Пригответе пъзели, боички за рисуване с пръсти, комплекти за моделиране,

...
Пригответе пъзели, боички за рисуване с пръсти, комплекти за моделиране,
Коментари Харесай

Развийте въображението на 18-месечното дете с ето тези занимателни игри

Пригответе пъзели, боички за изобразяване с пръсти, комплекти за моделиране, цветни моливи, водни боички


Организирайте работно място с малко столче и масичка. И не си представяйте незабавно изпоцапани стени и цветни петна на всички места. Ще ги има, несъмнено, само че може да контролирате процеса.

Творческите занимания са значими, тъй като детето е навлязло в нов стадий от развиването си. То проучва информацията и се учи да прави заключения. Интересува се от имената на предметите, пробва се да влезе в разговор, нормално знае 10-30 думи и сформира изрази от 2-3 думи. В положение е да дава отговор на елементарни въпроси, като показва картинки и предмети.

Физическото развиване продължава да е значимо, само че към 18 месеца психическото има по-голямо значение. Затова би трябвало да предложите нови познавателни игри, които развиват логиката и речевия уред.

Играйте да вземем за пример на „ Потърси нужния цвят “. Пригответе блокче за изобразяване и бои. Кажете на детето да откри избран цвят. Вероятно няма да се оправи незабавно, по тази причина започнете да развивате асоциативното мислене. Нарисувайте дрънкулка в зелено и обяснете, че това е цветът на тревата, жълтото – на слънцето, синьото – на небето.

Друга подобаваща игра е разкриване на рискови за балоните предмети. Нарисувайте балон и бодливи неща – кактус, игла, ножица, таралеж. Изобразете и предмети, които не пукат балони. Попитайте детето от какво се опасява балонът, като му посочите някой остър предмет и обясните за какво е рисков.

Учете го да открива непотребното. Нарисувайте 4 предмета, които елементарно могат да се обединят смислово, плюс един непотребен, който би трябвало да се открие, да вземем за пример ябълка, круша, банан, мандарина и автомобилче. Изключвайки непотребното, т.е. това, което не се яде, простичко обяснете за какво би трябвало да се отстрани.

Поощрете детето да изследва свойствата на боите и пластилина, да смесва цветовете и да изобразява, каквото желае.

Подреждайте меки пъзели от 3-4 елементи с едри и ярки картинки. Покажете му по какъв начин се реди пъзел, след това предложете то да го сглоби. С помощта на пъзела може да го научите и да брои до три-четири.

Игрите с присъединяване на възрастен би трябвало да се редуват със независимите. Давайте опция на детето да се занимава единствено и да си измисля игри. Не му ги поднасяйте непрекъснато наготово, тъй като ще притъпите познавателната му интензивност.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР