Приготвянето на хрупкаво кисело зеле не е никак сложно. Необходимо

...
Приготвянето на хрупкаво кисело зеле не е никак сложно. Необходимо
Коментари Харесай

Тънкости при киселото зеле

Приготвянето на хрупкаво кисело зеле не е по никакъв начин комплицирано. Необходимо е единствено да сме осведомени с някои тънкости. Най-важната от тях е обвързвана с избора на зеле. Не всяко зеле е уместно за подготвяне на туршия. Заложете на зеле " кьосе ", което е по-крехко и наложително българско произвеждане.
Например, гръцкото зеле е по-жилаво и ферментира за два месеца, до момента в който на българското са нужни към 30-40 дни за ферментация. Важно е зелето за туршия да е с ниско наличие на нитрати. Дрождите " не харесват " нитратните съединения, тъй като те попречват ферментационните процеси. Обикновено киселото зеле с нитрати става лигаво и меко. 
Изборът на сол е различен значим аршин, с който би трябвало да се съобразите при приготвянето на кисело зеле. Задължително се употребява морска сол, по-известна още като едра сол. Йодираната готварска сол не е подобаваща за задачата. Не използвайте сол от пакет, който сте отворили дни преди подготвяне на зелето, защото йодните съединения към този момент са се изпарили. 
Колко сол се поставя на литър вода за кисело зеле Съотношението сред сол и вода е друга значима специфичност при приготвянето на кисело зеле. Количеството сол се дефинира по отношение на вместимостта на бидона. Идеалната съразмерност е сред 2 и 4%. Например, за бидон с съдържимост 100 литра, нужното количество сол е сред 2 и 4 кг. Ако предпочитате по-солено зеле може да добавите  3-4 кг сол, само че и 2 кг са задоволителни. 
Добавянето на захар не е наложително. Прави се за ускорение на ферментацията. В случая захарта се прибавя в количество на усет. 
Важно е зелето да е подредено компактно в бидона. Редувайте дребни и огромни зелки, с цел да не се получат празнини. 
Последният ред зелки би трябвало да се покрие със специфична пластмасова решетка или огромна паница. Това подсигурява отбягване образуването на мухъл по повърхността. 
Задължително е равнището на течността да е 10-15 см над зелето.
Претакането не е наложителен развой и няма отношение към ферментацията. За активирането на бактериите не е нужен О2, тъй като те са анаеробни. 
Прибавянето на царевица е по избор. Може да го извършите, в случай че желаете да ускорите процеса на ферментация. 
Месец след слагането на туршията в бидона, може да добавите синапено семе за " секване ". Това подсигурява опазване хрупкавостта на зелето и отбягване на гнилостни процеси. Синапеното семе (няколко лъжички е задоволително количество) се увива в парче тензух и се слага в бидона. 
Правилното предпазване на готовото кисело зеле също е значимо. Туршията може да се съхранява 8 месеца при температури до +5 градуса - в мазе или ледник.
Измръзването няма да повлияе по никакъв метод на усета на зелето.
Добър вкус и не забравяйте да консумирате киселото зеле с мярка!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР