Пригожин се спасява с изгнание в БеларусЕвгений Пригожин, командирът на

...
Пригожин се спасява с изгнание в БеларусЕвгений Пригожин, командирът на
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Руският преврат се отлага; Най-големият соларен парк в България

Пригожин се избавя с заточение в Беларус
Евгений Пригожин, командирът на военизираната група от наемници „ Вагнер ", напусна южния съветски град Ростов на Дон с бойците си. Отпътуването следва договорка, реализирана с посредничеството на президента на Беларус Александър Лукашенко, съгласно която Пригожин и неговите наемни бойци ще избегнат правосъдно гонене, а Пригожин ще отиде в заточение в Беларус.
Наемниците от „ Вагнер “ завършиха похода си към Москва
Разбунтувалите се наемници от „ Вагнер “, които минаха по-голямата част от пътя към Москва, са се съгласили да се върнат, с цел да избегнат кръвопролития. Това сподели техният водач в събота, в опит за деескалация на това, което имаше капацитет да се трансформира в огромно предизвикателство за властта на президента Владимир Путин, написа Reuters.
Путин призна заплахата за Русия от военния протест на Пригожин
Въоръженият протест, проведен от ръководителя на частната военна войска „ Вагнер “ Евгений Пригожин, е резултат от „ несъразмерни упоритости “, довели до измяна и изменничество. Така разказа обстановката съветският президент Владимир Путин в телевизионно послание към жителите на Руската федерация и военнослужещите, както и към тези, „ които с машинация или закани бяха въвлечени в незаконна случка, тласнати по пътя на тежко закононарушение – въоръжен протест “.
Пригожин е завладял съветския град Ростов на Дон
Собственикът на частната съветска военна войска „ Вагнер “, който прикани за въоръжен протест, целящ свалянето на министъра на защитата на Русия, удостовери в събота сутринта, че той и войските му са достигнали основен съветски град, откакто са минали границата, прибирайки се от Украйна.
Петков заплаши, че ще изиска оставката на кабинета „ Денков “
Групата на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ взе решение да изиска оставката на държавното управление " Денков " при несъблюдение на седем гаранции. Това бе обявено от съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков на брифинг след срещата сред Политическа партия и Демократична България, на която трябваше да се реши ориста на държавното управление.
ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “ се скараха за шефа на Българска народна банка
Трусовете в пробното ротационно държавно управление на България не престават с цялостна мощ. Двете политически сили в ръководещата коалиция – ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “ – се скараха за избора на нов гуверньор на Българската национална банка. Това се случи часове, след като лидерът на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков заплаши ГЕРБ с раздробяване на обединението.
Гешев наподобява влиза публично в политиката (Видео)
Отстраненият прибързано основен прокурор Иван Гешев напуща напълно правосъдната система и наподобява се приготвя за политическа кариера. В послание към народа, направено през платформата YouTube, той приказва за политическа мафия, дълбока страна, задкулисие и „ невиждан “ напън върху българската прокуратура и „ жестоко вмешателство “ в работата на правосъдната система поради отстраняването му.
Откриха най-големия слънчев парк в България
Големите слънчеви ферми наподобяват зашеметяващо изключително в случай че са във водни басейни или по скатовете на планини. Такава, спираща дъха слънчева централа, бе открита публично през днешния ден в България – по южния скат на Верила – която ще е най-голямата в България, разпростряла се на стотици декари.
Как наподобява най-големият слънчев парк в България (галерия)
Най-голямата построена досега слънчева централа в България – ФЕЦ „ Верила “, с мощ 123 MW – беше публично пусната в употреба преди дни. Произведената ел. сила от нея ще е към 173.6 MWh годишно. Централата е построена от над 220 хиляди слънчеви панела и повече от 4240 т стоманена структура.
Ситуацията на жилищния пазар е по-зле от 2008 година
Пред строителния бранш в Европа се обрисуват огромни провокации в средносрочен проект и евентуално стесняване на интензивността. Такива са упованията на специалистите от компанията за кредитно обезпечаване Coface на фона на високите цени на суровините, разноските за сила и заплати и нарасналите лихвени проценти.
Гвоздейков приключи и останалите мегапоръчки за нови влакове
След като преди дни транспортният министър Георги Гвоздейков прекрати една от мегапоръчките за доставка на нови локомотиви, през днешния ден и останалите три търга за нови влакове и мотриси последваха същата орис. И четирите процедури за нов преносим състав, финансиран по Плана за възобновяване и резистентност, които бяха стартирани със забавяне от служебния кабинет, са дефинитивно прекъснати.
Българските производители на машини изземват европейски пазари
За българския експорт миналата 2022 година бе една от най-успешните в стопанската история. Страната записва 21% растеж на експорта до близо 100 милиарда лева, до момента в който международният експорт набъбна единствено с 12%. Така България съумя да се изкачи с две позиции в световната ранглиста и към този момент заема 57-мо място, директно преди Литва и Египет и след Словения и Гърция.
Регионалният министър е срещу узаконяването на противозаконни градежи
Регионалният министър Андрей Цеков ще отдръпна от Народното събрание предлагането на предшественика си Иван Шишков, което имаше за цел да узакони противозаконни инфраструктурни обекти, строени без нужните документи, оповестяват от пресцентъра на отрасловото ведомство. Става въпрос за обекти като някои лотове от автомагистрала „ Хемус “, язовири и съществени поправки, правени по контракти за настоящи. Идеята на някогашния длъжностен министър Шишков бе всички те да станат търпими с промени в Закона за устройство на територията.
Транспортният министър приключи една от мегапоръчките за нови локомотиви
Обществената поръчка за доставка на 18 електрически маневрени локомотива, която бе стартирана от служебния кабинет в края на април, е дефинитивно прекъсната. Това е станало с решение на новия транспортен министър Георги Гвоздейков на 16 юни. 
НЕК се надява ПАВЕЦ „ Чаира “ да проработи още следващата година
„ Златен актив “ – по този начин специалистите дефинират ПАВЕЦ „ Чаира “ – най-голямата помпено-акумулираща централа в югоизточна Европа. Заради повредата обаче най-важната ни водна централа не работи към този момент повече от година, до момента в който ролята ѝ става все по-значима с ускореното развиване на ВЕИ мощностите през последните години.
Пилон „ Рожен “: Хиляди кубици бетон с идея, само че без туристическа изгода
През последните години сякаш свикнахме с парадоксите, които ни предлага политическата класа. И започнахме даже да не им обръщаме изключително внимание. Публичната среда обаче продължава да ни изненадва и да дава нови и все по-иновативни сюжети, над които да размишляваме.
Българската „ Смарт Органик “ купи немски стартъп
Българският производител и дистрибутор на био храни „ Смарт Органик ” придобива немския стартъп Naughty Nuts GmbH, оповестиха от компанията. Сделката се реализира при стартирала процедура по неплатежоспособност на немската компания, заради което цената е 150 хиляди евро и ще бъдат добити единствено активите без никакви отговорности, се споделя в известието.
Въглищата умират сами, а ВЕИ имат потребност от мрежа
Централите на въглища умират сами и няма потребност да бъдат затваряни административно, а бъдещето на енергетиката e в развиването на възобновимите източници, рационализация на мрежата и системите за предпазване. Това е главният извод на специалистите от конференцията Green Transition, която се организира в границите на Green Week 2023. Тя е проведен от Dir.bg с медийното партньорство на Economic.bg.
България продължава да изостава от Румъния по стандарт на живот
България резервира постоянното си последно място по стандарт на покупателна дарба (СПС) в Европейския съюз, демонстрират данните на Евростат за 2022 година От тях се вижда, че цената на стоките и услугите, които българите могат да си разрешат с приходите си, е 59% от междинното за Европейския съюз равнище.
България падна до срамното 57-мо място по конкурентоспособност
Българската стопанска система към този момент е измежду най-неконкурентните в Европа след миналата година, която се характеризира с ръководството на служебните кабинети на президента Румен Радев. Новото издание на Световната ранглиста за конкурентоспособност, изготвяна от Института за развиване на ръководството (IMD), от 2023 година регистрира поглъщане на България с четири позиции до срамното 57-мо място.
Асен Василев въпреки всичко ще вземе 100% от облагата на държавните сдружения
Новият остарял финансов министър Асен Василев открехна вратата към параметрите на проектобюджета за 2023 година Това се случва по-малко от две седмици, откакто той се върна във финансовото ведомство. Очакванията са финалният план на бюджет да бъде импортиран в Народното събрание в първите дни на идващия месец и да влезе в действие от 1 август.
Живот в къща или апартамент? Купувачите трансформират настройките си
Желанието на купувачите да се снабдят с къща или апартамент в затворен комплекс с градина не отшумя с отминаването на Коронавирус рецесията. Дори в противен случай – задържа се като трайна наклонност и от ден на ден хора избират покупка на къща.
„ По-опитни анализатори “: Асен Василев основава стопански институт под свое ръководство
Новият остарял финансов министър Асен Василев възроди концепцията си за основаване на стопански отдел под шапката на Министерството на финансите. Планът му е Институтът за стратегически разбори и прогнози да бъде на директно послушание на финансовия министър, който във всеки миг да може да назначава и уволнява шефа му.
Буреносни облаци над българския туризъм посред лято
Официалното разкриване на летния сезон в България преди месец пристигна с амбиции за успех и даже възстановяване на индикаторите по отношение на предпандемичната година. Към края на месец юни обаче обстановката в бранша изцяло кореспондира с метеорологичните условия – облаци, дъжд и липса на вяра за същинско лято.
Dundee придобива 75% от още едно златно находище в България
Канадската златодобивна компания Dundee Precious Metals (DPM) желае да придобие 75% от медно-златния план „ Иглика “, който сега е 100% благосъстоятелност на друго канадско сдружение – Velocity Minerals. Двете компании към този момент са подписали обвързващо съглашение за изключителна алтернатива за придобиване на мажоритарен дял в проучвателния план и обвързваните му права. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР