Пригожин беше тръгнал към Москва, а накрая стигна само до

...
Пригожин беше тръгнал към Москва, а накрая стигна само до
Коментари Харесай

Ето защо Лукашенко помогна на Путин да спре „Вагнер“

Пригожин беше тръгнал към Москва, а най-после стигна единствено до Минск. Лукашенко оказа помощ на Путин да спре метежа на частната войска „ Вагнер “ – най-тежкия удар против съветския режим от десетилетия насам. Какво се трансформира в този момент?

Александър Лукашенко внезапно се оказа индивидът, който оказа помощ на Путин да спре дестабилизацията на Русия измежду войната ѝ против Украйна. „ Благодарни сме на президента на Беларус за неговите старания “, съобщи представителят на Кремъл Песков. А един коментатор по съветската телевизия го сподели още по-ясно: Лукашенко заслужавал монумент на най-хубавото място в Москва. Но по какъв начин се стигна до това, въпреки всичко? И каква роля ще играе Беларус отсега нататък?
Страх от загуба на власт
Още в хода на краткотрайния бунт се видя, че Лукашенко ще поддържа Путин. Двамата разговаряха по телефона най-малко два пъти. От Кремъл оповестиха, че Лукашенко предложил да посредничи, тъй като познавал Пригожин най-малко от 20 години. Успоредно с това Съветът за национална сигурност в Минск напомни, че Беларус е и си остава съдружник на Русия. И че всеки спор в Русия щял да бъде „ подарък за груповия Запад “.

„ Лукашенко е заинтригуван от предотвратяването на рецесия в Русия “, изяснява в изявление за Дъждовни води беларуският политолог Евгений Прайхерман. Според него властта в Минск най-вече се притеснява от това да не би бойните дейности в Украйна да навлязат и на беларуска земя.

Тези опасения не са безпочвени. Доказва го апелът на съперниците на Лукашенко от Калиновския полк – това са беларуски доброволци, които се бият против Русия дружно с украинската войска. Когато стартира метежът на Пригожин те разгласиха видео, в което обявиха, че са подготвени да употребяват опцията и с военна мощ да освободят Беларус „ от диктатурата и окупацията “.

„ За Лукашенко е доста значимо да предотврати подобен процес на събитията “, споделя Прайхерман.

От 1999 година Русия и Беларус са свързани в политически съюз, само че все пак Лукашенко се пробва да си извоюва някаква автономност по отношение на Путин. „ Техните връзки от много време са много спорни и се двоумят ту нагоре, ту надолу “, изяснява Прайхерман.
Зависимост от Путин
Но през 2020 година Лукашенко изпадна в сериозна взаимозависимост от Путин. Тогава в Беларус се надигнаха всеобщи митинги против изборната имитация. Хиляди хора излязоха на улицата с искане за оставката на Лукашенко. Кремъл обаче го поддържа: от една страна отпусна спомагателни заеми, а от друга предизвести, че може да се намеси. Лукашенко брутално смаза демократичните митинги, чиито водачи бяха натикани в пандиза или пратени в заточение.

А не щеш ли в този момент Путин и Лукашенко ненадейно си размениха функциите, обобщава правозащитничката Олга Карач: „ Преди Лукашенко беше молителят, тъй като не можеше да възвърне реда в страната си. Сега пък Путин изпадна в обстановка, в която имаше потребност от външна помощ, с цел да възвърне реда “, споделя беларуската правозащитничка пред Дъждовни води.

От помощта за Путин властелинът в Киев ще извлече и вътрешнополитически дивиденти. Както е известно, през последните месеци се въртяха какви ли не клюки за утежняване на здравословното му положение. Сега обаче престижът на 68-годишния президент укрепна във значимото за него звено – службите за сигурност, счита Олга Кара. А това пък може да отслаби в допълнение опозицията в Беларус.

След като Русия нахлу в Украйна, Лукашенко поредно отстояваше позициите на Путин и даже позволи от беларуска земя да се изстрелват ракети против Украйна. А Русия оповести, че ще разположи в Беларус тактически нуклеарни оръжия, което съгласно доста специалисти акцентира в допълнение ролята на Лукашенко като кремълски васал.
Засилващо се въздействие?
Днес обаче беларуският водач като че ли укрепва и даже би могъл да упражнява въздействие върху Путин, счита Евгений Прайхерман: „ Неговата роля в съветската външна и вътрешна политика ще придобива все по-голямо значение, а това надали ще се хареса на много хора в Москва и Кремъл “, споделя политологът.

За връзките сред Лукашенко и Пригожин не се знае доста. Но беларуският водач към този момент е имал спор с частната войска на Пригожин. През юли 2020, малко преди президентските избори в страната, покрай Минск бяха задържани 33 хипотетични наемници от „ Вагнер “, които съгласно следствието готвели „ провокации “ против изборите. По-късно се разбра, че карцерът им вероятно е резултат от интервенция не на различен, а на украинските секрети служби. Две седмици по-късно те бяха пуснати на независимост и депортирани в Русия.

Досега не са известни съвсем никакви детайлности за съглашението, реализирано сред Лукашенко и Пригожин. Не се знае най-много дали след идването си в Минск Пригожин има намерение да остане в Беларус или ще замине за другаде. Да, Лукашенко към този момент играе по-важна роля, само че без значение от това си остава подвластен от Русия – изключително на фона на глобите, които му е наложил Западът.
Беларус ще остане подвластна от Русия
Политологът Артьом Шрайбман счита, че Беларус и отсега нататък ще си остане подвластна от положението на съветския режим. „ А сега този режим получи най-тежкия политически удар за последните десетилетия. На бял свят излязоха цялата му чупливост, вътрешните вражди и хаосът “, счита Шрайбман.

Лукашенко може да извлече изгода от своето ходатайство, като си възвърне статута на политически събеседник в целия район. След като завърши метежът в Русия, секретарят на украинския Съвет по сигурността Олекси Данилов писа, че „ не е изключено “ Лукашенко да взе участие в бъдещи договаряния сред Русия и Украйна.

Публикацията на Гжегож Шимановски е поместена в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР