Приходи в размер на 1.829 млрд. лв. ще бъдат събрани

...
Приходи в размер на 1.829 млрд. лв. ще бъдат събрани
Коментари Харесай

Над 1,8 млрд. лв. влизат във фонд Сигурност на електроенергийната система през 2020 г.

Приходи в размер на 1.829 милиарда лева ще бъдат събрани във фонд „ Сигурност на електроенергийната система " през 2020 година Това е планувано в бюджета на фонда, утвърден на днешното съвещание на Министерския съвет. Близо 48% от тях (880 млн. лева.) се чака да бъдат от продажба на квоти въглеродни излъчвания.
Със събраните средства ще бъдат покривани разноските на „ Национална електрическа компания “ ЕАД, в това число и за минали регулаторни интервали, произлизащи от статута й на публичен снабдител съгласно Закона за енергетиката. Предвидено е също по този начин от приходите, събрани във фонда, да бъдат предоставяни награди на топлофикационни централи и когенерации, както и на обекти с обща конфигурирана мощ 1 MW и над 1 MW по Закона за силата от възобновими източници.
Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ бе основан през юли 2015 година за покриване на разноските на публичния снабдител НЕК, произлизащи от отговорностите му за изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По закон във фонда се събират по 5% от месечните доходи от продажба на електрическа енергия на производителите и вносителите в страната, от таксите за достъп и транспорт на електрическа сила и природен газ, както и от достъп и запазване на природен газ. Във фонда постъпват приходите от продажба на квоти излъчвания парникови газове, както и от цена „ обвързване към обществото ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР