Приходите и разходите в бюджета на Столична община за тази

...
Приходите и разходите в бюджета на Столична община за тази
Коментари Харесай

Фандъкова каза на кои обекти намалява или спира парите заради кризата

Приходите и разноските в бюджета на Столична община за тази година да бъдат понижени с по 23,4 млн. лева предлага кметът на София Йорданка Фандъкова, заяви тя във Facebook. От това ще бъдат наранени редица планувани поправки и капиталови планове в столицата, стана ясно от поста й.  В раздела с постъпленията Фандъкова ще внесе предложение Столичният общински съвет да гласоподава спад с 12,1 млн. лева понижение на данъчните доходи. Сумата  идва от 8 млн. лева понижение на приходите от налога за сделки на парцели и коли, с 3,5 млн. лева - на налога върху МПС и 600 хиляди лева спад на туристическия налог. 

11,3 млн. лева е понижението на приходите от такси и други доходи, пресметна още кметът. " Най-съществен спад чакаме от таксата за детски градини и ясли – 3,9 млн. лева, 2,6 млн. лева по-малко от такса „ битови боклуци “, 1,4 млн. лева спад от таксите за прилагане на тротоарно право и пазари, 1,4 млн. лева на приходите от наеми и продажба на услуги и артикули и 2 млн. лева по-малко от таксите за механически услуги ", конкретизира тя.1,

Също с 23,4 млн. лева по-малко ще бъде обновен бюджетът в разходната му част. " Намаляваме с 13,3 млн. лева средствата в капиталовата стратегия и с 12,8 млн. лева настоящите разноски. Общото понижение на финансовата стратегия по отношение на към този момент гласуваната е малко под 3%. Това е консервативна прогноза на този стадий от развиването на рецесията ", разяснява Фандъкова.

Инвестиционните планове и ремонтите, на които ще бъде понижено или краткотрайно спряно финансирането, са няколко. " Намаляваме с 6,7 млн. средствата за няколко инфраструктурни обекта, които още не са стартирали. Тази година ще приключим проектирането на Чепинско шосе, на ул. „ Николай Коперник “, ул. „ Атанас Узунов “ и на транспортния тунел на НДК, а строителните действия ще могат да стартират следващата година. Намаляваме средства за създаване на местни платна на Северната скоростна дъга и на улици в м. „ Къро “ поради продължаващи процедури по отчуждаване. Единственият инфраструктурен обект, който напълно стопираме, е рехабилитацията на ул. „ Народно хоро “ в регион „ Овча купел “ по искане от кмета на региона за препроектиране. С 2,6 млн. лева понижаваме средствата за нови обекти за оползотворяване на боклуци. Запазваме финансирането единствено за планиране на център за биомаса и цех за преправка на едрогабаритни боклуци. С 1,9 млн. лева понижаваме средства за ремонт на градски градини и паркове. Реконструкциите на парка „ Заимов “ и градината „ Св. Георги “ остават за 2021 година Намаляваме заложените средства за разширение на централния гробищен парк с 400 хиляди лева Реконструкцията на банята в „ Горна Баня “, както и построяването на дубльора на Ляв Владайски колектор ще стартират през последваща година ", заяви Фандъкова.

Кметът акцентира, че не се планува закъснение по стратегически цели на общината - метрото, транспортните връзки от вътрешния кръг и връзките с околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за разчистване, вложенията в общински лечебни заведения и ДКЦ-а, както и издръжката на обществените услуги.

Фандъкова сподели още, че упованията на специалистите са рецесията да се задълбочи и да има отражение върху обществените финанси и през 2021 година " Затова ще предложа да обмислим концепцията за капиталов заем за създаване на изчезналите стратегически сектори от вътрешния градски кръг – бул. „ Тодор Каблешков “, бул. „ Филип Кутев “ и връзките с околовръстния път – Източна дъга, Ломско шосе, бул. „ Рожен “. Така ще подсигуряваме вложенията в София, както и опцията за доста малко време да изградим тези обекти, които ще изведат голяма част от трафика отвън центъра и ще допринесат за бързо развиване на северните територии на София. В средата на годината ще създадем нова оценка на бюджета с подготвеност да предложим втора актуализация ", разясни тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР