрация. Така те ще могат да подават заявления, документи и заявки онлайн.

Общият брой е-услуги на Национална агенция за приходите, налични с ПИК надвиши 35. Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни заявления, информации за отговорностите с опция за заплащане, в това число и за локални налози и такси, информации за изплатени приходи, за застрахователен приход, за осъществени заплащания и погасени с тях отговорности, настоящо положения на трудови контракти, подаване на заявки и приемане на удостоверения и други.

Към момента близо 860 000 жители имат деен ПИК, като от оповестяване на изключителното състояние на 13 март досега издадените нови лични идентификационни кодове са 17 345. С ПИК на Национална агенция за приходите могат да се употребяват, както е-услугите на организацията, по този начин и е-услуги, предоставяни от други администрации, измежду които Национален осигурителен институт, Националната здравно-осигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 60 общини, измежду които и Столична и други.
Националната организация за приходите приканва още веднъж своите клиентите при опция да отсрочат визитите си в офис на ведомството до преустановяването на изключителното състояние, като до тогава употребяват електронните услуги, налични на https://inetdec.nra.bg/ с личен идентификационен код или електронен автограф. Структурите на Национална агенция за приходите не престават да работят и да обслужват клиенти при спомагателни ограничения за отбрана и непрекъсната стерилизация на пространствата.
Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на изключителното състояние е налична в специфична графа на уеб страницата на Национална агенция за приходите - https://nap.bg/page?id=762.
Информационният център на Национална агенция за приходите – дава отговор на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена съгласно цените на съответния оператор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР