Приетият на второ четене от украинската Върховна Рада закон „За

...
Приетият на второ четене от украинската Върховна Рада закон „За
Коментари Харесай

Дипломати срещу езиковата политика на Украйна

Приетият на второ четене от украинската Върховна Рада закон „ За образованието” планува ограничавания във връзка с майчиния език в учебните заведения.

Призивът към Украйна е изразен в писмо на външните министри на България – Екатерина Захариева, на Гърция - Никос Кодзиас, на Румъния - Теодор Мелешкану, и на Унгария - Петер Сиярто, заяви пресцентърът на Министерство на външните работи.

Писмото е адресирано до министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин, до Генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд и до Върховния комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства Ламберто Заниер.

Според новите разпореждания на закона „ За образованието” на Украйна се планува опцията за образование на майчиния език на малцинствата до 5-ти клас, след което всички предмети (с някои вероятни изключения) ще се преподават единствено на украински език.

Предвижда се и украинският език да стане единственият език на образование в системата на междинното, професионалното и висшето обучение.

По предписание на заместител министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева в Министерство на външните работи бе извикан представител на посолството на Украйна в София.

В диалога беше изразена загрижеността на българската страна за следствията за националното ни малцинство в Украйна от приемането на новия учебен закон.

Украинската страна уточни, че новият учебен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да учи майчиния си език. По думите на представителя на украинското посолство задачата на нормативния акт е да се „ укрепи” използването на украинския език, който е държавен.

Същевременно, следва посланикът на Република България в Киев Красимир Минчев да организира среща в украинското министерство на външните работи, на която да изрази българската позиция по новия учебен закон на Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР