Приходите от износ на петрол и газ са спаднали с

...
Приходите от износ на петрол и газ са спаднали с
Коментари Харесай

Бюджетният дефицит на Русия достигна 34 милиарда долара

Приходите от експорт на нефт и газ са спаднали с 46,4%

Бюджетният недостиг на Русия през първите два месеца на годината е скочил до 2,58 трилиона рубли (34 милиарда долара), защото Москва съществено е нараснала разноските, а в същото време приходите й, най-много от експорт на нефт и газ, фрапантно са спаднали, заяви финансовото министерство, представено от Ройтерс.

През януари и февруари приходите на Русия от експорт на нефт и газ спадат с 46,4% по отношение на същия интервал на предходната година до 947 милиарда рубли, а общият спад на приходите е с 24,8 на 100.

Същевременно разноските за двата месеца по отношение на януари-февруари 2022 година се усилват с 51,5% до 5,74 трилиона рубли, съобщи Българска телеграфна агенция. През същите два месеца на предходната година Русия е отчела бюджетен остатък от 415 милиарда рубли.

Миналата година съветското финансово министерство спря да разгласява месечни данни за осъществяването на бюджета. Данните за двата месеца на тази година демонстрират, че бюджетният недостиг през февруари спада до 821 милиарда рубли при рекордните 1,76 трилиона рубли през януари.

Овладяването на бюджетния недостиг може да се окаже основно за паричната политика на централната банка, която неотдавна разгласи, че повишаването му може да наложи главните лихви още веднъж да бъдат бъдат нараснали от сегашните 7,5 на 100. Следващата среща на съветската централна банка ще се състои на 17 март. 

Русия разчита на приходите от продажбата на нефт и газ, възлезли на 11,6 трилиона рубли през 2022 година, с цел да финансира бюджетните си разноски, само че през последните месеци й се постанова да продава валутни запаси, с цел да попълня отворилата се дупка.

Като цяло съветската стопанска система се оказа устойчива на западните наказания, само че връщането към остатък и разцвет на този стадий наподобява надалеч напред във времето, показва Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР