Приетите промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната

...
Приетите промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната
Коментари Харесай

Градинките и междублоковите пространства на София са защитени

Приетите промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община основават съответни правила , над Околовръстния път е дадена кота 15 метра за строителство, а на север от Околовръстното - до 75 метра. В историческия център е 50 метра оптималната височина, разяснява пред Българска национална телевизия основният проектант на София Здравко Здравков.

" Защитихме междублоковите пространства, така наречен " градинки ", те попадат под специфична отбрана и не могат да бъдат заменяни за нищо друго ", добави той.

 Пети митинг против построяването на небостъргач в Лозенец
Пети митинг против построяването на небостъргач в Лозенец

Прокуратурата се намеси в спор за друга сходна постройка през днешния ден

С смяна в Общия организационен проект ще бъдат дефинирани зоните, в които ще бъде позволено високото строителство . Най-важните условия за основаване на такива зони е транспортният достъп, инфраструктура и магистрален достъп . Иначе тези зони са обречени да се трансфорат в едни съвременни гета.

По думите на арх. Здравков една от зоните, която е добра за високо строителство, е на западния излаз на София в посока Сърбия .

За облагородяването на новата пешеходна права от бул. Витоша, сред ул. Алабин и бул. " Ал. Стамболийски " ще бъде разгласен интернационален конкурс .

 Само в 3 зони в София издигат небостъргачи
Само в 3 зони в София издигат небостъргачи

Всички здания над 75 метра ще би трябвало да имат транспортна симулация

Припомняме, предходната седмица общинските съветници Войслав Тодоров и Георги Кадиев предизвестиха за заплаха да се застроят 90% от междублоковите пространства в София, което се съдържа във финалните текстове на Закона за устройство и застрояване на Столична община, гласувани в Народното събрание.

Целта на закона, препоръчан от Столична община, бе да се спре безконтролното изникване на небостъргачи в столицата . Окончателните текстове, обаче, дават опция да се преотреждат (променя предназначението - б.р.) на терени за озеленяване в кварталите на София. Условието е да не са заложени за зелени площи в Общия организационен проект.

 Закон разрешава застрояване на градинките в София, предизвестяват общинари
Закон разрешава застрояване на градинките в София, предизвестяват общинари

Започнатите планове на небостъргачи

Приетите промени в закона няма да реализират и необятно прокламираната си цел за прекъсване на доста високото строителство в София , безапелационни са общинските съветници.

Те изясняват изказванието си, че след измененията се разрешава изкуствено делене на имоти за надвишаване на оптималното застрояване до два пъти . Сложените тавани на височините са нехарактерно високи за град като София. В идеалния център се разрешават здания до 17 етажа (50м), в останалата част на града - до 25 етажа (75м ).

В документа се разрешава към метростанциите в Дружба, Лагера, Хиподрума, Бели Брези, Възраждане и всички северни квартали в метро - до 34 етажа (100м ).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР