Приходите на Москва от износ са намалели 7-кратно от 24

...
Приходите на Москва от износ са намалели 7-кратно от 24
Коментари Харесай

Ето кои държави в ЕС и по света все още купуват руски петрол и газ, въпреки войната в Украйна

Приходите на Москва от експорт са намалели 7-кратно от 24 февруари до момента

Повече от година след началото на военния спор в Украйна, съветски фосилни горива продълажват да текат към редица страни в Европа и света. Според Центъра на проучвания на силата и чистия въздхух, от 24 февруари 2022 година до момента Русия е направила към 315 милиарда $ в доходи от експорт на нефт и природен газ, като съвсем половината от тази сума (149 милиарда долара) идват от страни в Европейския съюз.

Очаквано, най-големия покупател на съветски фосилни горива от началото на войната е Китай. Съседната на Русия страна, която е неофициален съдружник на Москва, главно внася недопечен нефт, който сформира повече от 80% от всички доставки с цена към 55 милиарда $ за 1 година, предава statista.bg.

Вторият максимален вносител на съветски горива е най-силната европейска стопанска система – Германия. Това се дължи главно на голямото количество газ, с което се поддържа производството в страната. За една година там са импортирани горива на стойност 13 милиарда $ и газ на стойност 12 милиарда

Турция, която е член на НАТО, само че не и на Европейски Съюз, идва на трето място. Много скоро евентуално обаче ще изпревари Германия, защото това, че не е част от Съюза, нейните решения не се въздействат от глобите, въведени към Москва от Брюксел.

България се подрежда на 11-о място в Европейски Съюз по същите индикатори. За година от Русия сме внесли недопечен нефт на стойност 3.9 милиарда $ и газ на стойност 2.5 милиарда $.
Въпреки всичко това приходите на Русия от експорт на фосилни горива спада. През март 2022 година е бил пикът, когато дневно се е изнасял артикул на стойност 774 млн. $, а към 22 февруари 2023 година това число е повече от 7 пъти по-малко – 119 млн. $ дневно.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР