Приeто е да се мисли, че на 23-тата година от

...
Приeто е да се мисли, че на 23-тата година от
Коментари Харесай

Защо му са му на Путин онколог и още 12 лекари 24 часа около него?

Приeто е да се мисли, че на 23-тата година от своето ръководство президентът на Русия Владимир Путин се интересува единствено от геополитика.

Всъщност, има като най-малко още един въпрос, който вълнува Путин не по-малко - въпросът за личното му здрави.

Изглежда, президентът има от какво да се тревожи, тъй като живее в непрекъснато обграждане от лекари: експерт по рака на щитовидната жлеза, оториноларинголог-онколог и неврохирург.

" Проект " * дава отговор на най-секретните въпроси на Кремъл - кой и от какво лекува Путин?

Мнозина владетели са мечтали да удължат живота си - физически и политически. Но изходът постоянно бил еднакъв.

През 20-те години на предишния век един от водачите на болшевиките Александър Богданов, доктор и мъдрец, основава теорията за " физиолигичния колективизъм ": съгласно нея, старите комунисти щели да предават на младежите своите убеждения посредством взаимно кръвопреливане един на другио и по този начин с изключение на, че щели да популяризират комунистическите хрумвания, те самите пък щели да се подмладяват от младата кръв.

Експериментите с кръвта на Мария Улянова и Леонид Красин убедили нищо не разбиращия от просвета Йосиф Сталин да сътвори за Богданов в Москва Институт по преливане на кръв.

Институтът не съществувал дълго, просто тъй като самият теоретик Богданов умира по време на обмяната на кръв с млад студент. Организмът на остарелия бунтовник отхвърлил младата кръв, като по този метод погребал и теорията за физиологичния колективизъм.

Тогава увлечените от новите медицински хрумвания болшевики извадили мозъка на Богданов и дружно с мозъка на неговия някогашен приятел по партия Владимир Ленин го предали за проучване в Института по мозъка.

След няколко години безуспешни опити да бъдат открити физиологични белези на гениалността в мозъка на вожда на международния пролетариат, управляващите се отказали и от тази концепция, а мозъците на Ленин, Богданов и други революционери нарязани на филийки, били скрити в колби, от които към този момент никой не се интересува.

На 7 октомври тази година президентът Путин ще чества 70-та си годишнина. На тази възраст Йосиф Сталин от дълго време е прекарал втори инфаркт, Леонид Брежнев е толкоз отпаднал и инвалид, че действителната власт е минала в ръцете на обкръжението му, Юрий Андропов въобще не доживява до този ден, а Борис Елцин на тази възраст се отдръпва в оставка като тежко болен човек.

А здравето на Путин, по думите на неговия прес-секретар Дмитрий Песков е " чудесно ".

И съдейки по фрагментите от малкия екран, президентът на Русия в действителност не е като предшествениците си - той спортува, разхожда се из тайгата и боледува единствено от настинка. Ако се има вяра на телосложението му, Путин ще е в положение да ръководи Пусия до 2036 година, както му разрешава поправената Конституция.
Но по този начин ли е в действителност?

Още от първия мандат на Путин, Кремъл стартира да крие информацията за здравето на още младия тогава президент - дори когато той падна от кон и повреди гърба си.
" Тренирах и конят спря пред самата преграда, а аз направих кълбо и— взрив! ", това самопризнание на Путин едвам през предходната година стана едно от редките самопризнания на президента, че има някакви проблеми със здравето. Но незабавно се осъзна и добави, че паднал върху дървени стърготини и " задоволително удобно ".

В началото на своята президентска кариера, Путин, който беше на 47 години, когато седна в кремълското кресло, експлоатираше облика на деен мъж в разцвета на силите си.

Ако вземем поради, че през 2002 година националният водач даже " зачена " извънбрачно дете от своята държанка Светлана Кривоногих, построеният облик е покрай истината и сигурно отговаряше на контраста с неговите тежко заболели и обременени с пагубни привички прародители на президентския пост.
" В първите си мандати Путин рядко се изследваше и малко обръщаше внимание на проблеми като нараснала температура. Максимум да отсрочи някое заседание за няколко часа и то единствено в случай че е мощна ", напомня си негов някогашен чиновник.

Впрочем,

за Кремъл е толкоз значимо да сътвори облика на президент алфа-самец,

че там вземат решение въобще да не описват каквото и да било за здравето му.
Властите се стараеха да не признават даже за най-обикновената настинка, да не приказваме за спортни контузии, сходно на тази, за която Путин се изпусна чак през 2021 година.
А едно от паданията от кон е било прекомерно съществено - Путин известно време даже не е можел да стои на краката си, а по-късно дълго време е бил лекуван, спомня си прочут на президента от тези години.

Може би, точно тази контузия се демонстрира през 2012 година. Тогава на 4 ноември, Денят на националното единение, държавните малките екрани посочваха поднасянето на цветя пред паметника на Минин и Пожарски на Червения площад.

В церемонията участваха Путин и патриарх Кирил. Впрочем по време на транслацията не посочваха президента много-много. Цялата работа беше в това, че той куцаше, освен това толкоз видимо, че взеха решение да го скрият освен по малкия екран. Кремъл даже не разгласява видеозапис от събитието на формалния уебсайт на президентството, а на медиите беше изрично неразрешено за пспоменават за куцането. Кадрите с куцащия Путин се разпространиха в интернет посредством уеб страницата на партиарха, където беше оповестено видеото.
По това време за работещите с Путин към този момент е явно, че нещо не е наред с президента. Той куца още през септември на срещата във Владивосток, а по-късно " засяда " в Москва - Кремъл анулира една след друга визитите на Путин.

През декември става още по-лошо - президентският протокол получава заповед срещите на президента да са не по-дълги от час - президентът не е в положение да седи. Заради него даже редуцират концерта в Болшой спектакъл за 200 годишнината от успеха над Наполеон. Но Путин не се явява даже и на него. Накрая, в края на 2012 година Путин не съумява да одобри в Кремъл премиера на Япония. Служители признават неофициално, че " шефът не е наред, носи корсет и му е нужна интервенция на гърба ".
И тогава Кремъл стартира да употребява по този начин наречените " консерви " -

да се пускат по медиите авансово снимани срещи на Путин с подчинените му

Това му дава опция неусетно да изчезва от полезрението на публицистите и на цялата страна. С времето тези " изгубвания " стават все по-чести. А проблемите със здравето стават все по-големи.

От края на втория президентски мандат на Путин неговото здраве е народен приоритет.

С възраста грижата за здравето и дълголетието дотолкоз гълтам президента, че той стартира да демонстрира интерес към нетрадиционната медицина.

Разказаната по-долу история разказва измененията в отношението на Путин към личното му дългоденствие сега, в който той става всъщност неопределен властник на Русия.
Както е известно, Путин обича животните. Но поради своето здраве той е подготвен на мъчителна за животните и съмнителна от позиция на медицината процедура.

През пролетта с голяма скорост стартират да порастват рогата на алтайските марали - по няколко сантиметра в денонощие. В този миг рогата още не са вкостенени, те са меки и цялостни с кръв.

На екстракта от тези рога се приписва лековит резултат - приемането на вани, напълнени с него се счита, че има лековит и подмладяващ резултат. Затова и съществува щяла промишленост за рандеман пантокрин от рогата, наричани " панти ".

За задачата животните се връзват на специфична стойка, подвигат ги във въздуха и отрязват още " живите " рога. Зооактивистите съпоставят чувството на животното в този миг с изтръгването на ноктите.

Пръв от съветския хайлайф към панто-ваните демонстрира интерес Сергей Шойгу. В средата на 2005 година той за пръв път води президента на Алтай и го убеждава в изгодата от процедурите - те сякаш усъвършенстват работата на сърдечно-съдовата система и подмладяват кожата.

 putin_1_bolest.jpg

Въпреки, че го предизвестяват, че няма нито едно доказателство, че ваните от панти са потребни, на него му харесва и той доста пъти пътува до Алтай с тази цел.
Внимателният хайлайф бързо вижда новото въодушевление на Путин. Пантите и други способи за подмладяване бързо стават известни измежду тях. Голям поддръжник на кървавите процедури са шефът на " Газпром " Алексей Милер - най-малко един път годишно от Алтай със аероплан в Москва за него се докарват съдове с пантов дестилат.

Интересът на Путин към не-научната медицина наподобява чудноват, в случай че се знае един значим факт - той е заобиколен от лекари. Мария Воронцова, по-голямата му щерка, е лекар-ендокринолог, братовчед му и снаха му са лекари - кардиолог и гинеколог, а трите им деца също са лекари-психиатри. Племенницата на Путин Татяна също е доктор и е омъжена за доктор.

Може би тъкмо те са съумели в един миг да убедят Путин по-често да посещава лекарите. А може би, за това има напълно естествени аргументи.

Стареещият Путин в този момент е непрекъснато

съпровождан от голяма бригада лекари, в това число хирург-специалист по рак на щитовидната жлеза.

Край Москва, в Кунчецо, на голяма територия се намира Централната клинична болница, която дава отговор за здравето на " първите лица " и там има поделение, наречено отделението на " персоналните лекари ", в което лекуват Владимир Путин.

Но с годините не толкоз Путин посещава лекарите в ЦКБ, а те стартират да посещават него - медиците летят до путинските резиденции, съпровождат го в пътуванията му. И тези пътувания дават неповторимата опция да се разбере кой и от какво лекува Путин...

… Значителна част от месец май 2017 година Путин прекарва в своето обичано място - Сочи. Веднага след Парада на успеха на 9 май Путин отпътува за южната си резиденция, а вечерта играе хокей. Президентът вкарва 7 шайби, само че именитият хокеист Павел Буре инцидентно блъска Путин, който пада и едвам не се премята от силата на удара.
След сблъсдъка Путин напуща полето независимо, само че още същия ден в резиденцията идва Константин Аркадьевич Сим, травматолог-ортопед, един от лекуващите лекари на президента.

Парадоксално, само че, макар, че доста години крие информацията за здравето на Путин, управляващите са разгласили за открит достъп сведенията за лекарите на президента.
По тези данни може да се открият съвпаденията на техни пътувания до Сочи или когато Владимир Путин е там, или с интервалите на неговите тайнствени изгубвания.
Още през 2016-17 година президентът е постоянно съпровождан от петима лекари.

Но понякога броят на медиците, които непрекъснато са с президента трагично се усилва. В минимум два случая става дума или за интервенция или за доста сериозна процедура на гърба.

 putin_bolest.jpg

На 25 ноември 2016 година президентът се среща в Кремъл със Стивън Сигал, медиите отразяват необятно срещата, а по-късно изчезва до 1 декември. Сайтът на Кремъл пуска " консерви " и известия за диалози по телефона. В същото време при него идват по едно и също време 12 лекари, измежду които трима неврохирурзи.

Групата е толкоз сериозна, че не е задоволителен присъстващия към този момент реаниматор и идва още един, съпроводен и от здравна сестра. Лечението очевидно е било сполучливо, тъй като на 1 декември Путин произнася тирада във Федералното заседание.

През 2019 година при Путин в Сочи още веднъж идва рекордна група лекари - този път 13 души, още веднъж с екип неврохирурзи. Към тях е прибавен и експерт по контузиите.
От този миг нараства и броят на непрекъснато съпровождащите го лекари - през 2019 година те стават 9. Този брой наподобява безпричинно висок, в случай че се допуска, че проблемите на Путин са свързани единствено с гръбнака.

Но това не е по този начин.

На 13 февруари 2019 година съветският водач приема в Сочи Александър Лукашенко. За да показват в какъв брой добра форма са двамата " несменяеми " отиват да карат ски. През цялото време в прилежащ хотел са настанени двама рениматори, невролог, дерматовенеролог, двама оториноларинголози и хирург-онколог.

Този състав е доста присъщ, тъй като тъкмо тези лекари са най-честите спътници на Путин.

Хирургът-оториноларинголог е посещавал Путин 59 пъти за 4 години и е прекарал с него общо 288 дни, а хирургът-онколог 36 пъти и 166 дни. Тези лекари - оториноларингологът Щеглов и хирургът-онколог Селиванов са доста значими за Путин.

Дисертацията на Селиванов е на тематика " Особености на диагностиката и хирургичното лекуване на рак на щитовидната жлеза при пациенти в напреднала и старческа възраст ".
Той е и съавтор на научна работа по лекуване на затруднения при тежко протичане на панкреатит.

Щеглов, хирург-оториноларинголог толкоз непрестанно е до Путин, че даже е попадал на фотоси с Путин по време на обществени събития с президента.

В медицинските кръгове фактически се приказва за здравословни проблеми на президента. Те се ускоряват при започване на есента на 2021 година, когато Путин стартира да се държи изключително необичайно.

След дълга изолираност поради COVID-19 на 13 септември 2021 година той се среща с параолимпийци и даже им разрешава да се приближат до него. И стоешком измежду тълпата от хора, Путин ненадейно оповестява, че би трябвало да се изолира, тъй като в близост прекалено много хора боледуват от ковид.

Това е изненада даже за обкръжението на президента.

Неговият прессекретар Песков изначало се обърка и опроверга шефа си - сякаш той се изразил " нагледно ".

Въпреки това на идващия ден Путин в действителност се изолира, в изборите за парламент гласоподава от кабинета си и не се появява пред аудитория през целия септември.
Дали през това време му е правена някаква здравна операция не е известно, само че по-късно той стартира да поддържа връзка с хора единствено от доста огромно разстрояние - седейки от двете страни на големи маси.

С други думи, в случай че преди Путин се отделяше от хората в преносния смисъл, то в този момент към този момент го прави в най-несредствия метод.

* * *
Истинските взаимоотношения сред управника и елементарните хора в Русия могат да бъдат разбрани посредством следния епизод. Епидемията от ковид Путин организира по този начин, както евентуално не е провел нито един различен държавен водач в света - болшинството от срещите си съветският президент организираше по видеовръзка, а малобройните гости бяха допускани стой него амо след двуседмична карантина и фекална проба.

Даже огромната конференция на Путин през 2020 година се организира в необикновен формат. Путин, Песков и определени публицисти трябваше да седят в едно неголямо помощение, а останалата огромна група - в обширна зала, откъдето репортерите задават въпросите си към него по видеовръзка.

Естествено, всички, които е трябвало да бъдат в едно помещение с Путин, в това число Песков, са подложени на двуседмична карантина, а след нея дават и тест за СOVID.
Тестът на Песков се оказва позитивен и, несъмнено, не го позволяват до президента.

Но без проблем го поставят в общата зала, в която тогава има над 700 души.

*Михаил Рубин, Дмитрий Сухарев, Михаил Маглов, Роман Баданин, Светлана Рейтер (Meduza)

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР