Приетият вчера от Съвета на Европейския съюз механизъм, предвиждащ санкции

...
Приетият вчера от Съвета на Европейския съюз механизъм, предвиждащ санкции
Коментари Харесай

Руски експерт: С новите санкции ЕС прилага комплексен натиск срещу нас

Приетият през вчерашния ден от Съвета на Европейския съюз механизъм, предусещащ наказания за разработка и потребление на химически оръжия, улеснява ограниченията против физически лица и компании, забъркани в химически офанзиви, написа в. "Комерсант ". Очакват се и аналогични ограничения като наказване за хакерски атаки, показва съветският всекидневник.

Новият документ в действителност е компромис сред настояващите за евросанкции по отношение на Русия във връзка "делото Скрипал " и техните съперници, счита политологът Иван Тимофеев. Но и едните, и другите настояват: механизмът не визира директно Русия и може да бъде прибавен към който и да било, отбелязва изданието. Според източник на "Комерсант " обаче в структурите на 28-те решението е провокирано основно от дейностите на Русия и бележи преход към напълно нов стадий в санкционната политика на общността. "Досега всички наказания на Брюксел против Москва бяха свързани със обстановката в Украйна. Но към този момент може да бъдат налагани и за други дейности на Москва без връзка с украинския спор, да вземем за пример хакерски атаки или приложимост на химически оръжия ", споделя той.

Руските дипломати гледат съгласно вестника скептично на новия механизъм. Мисията на Москва в Лондон отбелязва, че заради липса на обстоятелства английската страна е принудена да оперира с клевети, догадки и недоказани изказвания ". Европейски Съюз се пробва да сътвори нов механизъм, засилващ санкционния напън върху Русия, "но това е неуместно ", разяснява Владимир Гутенев, народен представител от Държавната дума. "За разлика от Съединени американски щати Русия освен ликвидира всички насъбрани ресурси от химически оръжия, само че и показва това пред международната общественост ", разяснява той пред "Комерсант ".

Европа заобикаля да се ангажира до дъно и по тази причина взема половинчати решения: от една страна, там създават ограничения против употребяващите химически оръжия, от друга - имат поради Русия, само че без да я посочват гласно ", декларира пред "Известия " Андрей Климов от външнополитическата комисия в съветския Сенат. "Има една поговорка: кучето си лае, а керванът си върви. Но в случай че последват съответни целеви ограничения против нашата страна, нейни жители и организации, би било необичайно да не отвърнем ", прибавя той. Химическите оръжия дълги години бяха строго неразрешени, само че след събитията в Сирия е ясно, че табуто е било нарушено, цитира "Вести " реакция на английския външен министър Джереми Хънт. "Трябва още веднъж да прокараме алена линия, с цел да стане извънредно ясно, че употребяващите толкоз ужасни оръжия ще платят висока цена ", акцентира Хънт.

Руското външно министерство съобщи преди решението на Европейски Съюз, че точно английската делегация взаимно със Съединени американски щати поставя старания да трансформира Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) в политически инструмент с правото да показва виновници за химически офанзиви, при все това това е прерогатив на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, написа "Росийская газета ". Дипломатическата централа на Москва назова изказванията на западни политици и проведените приключвания в медиите шпиономанска акция ", целяща да отвлече вниманието от "противоправните начинания " за преформатиране на ОЗХО, прибавя московският официоз. Документът не бе директно привързан с дейностите на Москва, само че е доста евентуално да провокира разширение на глобите против съветски физически и юридически лица, предвижда "Економика сегодня ". Може да се появи нов черен лист, в който Брюксел ще впише шефовете на съветски секрети служби или началници на структури, свързани с контрола върху химическите оръжия в Русия. Впоследствие обаче документът може да обхване Иран, Северна Корея и други страни, счита аналитикът Николай Топорнин.

"Не става дума обаче за някаква гражданска война в международноправното пространство. Повечето страни от дълго време са подписали и утвърдили всички конвенции за надзор върху основаването и разпространяването на химическите оръжия. Нещо повече, Русия също ги е подписала и праволинейно ги извършва. "Най-вероятно Европейски Съюз е решил с новия документ да притегли вниманието на международната общественост, с цел да сътвори червени линии по въпроса ", допуска специалистът.

Обвиненията против Русия, че употребява химически оръжия, са част от тактика за сложен напън върху федерацията. И мотиви за наказания ще бъдат намирани постоянно, до момента в който Москва води самостоятелна суверенна политика, счита наблюдаващият Никита Данюк, представен от изданието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР