Приходите от въведеното на 13 октомври своеобразно мито от 20

...
Приходите от въведеното на 13 октомври своеобразно мито от 20
Коментари Харесай

Пак измамени: Къде са 260 млн. от „Лукойл“?

Приходите от въведеното на 13 октомври самобитно мито от 20 лева./МВтч за вноса и преноса на съветски природен газ у нас до 20 ноември са към 260 млн. лева, които обаче остават на хартия, дължими са от държавния газов оператор „ Булгартрансгаз “ (БТГ), фактурирани са от него към съветската „ Газпром износ “, само че не са платени и с финансовото министерство се търси метод по какъв начин те в последна сметка да постъпят в държавната хазна.

Това разяснява изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ (БТГ) Владимир Малинов пред публицисти във връзка енергийната вноска, която разбуни духовете освен у нас, само че и в Сърбия и Унгария, които я оспорват с претекста, че ще оскъпи доставките на синьо гориво за техните консуматори, и се заканиха да желаят от Брюксел наказателна процедура против България.

Енергийната вноска влезе в действие на 13 октомври, съгласно законови промени, импортирани от поотделно от водача на ГЕРБ Бойко Борисов и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и от депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев, и признати някак апропо и задължаващи БТГ да заплаща вноската, без да е явен механизмът, по който операторът ще си търси парите от „ Газпром “.

В последна сметка депутатите трансформираха текстовете и от 20 ноември към този момент не БТГ, а съветският тръст би трябвало да заплаща сумата, като организация „ Митници “ и финансовото министерство ще си търсят парите, без към този момент да е ясно по какъв начин ще стане това. Годишни приходи от към 2 милиарда лева от тази енергийна вноска бяха заложени и в проектобюджета за 2024 година, само че след партийни разправии финансовият министър Асен Василев ги извади от приходната част.

Реклама

Така за интервала 13-31 октомври дължимата сума за импортирания съветски газ е към 140 млн. лева, съгласно данните от газовия оператор, а за 1-20 ноември – се пресмята на към 120 млн. лева, сподели Владимир Малинов.

Първата сума към този момент е фактурирана на „ Газпром износ “, само че не е платена от съветската компания. „ Булгартрансгаз “ е подал изискваната акцизна декларация само че не е превеждал такива пари към организация „ Митници “. Вноската за втория интервал действително ще бъде фактурирана като завърши ноември, а за времето до края на месеца отговорността за заплащането ѝ към този момент не е на БТГ, изясни шефът на сдружението.

Той означи, че сега се водят диалози с финансовия министър по какъв начин да се действа с тези към 260 млн. лева, чието заплащане беше вменено на БТГ, само че сдружението няма механизъм да ги изиска от „ Газпром “. Търсената скица е операторът да не ги заплаща, а събирането и на тези средства да се поеме от организация „ Митници “.

„ Ако „ Газпром “ не заплати, има механизъм за събиране на вземанията – налагане на обезпечителни ограничения като активиране и асимилиране на банкови гаранции и изземане на активи “, съобщи финансовият министър Асен Василев преди към месец.

В България обаче „ Газпром “ се освободи или е в развой на продажба на своите бензиностанции и няма основни активи, а банковите гаранции по директните контракти не може да се употребяват като поръчителство за друго с изключение на за преноса на газ. Но съгласно специалисти като член на Европейски Съюз България може да изиска арест на активи на съветския газов тръст на територията на Евросъюза.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР