Приета е работната програма на Комуникационната стратегия на България за

...
Приета е работната програма на Комуникационната стратегия на България за
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес


Приета е работната стратегия на Комуникационната тактика на България за Европейски Съюз за 2018 година

Правителството утвърди работната стратегия на Комуникационната тактика на България за Европейския съюз за 2018 година и одобри Отчета за осъществяване за 2017 година
Общият бюджет на програмата за 2018 година възлиза на 900 000 лева, като за осъществяването на националния и на интернационалния проект са планувани по 450 000 лева
В националния проект на работната стратегия са включени действия за повишение информираността на българското общество за настоящите тематики от дневния ред на Европейски Съюз и резултатите от първото Българско председателство на Съвета. Акцент е подложен върху информационни начинания, свързани с Европейската година на културното завещание – запознаване на необятната общност с културното разнообразие в Европейски Съюз, разпространение на актуалното европейско изкуство и мястото, което българската просвета заема на европейската сцена.
В Международния проект дейностите са ориентирани към одобряване на позитивния облик на България като страна - член на Европейски Съюз, и осъществяване на дълготрайните цели на страната ни в региона на външната политика. Сред акцентите са разпространение на дейната политика в поддръжка на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, повишение видимостта на България като член на Европейски Съюз в страните от Източното партньорство и задълбочаване на съдействието с българските общности. Фокус в дейностите за 2018 година ще бъде подложен върху събития, свързани с отбелязването на Европейската година на културното завещание и 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

Създаден е непрекъснат механизъм по обгръщане и включване на деца и възпитаници в просветителната система

Правителството утвърди основаването на непрекъснато настоящ Механизъм за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст, които не са обхванати в просветителната система, за които има риск от отпадане от учебно заведение и детска градина или са напуснали прибързано просветителната система.
Механизмът включва основаване, актуализиране и активност на екипи за взаимна работа на институциите за обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст (екипи за обхват); взаимоотношение на институциите по използването на комплекс от ограничения за обгръщане и включване в просветителната система и попречване на ранно отпадане на децата в риск. Механизмът обгръща и използването на процедурата за разпределяне на фамилни и други помощи в натура по отношение на самостоятелните потребности на децата и учениците, както и възстановяване на координацията при използване на наказания по отношение на родителите при несъблюдение на отговорностите им по Закона за протекция на детето и Закона за предучилищното и учебното обучение. Чрез Механизма се провежда и регулярен продан на информация сред ангажираните институции и съгласуване на техните дейности за налагане на съответните законови наказания на родителите, чиито деца не посещават учебно заведение.
Нови моменти в Механизма са взаимоотношението на институциите за следене практикуване на правото на децата на наложително обучение при пътешестване и миграция; продан на информация и надзор по издадените здравни бележки за извиняване на отсъствия на децата и учениците; внедряване, развиване, поддържане и ръководство на Информационна система за реализация на механизма.
Акцентът е подложен върху обвързването на екипите за обсег с съответни просветителни институции, като регионът на обсег на всеки екип включва прилежащия регион или прилежащите региони на една или повече просветителни институции. При реализиране на дейностите за обгръщане, включване и предварителна защита на децата и учениците, които не са обхванати, които са отпаднали или които са в риск от отпадане от просветителната система, институциите си взаимодействат и обменят информация по ясно регламентирана процедура с конкретизирани периоди и отговорности.

Националната асоциация на сляпо-глухите и Съюзът на глухите в България са приети за национална представителни организации за хората с увреждания

Правителството призна Сдруженията „ Националната асоциация на сляпо-глухите в България “ и „ Съюзът на глухите в България “ за представителни организации на национално ниво в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за период от три години.
Съюзът на глухите в България спомага за обществената интеграция, личностната реализация и пълноправното присъединяване на слухоувредените хора в публичния живот.
Националната асоциация на сляпо-глухите отстоява и пази човешките, гражданските, обществените и икономическите права на хората с повредено зрение и слух. Организацията спомага за по-добра рехабилитация и обществена интеграция на сляпо-глухите и за тяхната равнопоставеност и пълноценно включване в обществото.
Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е съвещателен орган към Министерския съвет. Членуващите в него неправителствени организации пазят ползите на хората с увреждания и показват мнения по нормативни и стратегически документи, с което способстват за осъществяването на държавната политика за интеграция на хората с увреждания и за рационализиране на нормативната база.

Бригаден военачалник Светослав Даскалов е препоръчан за почитане с медал

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет за почитане на бригаден военачалник Светослав Даскалов с медал „ За военна заслуга “ І степен.
В претекстовете към предлагането е изтъкната дългогодишната и безупречна работа на досегашния шеф на работа „ Военна информация, неговият принос за националната и групова сигурност, проявен висок професионализъм и персонален принос в процеса на реформиране и създаване на българското военно разузнаване в сходство с новите световни провокации.
Бригаден военачалник Даскалов е удостояван с доста оценки, последното от които е високата държавна премия от президента на Италия – „ Офицер на ордена на звездата на Италия “, връчена му за принос в развиването на връзките сред двете страни в региона на сигурността и защитата.

Състоянието на финансовото ръководство и надзор в обществения бранш е оценено като положително

Правителството утвърди Консолидирания годишен отчет за вътрешния надзор в обществения бранш за 2017 година Докладът включва разбор на данните за предходната година за положението на финансовото ръководство и надзор и на вътрешния одит в обществения бранш, както и информация за активността по координацията и хармонизацията на вътрешния надзор в обществения бранш, изпълнявана от профилираното звено в Министерството на финансите. Отчетен е напредъкът, главните проблеми и трендовете за развиване в региона на вътрешния надзор и вътрешния одит.
Консолидираната оценка за положението на финансовото ръководство и надзор и вътрешния одит в обществения бранш за 2017 година е „ добра “.
Анализът е направен въз основа на информация за положението в системите за финансово ръководство и надзор в 311 организации от обществения бранш, 140 годишни отчети за активността по вътрешен одит, въпросници към тях и резултати от осъществени от чиновници на МФ систематични наблюдения в две организации от обществения бранш. След приемането му той ще бъде показан на Народното събрание и Сметната палата.

На Народното събрание ще бъде показан разбор за осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека по каузи против България

Правителството одобри и ще показа в Народното събрание петия систематизиран годишен отчет по осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида по каузи против Република България. Целта на разбора е да подкрепи ефикасното осъществяване на неоправдателните решения на Европейски съд по правата на човека, изключително в области, в които се следи повторяемост на нарушаванията.
Съгласно член 46 от Конвенцията за правата на индивида държавите-членки имат международноправен ангажимент да извършват окончателните решения на Европейски съд по правата на човека, установяващи нарушавания, както и тези, потвърждаващи постигнатите сред страните другарски съглашения. Приемането на нужните ограничения за осъществяването на решенията се управлява от Комитета на министрите към Съвета на Европа. Държавите-членки имат договорно обвързване да отстранят откритите нарушавания на Конвенцията, само че разполагат с известна независимост на преценка във връзка с средствата за това. Делата, поставящи най-сериозни проблеми, са групирани и се гледат от Комитета на министрите в „ процедура за засилено наблюдение”.
Според статистиката на Европейски съд по правата на човека и през 2017 година България е отвън първата десетка на страните с висящи каузи пред съда. Тя е на 15-о място с 623 тъжби. С най-вече висящи каузи са Румъния (9900 – 17,6%), Русия (7750 – 13,8%), Турция (7500 – 13,3%) и Украйна (7100 – 12,6%). България е на 19-о място по брой тъжби на човек от популацията. Тези данни удостоверяват наклонността за понижаване на броя на висящите тъжби против страната и откакто години наред страната ни е заемала сред седмо и девето място в тази ранглиста, през последните седем години тя трайно е отвън 10-те страни по Конвенцията с най-вече тъжби пред Европейски съд по правата на човека. В разбора се показва, че това се дължи както на промяната в самата система на Конвенцията, по този начин и на дейните дейности на страната по осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека.
Съгласно данните, предоставени от Отдела за осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека, общият брой български решения на стадия на осъществяването към 31 декември 2017 година е 207, от които 77 са прецеденти (решения, които слагат независим проблем по Конвенцията). За 2016 година техният брой е надлежно 290 и 94.
Докладът отбелязва позитивните промени в законодателството и практиката вследствие на неоправдателните решения на Европейски съд по правата на човека, което е довело до преустановяване на наблюдението по забележителен брой решения. На първо място се откроява приключването на наблюдението по осъществяването на делата от групите „ Китов против България “ и „ Джангозов против България “, които засягат някои оставащи въпроси по нарушавания по отношение на правото на обективен развой в рационален период. Отчетени са измененията в Закона за правосъдната власт и в Наказателно-процесуален кодекс, които основават обезщетителен механизъм за несъразмерна дължина на производствата и нова процедура за ускорение на наказателните производства както на досъдебна, по този начин и на правосъдна фаза. След промени в Наказателен кодекс, Наказателно-процесуален кодекс и в Закон за съдебната власт завърши наблюдението на осъществяването на решенията от групата „ Ангелова и Илиев “, които засягат нарушаване на правото на живот и възбрана на изтезания в процесуалния им аспект, а точно – неналичието на дейно следствие на случаи на гибел, телесни повреди, изнасилвания, породени от частни лица. Приети са разпореждания, въвеждащи квалифицирани сформира за ликвидиране и телесна щета, осъществени по расистки или ксенофобски претекстове, прецизни крайни периоди за досъдебните производства и засилена роля на наблюдаващия прокурор. След смяна в член 270 от Наказателно-процесуален кодекс са отстранени дефекти на правосъдния надзор за правда на задържането в правосъдна фаза, заради което е прекъснато наблюдението и по осъществяването на делата от групата „ Бочев против България “.
Най-сериозните проблеми, установени в неоправдателните решения на Европейски съд по правата на човека, по които към момента не са взети всички ограничения за превъзмогването им, са дефекти на правосъдния надзор при експулсиране на чужденци на съображение отбрана на националната сигурност; гибел или телесни повреди, породени при голословна или несъразмерна приложимост на мощ от чиновници на полицията; неналичието на задоволително гаранции в българското законодателство против риска от злоупотреби при потреблението на СРС и други В отчета са посочени ограниченията, които законодателната, изпълнителната и правосъдната власт следва да подхващат за сполучливото осъществяване на решенията и попречване на бъдещи нарушавания на Конвенцията и нови неоправдателни решения против България.

Определени са такси за издаване на лиценз за нови типове частна охранителна активност

Правителството утвърди промени в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на Министерство на вътрешните работи. Те са подбудени от влезлите в действие промени в Закона за частната охранителна активност, с които са избрани нови типове частна охранителна активност.

В член 57 от Тарифа №4 се дефинират такси за издаване на лицензи за девет типа частна охранителна активност (пет досега) – персонална защита на физически лица, защита на имущество на физически или юридически лица, самоохрана на имущество, защита на мероприятия, защита на скъпи колета и товари, както и новите: сигнално-охранителна активност, защита на питейни и развлекателни заведения, защита на урбанизирани територии и защита на селскостопанско имущество. Определените такси се разграничават с оглед териториалния обсег на лиценза за съответния тип активност – за територията на цялата страна и за обособена област. Размерът им е съгласуван със спецификата на типа частна охранителна активност, интензитета на нейното реализиране и степента на публичните връзки, които се засягат при прилагане на избрания тип контролирана комерсиална услуга.

Допълнителни 55 735 лв. са предоставени за оптимизация на учебната мрежа

Министерският съвет утвърди спомагателни прехвърляния в размер на 55 735 лева за осем общини за финансовото обезпечаване на действия по националната стратегия „ Оптимизация на учебната мрежа “. С две постановления от 2017 година на тези общини са предоставени 95% от сумите по утвърдените им планове, а със в този момент отпуснатите средства се обезпечават окончателните заплащания по тях.
Националната стратегия „ Оптимизация на учебната мрежа “ финансира общински планове за преструктуриране на учебни заведения и професионални учебни заведения или за основаване на средищни учебни заведения.
По бюджета на МОН и на общини бяха утвърдени спомагателни разноски и прехвърляния в размер на 101 115 лева Средствата са за погашение на стипендии по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни и общински учебни заведения.

Отчуждават се елементи от парцели за построяването на Автомагистрала „ Хемус “

Правителството одобри решение за отчуждаване на части от парцели в землището на с. Черенча, община Шумен, за построяването на Автомагистрала „ Хемус “ в сектора от пътен възел „ Буховци “ до пътен възел „ Белокопитово “. Отсечката е с дължина 1,46 км. Средствата за обезщетяване на притежателите са за сметка на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Решението може да се апелира по реда на Административнопроцесуалния кодекс пред Върховния административен съд в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица.
В изгода на „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД се учредява неопределен сервитут върху аграрен парцел в с. Равногор, община Брацигово. Площта на сервитутната зона е 3,266 дка и е нужна за създаване и обслужване на въздушен електропровод. За сервитутното право „ ЕСО “ ЕАД ще заплати нормативно избраната цена и режийни разходи на стойност.
Министерският съвет даде на Националната организация за приходите безплатно ръководството на терен от 6 дка на столичния бул. „ Цариградско шосе “ №111. По този метод ще се обезпечи улеснен достъп до административната постройка на Национална агенция за приходите, която се намира в парцела.
Сградата на Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „ Атанас Ченгелев “ в гимназия в Пещера става общинска благосъстоятелност. Решението е стимулирано с преобразуването в общинско на образователното заведение, което до момента е било към Министерството на земеделието, храните и горите.
Правителството промени от обществена в частна държавна благосъстоятелност статута на ветеринарна амбулатория в с. Макреш, област Видин. Това ще разреши осъществяване на разпоредителни дейности и реализирането на спомагателни доходи от парцела.

Монголия открива почетно консулство в Русе

Правителството даде единодушието си Монголия да открие почетно консулство в Русе. Камен Милков, член на непрекъснатите секторни комисии в региона на опазването на здравето и на туризма и околната среда към Областната администрация – Русе, ще извършва функционалностите на почетен консул. Неговият консулски окръг ще обгръща територията на област Русе.
Монголската страна стимулира предлагането си с готовност да подтиква търговско-икономическите и културни връзки с България, изразявайки очакване назначението на почетен консул да способства в тази посока. Кандидатът е показан като дълготраен другар на Монголия, персонално зает с развиването на двустранните контакти, в това число на ниво локални управляващи.

За ратификация е препоръчано съглашението за основаване на многонационално модулно здравно формирование

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира подписаното от 15 страни от Европейския съюз, в това число България, Програмно съглашение за многонационално модулно здравно формирование. Към документа са се включили също Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Румъния, Словения, Испания и Швеция, както и Европейската организация по защита.
Споразумението е част от самодейността на Европейски Съюз „ Обединяване и шерване “. Целта на плана е да бъдат смекчени сериозните военномедицински дефицити в страните членки. Концепцията за многонационална здравна поддръжка разрешава даже и на страни с релативно лимитирани запаси в тази сфера да вземат участие в модулни медицински формирования посредством сливане и шерване на качества и по този метод да способстват за даването на допустимо най-хубавата здравна помощ по време на задачи или интервенции в границите на Общата политика за сигурност и защита на Европейския съюз.
От българска страна в плана взе участие Военномедицинската академия.

Институции на България и Съединени американски щати ще сключат съглашение за гарантиране на сигурността на построените сред тях връзки

Правителството утвърди плана на съглашение, обезпечаващо сигурността на взаимните построени връзки сред Департамента по вътрешна сигурност на Съединени американски щати, Службата за митническа и гранична отбрана на Съединени американски щати и Държавна организация „ Национална сигурност “.
Документът урежда общата техническа рамка и стандарти за самостоятелни и организационни механически отговорности по линия на сигурността за отбрана и ръководство на информацията, която се обменя от съответните органи.

България и Република Македония ще задълбочат съдействието в региона на локалното ръководство

България и Република Македония ще работят за подсилване и насърчаване на двустранното съдействие в региона на локалното самоуправление, районното развиване и териториално съдействие. Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие сред двете страни.
Документът планува страните да обменят опит в законодателството в региона на районното развиване и компетенциите на институциите, виновни за реализирането на районната политика, подготовката и осъществяването на стратегически документи, координацията и наблюдението на районната политика и ръководството на стратегии за районно съдействие. Предвижда се и обмяна на положителни практики сред централните органи на държавната власт в региона на стратегическото обмисляне на районното развиване, програмирането, ръководството и осъществяването на стратегии по инструментите на Европейски Съюз за външна помощ, целящи създаване на административен потенциал в партниращи институции. Споделяне на положителни практики и продан на опит и експертиза в региона на административно-териториалното устройство, развиване и подсилване на локалното самоуправление, децентрализацията на държавното ръководство, използването на правилата за положително ръководство и присъединяване на жителите в ръководството на локално равнище са измежду другите цели на Меморандума. Двете институции ще засилят съдействие за иницииране и осъществяване на планове за трансгранично съдействие, в т. ч. поощряване основаването на партньорства на локално, районно и национално равнище, както и подсилване на съдействието сред институциите, виновни за ръководството на програмата.
Страните се ангажират да подкрепят провеждането на образования, семинари, експертни работни групи и образователни визити в областите на съдействие. В Меморандума е заложена съдействие и партньорски взаимоотношения.
Ще бъде основана и Съвместна работна група с представители от двете страни на управително и експертно ниво. Те ще дефинират целите, както и евентуалните опасности, които да лимитират.

С година се удължава съглашението сред България и Съединени американски щати за научно-технологично съдействие

Министерският съвет утвърди план на Протокол за удължение с една година на периода на деяние на междуправителственото съглашението на България и Съединени американски щати за научно-технологично съдействие.
Споразумението за 10-годишно съдействие е подписано през 2008 година и изтича на 17 юни. Предстои правене на текст на нов документ, който да бъде подписан за интервал от още 10 години.

Одобрен е план на декларация на министрите на туризма на държавите-членки на ЧИС

Министерският съвет утвърди план на Съвместна декларация от Варна на министрите, отговарящи за туризма на държавите-членки на организацията за Черноморско икономическо съдействие (ЧИС).
Документът се чака да бъде разискван и утвърден в интервала 13-14 юни 2018 година по време на събития, проведени от Министерството на туризма – съвещание на работна група „ Сътрудничество в туризма “ и Среща на министрите с сектор туризъм на страните-членки на ЧИС. Форумът през втория ден е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
В плана на взаимната Декларация се удостоверява задължението на държавите-членки на ЧИС да укрепват връзките си в региона на туризма. Декларират се планове за увеличение на туристическите потоци сред дестинациите, с цел да се трансформира устойчивият туризъм в един от главните мотори на социално-икономическото развиване в района. Предвижда се поощряване на осъществяването на планове за културен туризъм, културни направления в Черноморския район, както и създаване на нови планове за Пътя на коприната.
В текста на проектодекларацията са заложени дейности за по-нататъшно развиване на гастрономическия и винения туризъм, както и развиването на селски, културен, уелнес и СПА туризъм, в това число и с създаването на взаимни планове за гастрономически направления и направления за винен туризъм в района на ЧИС.
Влизането в действие на Декларацията ще разреши по-ефективно съдействие в туризма сред държавите-членки от организацията за Черноморско икономическо съдействие.
ЧИС е интернационална икономическа организация на страните от Черноморския район с пълновръстен статут от 1999 година В момента в нея членуват Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.
България е страна-координатор на работна група „ Сътрудничество в туризма “ на организацията за Черноморско икономическо съдействие в интервала 01.07.2016 година – 30.06.2018 година

Правителството утвърди резултатите от съвещания на Съвет „ Общи въпроси “

Министерският съвет утвърди отчети с резултатите от съвещания на Съвет „ Общи въпроси “, извършени на 14 май в Брюксел.
Във формата с присъединяване на 28-те страни членки Комисията показа пред своето предложение за Многогодишната финансова рамка (МФР) за интервала 2021-2027, а държавите-членки изложиха вижданията си по тематиката. Това бе първата полемика на министерско равнище, която сложи началото на преговорния развой по идващия бюджет на Европейски Съюз в границите на Съвета въз основата на предлагането на Европейска комисия, показано на 2 май.
Европейска комисия и държавите-членки поддържаха предлагането на Българското председателство в плана на дневен ред за юнското съвещание на Европейския съвет да бъдат включени тематики като миграция, сигурност и защита, стопанска система и дигитален дневен ред, научни проучвания и нововъведения, само че и Многогодишна финансова рамка, външни връзки и разширение.
Във формата по член 50 от Договор за Европейския съюз Съветът направи обзор на настоящото положение на договарянията с Обединеното кралство и стартира подготовката на съвещанието на Европейския съвет по член 50, който ще организира на 29 юни 2018 година Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние осведоми министрите за последните развития в договарянията с английската страна както във връзка с останалите отворени въпроси от съглашението за отдръпване, по този начин и по отношение на рамката на бъдещите връзки EC - Обединено кралство.

Прекратява се процедурата за даване на концесия за услуга за морски плаж „ Албена “

Правителството приключи процедурата за даване на концесия за услуга за морски плаж „ Албена “, община Балчик. Причината е определяне на противоречие при изискванията, заложени с конкурсната документи, което води до некадърност концендентът да приложи вярно критериите за възлагане и следваща неспособност да бъде направена вярно изисканата документи за присъединяване от страна на претендентите.
При осъществяване на законовите условия Министерството на туризма ще възвърне депозитите и ще върне гаранциите за присъединяване в състезанието на участниците.

С 15 години се удължава концесионният контракт за находище „ Габи-2 “

С 15 години ще бъде продължен концесионният контракт за находище „ Габи-2 “ в област Кюстендил, реши Министерският съвет. Правителството одобри желаната от концесионера - „ Ди Ви Би “ ООД, смяна. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети.
Концесионният контракт за находище „ Габи-2 “ е подписан през 2007 година за период от 15 години. От него се добиват строителни материали – пясъци и чакъли.

Внасянето на осигурителни вноски за недостигащ стаж при пенсиониране ще се открива служебно

По силата на промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, внасянето на осигурителни вноски за недостигащ стаж при пенсиониране ще се открива служебно, без да е належащо представянето на съответните платежни документи от жителите. Необходимите данни ще се вземат от осведомителната система на Националния застрахователен институт. По този метод се понижава административната тежест за жителите, като в същото време ще се предотвратят опциите за злоупотреби.
Предвидени са и разпореждания, с които се прекратява опцията банките да вършат удръжки от недължими или погрешно преведени суми за пенсии за погасяване на отговорности на пенсионерите към тях.
С признатите промени наредбите на наредбата се привеждат в сходство с промените в Кодекса за обществено обезпечаване, които са в действие от 1 януари 2018 година

Одобрени са позициите на България за съвещание на Съвета по превоз, телекомуникации и енергетика

Правителството утвърди българската позиция за идните на 7-11 юни в разнообразни формати съвещания в Люксембург на Съвета по превоз, телекомуникации и енергетика.
Министрите на превоза от Европейски Съюз ще обсъдят предложенията от Пакета за подвижността (I и ІІ част). На съвещанието България ще продължи да отстоява своите ползи, свързани с въпросите по отношение на връщане „ вкъщи “ на лидера, прилагане на постоянната седмична отмора от лидера в транспортното средство, характерни правила по отношение на командироването на водачите (Lex specialis), каботаж, превозвачи от трети страни, извършващи транспорти на територията на Европейски Съюз. Министрите ще дискутират и по предлагането за Директива за електронните системи за пътно таксуване и обмена на информация, по предлагането за правилник за защита на конкуренцията във въздушния превоз и по предлагането за инструкция по отношение на пристанищните приемни уреди.
Министрите на телекомуникациите ще проведат договаряния по предлагането за правилник по отношение на Акт за киберсигурността, който България поддържа. За нас е значимо, че в оферти общ метод се резервират във допустимо най-голяма степен плануваните функционалности на Агенцията на Европейски Съюз за киберсигурност и по-конкретно тези, които са свързани с подкрепяне на оперативното съдействие при положение на рецесии или произшествия със доста влияние. Те ще проведат също ориентационен спор по предлагането за инструкция по отношение на повторната приложимост на информацията в публичния бранш.
Министрите на енергетиката ще проведат договаряния по предлагането за правилник по отношение на Агенцията за съдействие сред регулаторите на сила. Те бъдат осведомени също по този начин с настоящото положение на договарянията по предложенията от пакета „ Чиста сила за всички европейци “. Въпреки огромния размер работа, осъществена от страна на Българското председателство, към момента остават редица открити въпроси, които ще бъдат разисквани на идните триалози. България преглежда пакета като значима стъпка към реализиране на сигурни и устойчиви енергийни доставки, както и по-благоприятна енергийна политика в полза на потребителите на енергийни услуги.
Одобрена беше и българската позиция за съвещанието на КОРЕПЕР II във формат Конференция на представителите на държавните управления на страните членки, което ще се организира на 13 юни в Брюксел. На него България ще поддържа направените от Литва и Малта оферти за назначение на Ирмантаз Ярукайтиз и проф. Петер Ксюереб за съдии в Съда на Европейския съюз за интервала от 7 октомври 2018 година до 6 октомври 2024 година

Споразумението за консултантски услуги при въвеждане на толсистемата се предлага за ратификация

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението за възмездни консултантски услуги за подкрепяне на Агенция „ Пътна инфраструктура “ при въвеждането на Националната система за електронно събиране на пътни такси в България.
Подписаният на 9 май т. година документ сред организацията и Международната банка за възобновяване и развиване планува потребление експертизата на финансовата институция за сполучливото осъществяване на плана „ Проектиране, създаване и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т (Тол) и на база време за леки коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5 т (електронна винетка) “.
За да бъде реализирано това, банката ще извършва действия по надзор и обезпечаване на качеството при внедряването на електронната система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа. Експертите й ще оказват помощ в процесите по контрол и следващо тестване на цялата построена електронна система. Банката ще съветва правенето на разбор и установяване на цените за пътно таксуване и обсег на мрежата. За осъществяването на тази активност ще бъде спазено европейското законодателство в региона на пътното таксуване. Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще получи помощ и при въвеждането на Европейската услуга за електронно събиране на такси в България с оглед обезпечаване на оперативна съгласуемост.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР