Приходите на хотелите през лятото надминаха 1 млрд. лв.Може би

...
Приходите на хотелите през лятото надминаха 1 млрд. лв.Може би
Коментари Харесай

Приходите на хотелите през лятото надминаха 1 млрд. лв.

Приходите на хотелите през лятото надминаха 1 милиарда лева

Може би към момента е рано, само че към този момент са налични данни, които разрешават да се направи оценка на летния туристически сезон през 2022 година
За задачата преглеждам данните от Националния статистически институт за месеците юни, юли и август.
Според данните от главните индикатори е налице напредък. Основният фактор за това е възобновяване на самолетните полети, което се дължи на подобряването на обстановката по отношение на COVID-19.

Макар и при ниски темпове на имунизация към този момент забележителна част от популацията е минала през това заболяване и броят на тежките случаи и натискът върху здравната система са релативно по-малки.
Освен това заради справедливи аргументи през летния сезон заболеваемостта е по-ниска. Така че този фактор, който сътвори голям потрес през 2020 година и повлия мощно на 2021 година, към този момент не е толкоз важен.
Възможно е да се твърди даже, че той основава предпоставки за желания към локалните курорти по отношение на задграничните, защото за българските туристи тук на процедура не са изисквани проби и документи, удостоверяващи имунизация, които оскъпяват почивките отвън страната.
Отражението на войната в Украйна е по най-малко 2 посоки.
От една страна относителната непосредственост до военните дейности евентуално е работила дестимулиращо на някои евентуални туристи, които са отказали въобще да дойдат поради повишения риск.

Това се отнася най-много до жители на Северна Европа, които географски са по-отдалечени от спора.

От друга страна въздействието е директно във връзка с туристите от Русия, Украйна и Беларус.

За руснаците прекъсването на полетите съставлява сериозна спънка пред опцията им за постигане до голям брой дестинации освен в България, а по целия свят.
Това е и повода част от тях да продават своите ваканционни парцели тук.
Всъщност притежателите на такива парцели, когато ги употребяват, не се регистрират в данните за броя нощувки в местата за настаняване и заслон, само че също биха генерирали доходи за българската стопанска система заради потреблението на хранителни и други артикули, потреблението на разнообразни услуги (комуникационни, занимания, превоз, здравни, кетъринг и т. н.).
Тези пропуснати изгоди обаче мъчно могат да бъдат оценени, само че в случай че се бяха случили по принцип биха намерили израз в сателитните сметки за туризма.
Общият брой пасажери, минали през България през интервала юни-август 2022 година, надвишава 4,56 млн. индивида и се покачва с над 1 млн. по отношение на съответния интервал на миналата година.
Фактор за това е най-много нормализирането на въздушния превоз.
Разбира се, немалка част от пасажерите минават директно през българската територия по някои от изключително значимите транспортни коридори.

Освен това се покачва и броят на хората, които заявяват, че задачата на пребиваването им е отмора и екскурзия, чийто брой е над 2,17 млн. и се покачва с съвсем 48% на годишна база, и служебно пътуващите, които доближават съвсем 350 хиляди и нарастват с съвсем 15%.
Разбира се, би трябвало да се означи, че през базовата 2021 година към момента здравната конюнктура беше доста по-усложнена.
Факторите за възстановяване на обстановката през актуалната година би трябвало да се търсят както от страна на търсенето, по този начин и при предлагането.

Според данните на Национален статистически институт броят на местата за настаняване през 2021 година е бил 2572 през юни, до момента в който през високия сезон е достигнал 3058.

По същото време броят налични кревати се е нараснал от 245 хиляди до 288 хиляди

През 2022 година броят места за настаняване през юни е 3090, само че през високия сезон е към този момент 3624, а броят кревати се усилва от 295 хиляди до 332 хиляди
Тези нараствания естествено покачват потенциала.
Те се дължат най-много на обстоятелството, че през предходната година значителен брой хотели, изключително в най-големите курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци, въобще не отвориха.

През актуалната година поради войната в Украйна и настаняването на бежанците сезонът в някои хотели стартира още през март и това беше преимущество за тях, защото интервалът март-май, който другояче би бил непроизводителен, беше употребен за приемане на доходи.

Така войната промени профила на украинските туристи – с изключение на да са тук през летните месеци, както през предходните години, бежанците пристигнаха по Черноморието още преди този момент, само че по време на фактическия сезон някои от тях трябваше да сменят хотелите с почивни станции.

Резултатите през интервала юни-август 2022 година от местата за настаняване демонстрират, че броят пренощували лица надвишава 3,6 млн. и се усилва с над 21% на годишна база.
Всъщност значителен принос за това имат задграничните туристи.
Така общият брой туристи в тези места е повишен с 638 хиляди, като от тях 544 хиляди са били задгранични резиденти.

Това води и до повишение на относителния дял на чужденците от 43,2% до 50,6%. Всъщност това е придвижване в посока към обстановката от преди COVID-19, когато трайно броят на задграничните туристи надвишаваше този на локалните.

Аналогична е картината при осъществените нощувки в местата за настаняване, които през юни-август 2021 година са били съвсем 11,3 млн., а през актуалната година са съвсем 14,4 млн.

Реализираните от чужденци са били почти 6 млн. през 2021 година и над 8,8 млн. през 2022 година Тоест още веднъж главният принос за растежа имат чужденците – при общо повишаване на броя с 3,1 млн. над 2,8 млн. са точно поради задграничните туристи.
Така относителният им дял се повишава от 53,4% до 61,6% през 2022 година
Подобно е развиването и при приходите от нощувки в местата за настаняване.

През юни-август 2021 година те са били 703 млн. лева, до момента в който през съответния интервал на 2022 година те са към този момент съвсем 1017 млн. лева, като по този метод се повишават с съвсем 45%.
Приходите от чужденци нарастват от 439 млн. лева до съвсем 699 млн. лева, т. е. от нарастването с над 313 млн. лева съвсем 83% се дължи на чужденците.
Така относителния им дял в общите доходи от нощувки се покачва от 62,4% през 2021 година до 68,7% през 2022 година Този по-висок дял също е присъщ за интервала преди здравната рецесия.

Разбира се, високият ритъм на инфлация в страната се отразява и върху туристическите услуги.

Тук обаче би трябвало да се отчетат и някои фактори, които са характерни за туризма – немалка част от резервациите се вършат още при започване на годината.

Тогава беше ясно, че инфлацията и в България, и като цяло в Европейския съюз ще се форсира, само че достигнатите стойности към момента бяха по-ниски.
Това дружно с интернационалната конкуренция при тези услуги не разреши още по-голямо повишаване на цените.
Данните демонстрират, че междинният доход от една нощувка се е повишил с 13,3% през интервала юни-август 2022 година на годишна основа.

По-голямо нарастване обаче хотелите са осъществили при българските туристи (14,5%), в сравнение с при задграничните (8,1%).

Въпреки това междинната цена на нощувка за локален екскурзиант е по-ниска, в сравнение с за задграничен. Обяснението за това може да се търси и в визитата на по-ниска категория хотели от българите. По принцип визитите на чужденците са проведени групово, което разрешава и приемането на по-големи отстъпки по отношение на тези за българите, които разчитат повече на самостоятелни предложения.

Друг забавен факт е, че най-голямото повишаване на цените на годишна база е при започване на интервала, до момента в който през юли и август темпът се намалява и дори за локалните туристи междинната цена на една нощувка през август е по-ниска в сравнение с през юли.

Вероятно това се дължи на отстъпките, които са осъществени при офертите в последния миг, за по-цялостно запълване на потенциала на хотелите.

При такава обстановка повече се разчита на локалните туристи.

За по-високите доходи принос има и увеличеният междинен престой на един екскурзиант с 5,2% на годишна база.

Така по едно и също време нарастват броят туристи (21,2%), междинният брой нощувки и междинната цена на една нощувка (13,3%), с цел да се получат доста по-високите доходи през актуалната година (44,6%).

Приходите от нощувки по области демонстрират тоталната доминация на морския туризъм през лятото, което, схваща, се е разумно.

Относително мощни дестинации като град София доста изостават по доходи от крайбрежието, като показателно за това е, че приходите в област Добрич са над 2 пъти по-високи от тези в област София.

Най-големият туристически пазар за България съгласно броя туристи, посетили страната, е Румъния (490 хил.). След нея се подреждат Украйна (191 хил.), Полша (191 хил.), Германия (188 хил.), Обединеното кралство (139 хил.), Чешката република (112 хил.). Така през 2022 година може да се означи най-голямо повишаване на туристите от Обединеното кралство, Германия, Гърция, Полша, Израел и Украйна. Значителен спад поради войната се записва при туристите от Русия, а по-несъществени спадове – от Франция и Хърватия. При всички останали пазари е налице повишаване на туристите.

Доброто развиване през 2022 година обаче не е задоволително, с цел да компенсира спада в действително изражение породен от COVID-19 рецесията.
Броят пренощували лица през интервала юни-август 2022 година е с към 151 хиляди по-малък в сравнение с през предкризисната 2019 година
Всъщност разликата се дължи на спада на задграничните туристи с съвсем 493 хиляди, до момента в който привличането на спомагателни съвсем 342 хиляди българи не е задоволително.

Аналогична е обстановката при броя нощувки – през 2022 година те към момента са с над 2,04 млн. по-малко в сравнение с през 2019 година, като спадът при задграничните е с 3,15 млн., до момента в който покачването на локалните е 1,1 млн.
Позитивната вест е при приходите, които надвишават с 87,5 млн. лева рекордните до момента от 2019 година и доближават съвсем 1,02 милиарда лева
Повишението на приходите от локални туристи (135 млн. лева.) компенсира изцяло спада при задграничните (47 млн. лева.).
За това развиване значителен принос има и средата на бърз напредък на ценовото ниво през годината.
Като цяло летният туристически сезон през 2022 година наподобява сполучлив. Все още не е наваксан спадът на броя задгранични туристи, принос за което има и войната в Украйна.

По-големият брой локални туристи не е задоволителен, с цел да покрие понижението на задграничните. Потенциалът за напредък наподобява по-голям на външните пазари по отношение на локалния.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР