Приходите, които "Булгартрансгаз" реализира, са около 207 млн. лева на

...
Приходите, които "Булгартрансгаз" реализира, са около 207 млн. лева на
Коментари Харесай

Булгартрансгаз губи около 125 млн. лева на година след реализацията на Турски поток

Приходите, които "Булгартрансгаз " осъществя, са към 207 млн. лв. на година, като малко над 125 млн. лв. са приходите от пренос на природен газ за Турция. С реализацията на плана "Турски поток ", "Булгартрансгаз " ще загуби една основна част от приходите си. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на чуването ѝ на съвещанието на парламентарната Комисия по енергетиката.

Теменужка Петкова уточни, че "Булгартрансгаз " осъществя доходи от пренос на природен газ главно към Турция, Гърция и Република Македония. От 17 милиарда куб. метра газ, които транзитира българският оператор, 14 милиарда куб. метра са за Турция, към 2 милиарда куб. метра за Гърция и малко по 1 милиарда куб. метра за Република Македония.

Енергийният министър добави, че през вчерашния ден Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет е одобрил актуализиране на Енергийната тактика на Република България, с цел да може да се реагира съответно по отношение на променената среда във връзка с изграждащата се в района енергийна инфраструктура. По този мотив министър Петкова добави, че би трябвало да се създадат вложения в разширението на българската газопреносна инфраструктура посредством построяването на тази част, която ще бъде значима за реализацията на газоразпределителния център на територията на България.

Анализите, които от "Булгартрансгаз " са създали, сочат, че в случай че се разшири българската газопреносна инфраструктура, приходите, които България ще получава от превозването на природен газ, биха били към 400 млн. лв. на година.

Приблизителната стойност на една сходна инвестиция би коствала към 2,8 милиарда лв.. Това включва цялата налична инфраструктура, както и 4 компресорни станции, което ще даде опция с изключение на да се осъществят тези доходи, само че и България да резервира своето стратегическо място на газовата карта на Европа, добави Петкова, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР