Пригожин намеква за заплахи в ново видео съобщение

...
Шефът на Вагнер Евгений Пригожин намекна за заплахи за безопасността
Коментари Харесай

Шефът на Вагнер Евгений Пригожин намекна за заплахи за безопасността му във видео, което изглежда е заснето дни преди смъртта му в самолет катастрофа.

"За тези, които обсъждат дали съм жив или не... всичко е наред", казва той в краткия клип в Telegram.

Лидерът на руските наемници е бил погребан на погребение в Санкт Петербург във вторник, според неговия прес екип.

Пригожин и още девет души загинаха в катастрофата край Москва на 23 август, което доведе до неистови спекулации.

Босът на Вагнер беше описан от мнозина като "ходещ мъртвец", след като той ръководи неуспешен бунт през юни, по време на който неговите бойци поеха контрол над руски град и маршируваха към Москва.

Белият дом предположи, че руските власти може да стоят зад смъртта му, въпреки че Кремъл отхвърли всяко предположение за участие като „пълна лъжа“.

Годините на опасен живот на шефа на Вагнер Пригожин Какво сега за Вагнер след смъртта на Пригожин? Кой е Дмитрий Уткин и кой друг е бил в самолета?

Свързаният с Wagner Telegram канал Gray Zone, който публикува новото видео в четвъртък, каза, че самолетът е бил свален от руската армия - въпреки че не предостави доказателства в подкрепа на това твърдение .

В краткия клип, дълъг по-малко от 30 секунди, Пригожин каза: „За тези, които обсъждат дали съм жив или не, как съм правя - точно сега е уикендът, втората половина на август 2023 г., аз съм в Африка.

"Така че за хората, които обичат да обсъждат унищожаването ми или личния ми живот, колко печеля или каквото и да е друго - всичко е наред."

Така наречената справка за "уикенд" във видеото, за "втората половина август", предполага, че видеото може да е било записано на 19 или 20 август.

Записано в движещо се превозно средство, видеото показва Пригожин, облечен в камуфлажни дрехи и шапка подобно на това, което носеше във видео, публикувано от Grey Zone на 21 август, в което той също предполага, че е в Африка.

BBC не успя да потвърди местоположенията или датите на нито един от двата видеоклипа.

Пригожин някога е бил близък съюзник на руския президент Владимир Путин. Но след като инвазията на Русия в Украйна се забави, той стана чест критик на военното ръководство на страната си, ако не и на самия президент.

Г-н Путин описа опита за бунт през юни като „нож в гърба“, но изглежда е подписал сделка, според която Пригожин избягва обвиненията и Вагнер бойци се преместват в Беларус или се присъединяват към редовната руска армия.

Въпреки това много експерти се съмняваха, че на Пригожин ще бъде позволено да се измъкне с такова нагло предизвикателство към Кремъл.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР