Приетото на първо четене търговско споразумение СЕТА събуди недоволството у

...
Приетото на първо четене търговско споразумение СЕТА събуди недоволството у
Коментари Харесай

Протестиращи: СЕТА е капакът на ковчега, в който се намира България

Приетото на първо четене комерсиално съглашение СЕТА разсъни недоволството у хора , които стачкуват пред Народното събрание в София. Според тях документът ще бъде във щета на страната ни, предава БГНЕС.

Ако приемем, че България към този момент е поставена в ковчега, СЕТА е капакът на ковчега . Това е интернационален контракт, който маха суверенитета на България във всички области, стои над конституцията, над българското законодателство и над ползите на народа “, съобщи пред БГНЕС уредникът на митинга Милко Божанков.

Попитан чии ползи тогава пази комерсиалното съглашение с Канада, Божанков уточни, че у нас СЕТА пази ползите на корпорации, които са платили на избрани законотворци, с цел да пазят утвърждението на съглашението.
 СЕТА митинг БГНЕС
Българският интерес в този закон няма отбрана . Опитват се да ни излъжат, че той отваря пазари. Износът на България към Канада е 0,24% от оптималния размер от 1%. И това е експорт на скъпи метали и шлаки. Ние изнасяме злато “, разяснява уредникът и разкри, че посредством СЕТА се прокарва и неуспелият да мине в Европейски Съюз контракт на Съединени американски щати.-->

По думите на Михаела Божанкова съглашението има за цел да пази единствено ползите на канадските корпорации и посредством своя личен съд СЕТА ще може да осъжда страните, които са я утвърдили, при положение, че заплашват облагите на корпорациите им. Тя даде образец с производството на домашна ракия и твърди, че в случай че някоя канадска корпорация реши, че този бизнес попречва облагите й, то СЕТА ще може да ни осъди и у нас няма да може да се създава легално ракия.

Не съм съгласна с утвърждението на СЕТА, тъй като считам, че това съглашение е заробващо . Ще ви дам и един любопитен факт. В рамките на Европейски Съюз СЕТА е утвърдена от 14 страни, а в съюза има 28 страни-членки. 14 не са утвърдили съглашението, като измежду тях са Германия, Франция, Люксембург. Това са здрави и мощни стопански системи и несъмнено имат нещо поради, с цел да не се натискат да ратифицират този контракт “, сподели Божанкова и добави, че в случай че подпишем СЕТА при предявен иск от тяхна компания България няма механизъм, посредством който да се отбрани.
 СЕТА митинг БГНЕС
Марияна Христова пък е уверена, че нашите ръководещи, подготвени да поддържат утвърждението на СЕТА не знаят какво в действителност подписват и в какъв капан вкарват страната.

СЕТА е едно съглашение, което съставлява 1500 страници. Трудно е да се прочете, цялостно е с терминология, която елементарният човек не схваща. На всеки един народен представител сме обяснили къде са пробойните и за какво, по какъв начин и къде са проблемите и за какво съглашението не би трябвало да бъде одобрявано “, съобщи Христова.

Тя е безапелационна, че един път влезнали в СЕТА ние няма по какъв начин да излезем от него. Не е уверена, че това може да се случи даже и в случай че излезем от Европейски Съюз, което е малко евентуално да се случи в миналото, защото съглашението е минало през Народното събрание ни.
 СЕТА митинг БГНЕС
Попитана за какво протестиращите пред Народното събрание са толкоз малко, тя отговори, че не броят е значим , а адекватността на причините, с които са излезли на открито и е уверена, че когато всички схванат каква опасност е надвиснала над страната ни хората ще се обединят и заедно ще излязат на митинг.

Протестите не престават и в идващите дни като на следващия ден подобен ще има пред общественото министерство поради изказвания на министър Деница Сачева, свързани със Стратегията за детето, които съгласно протестиращите не подхождат на действителността. В четвъртък проява на неодобрение още веднъж ще има пред Народното събрание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР