Приета е Национална стратегия за адаптация към изменението на климата

...
Приета е Национална стратегия за адаптация към изменението на климата
Коментари Харесай

Вижте всички решения на Министерския съвет от днес, 23 октомври

Приета е Национална тактика за акомодация към изменението на климата

Правителството утвърди Национална тактика за акомодация към изменението на климата и План за деяние. С приемането на тактиката България ще извърши интернационалните си отговорности като страна по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата, Протокола от Киото и Парижкото съглашение. На национално равнище създаването на тактиката е залегнало в Закона за ограничение изменението на климата.

Документът обрисува стратегическата рамка и целите във връзка с акомодацията към изменението на климата до 2030 година Целта е да се понижи уязвимостта на страната по отношение на последствията от изменението на климата и да се усъвършенства капацитетa за акомодация на екологичните, обществените и икономическите системи към въздействията на изменението на климата.

Националната тактика за акомодация към изменението на климата обгръща девет бранша, които са: бранш „ Селско стопанство “, бранш „ Гори “, бранш „ Биологично многообразие и екосистеми “, бранш „ Води “, бранш „ Енергетика “, бранш „ Транспорт “, бранш „ Градска среда “, бранш „ Човешко здраве “ и бранш „ Туризъм “.

Със тактиката се запълва празнина в политиката на България по изменение на климата, като се обрисува методът на страната за адаптиране на основните браншове на стопанската система към изменящия се климат. Част от документа е и създаденият План за деяние, в който са избрани задачите и целите за възстановяване на потенциала за акомодация. В проекта детайлно са написани действия за всеки от секторите, включително нужен финансов запас, предстоящи резултати, виновни институции за тяхното използване.

За първи път в България е направен и макроикономически разбор. В разбора са оценени социално-икономическите последствия от въздействията от изменение на климата. Изчисленията демонстрират, че в случай че не се подхващат дейности, изменението на климата ще окаже отрицателно въздействие във финансово отношение, като е допустимо да ликвидира икономическия напредък на страната до 2050 година

България е изпълнила 74% от националната си цел за енергийни спестявания до 2020 година

В резултат на осъществяването на енергоспестяващи ограничения във всички браншове на стопанската система, както и на приноса на всички задължени лица, за интервала 2014-2018 година в България са спестени 6 167 GWh сила. С това страната е изпълнила 74.1% от националната си цел за енергийни спестявания до 2020 година Това е записано в годишния доклад за осъществяването през 2018 година на Националния проект за деяние по енергийна успеваемост 2014-2020 година, утвърден от Министерския съвет на днешното му съвещание.

Отчетът съдържа базова статистическа информация, разбори за положението и трендовете на енергийната успеваемост на национално ниво през 2017 година – последната година, за която има публични статистически данни. Разгледани са обособените браншове на стопанската система, като са отразени промените на главните индикатори – брутна добавена стойност, енергийно ползване и енергийна активност. В годишния доклад е изработен разбор на осъществяването на самостоятелните цели за енергийни спестявания на притежатели на здания и на промишлени системи, както и на осъществяването на ограничения за повишение на енергийната успеваемост от търговците с сила.

МИ и МЗХГ ще имат свои представители в управителния съвет на НАПОО

Министерството на стопанската система и Министерството на земеделието, храните и горите ще имат свои представители в Управителния съвет на Националната организация за професионално обучение и образование (НАПОО) за мандата 2020-2024 година

Управителният съвет (УС) на НАПОО се състои от ръководител и 24 членове, от които по осем представители на министерства, на организациите на работодателите и на организациите на служащите и чиновниците. Мандатът на членовете на УС е четиригодишен, като половината от членовете се обновява по квоти на всеки две години. В УС наложително има по двама представители на Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и обществената политика, както и един представител на Министерството на здравеопазването. Останалите министерства, които би трябвало да предлагат свои представители, за всеки идващ мандат се дефинират от Министерския съвет.

През 2020 година изтича мандатът на представителите на Министерство на стопанската система и Министерство на районното развиване и благоустройството. Председателят на НАПОО предлага Министерство на стопанската система и Министерство на земеделието, храните и горите да предлагат свои представители за членове на УС на НАПОО за мандат 2020-2024 година

България ще даде 40 000 лв. филантропична помощ за префектура Корча, Република Албания и 10 000 лв. за КНДР

България ще даде филантропична помощ за справяне с последствията от земетресението в префектура Корча, Република Албания в размер на 40 000 лв. и за превъзмогване на дефицита на хранителни артикули в КНДР в размер на 10 000 лв., реши държавното управление на днешното съвещание.
Финансирането ще бъде обезпечено от средствата по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за развиване и филантропична помощ.

Предоставената от българска страна филантропична помощ е принос към напъните на Европейски Съюз и интернационалната общественост за подкрепяне на популацията в префектура Корча, в която е концентрирано част от българското национално малцинство в Албания, както и за превъзмогване на дефицита на хранителни артикули в КНДР.

Одобрени са 17 128 000 лв. за националните научни стратегии за 2019 година

Правителството утвърди 17 128 000 лв. за 2019 година, които ще бъдат предоставени в допълнение по бюджета на Министерството на образованието и науката за осъществяването на националните научни стратегии (ННП), утвърдени през септември 2018 година

Средствата се обезпечават за осъществяването на действия по следните национални научни стратегии: „ Информационни и информационни технологии за обединен дигитален пазар в науката, образованието и сигурността “ (ИКТ в науката, образованието и сигурността – ИКТвНОС); „ Нисковъглеродна сила за превоза и бита “ (ЕПЛЮС); „ Опазване на околната среда и понижаване на риска от неподходящи феномени и естествени бедствия “; „ Здравословни храни за мощна биоикономика и качество на живот “; „ Културноисторическо завещание, национална памет и публично развиване “ (КИННПОР); „ Електронно опазване на здравето в България “ (е-здраве); „ Репродуктивните биотехнологии в отглеждането на животни в България “ (РЕПРОБИОТЕХ); „ Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на Република България “; „ Млади учени и постдокторанти “; „ Иновативни нискотоксични биологично-активни средства за прецизна медицина “ (БиоАктивМед).

Чрез осъществяването на националните научни стратегии се цели превъзмогване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския капацитет, споделено потребление на построена инфраструктура, централизация на финансови запаси за решение на значими за обществото проблеми и отбягване на двойното финансиране. Важни цели на стратегиите са дълготрайната реинтеграция в български научни и научно-образователни институции, прехвърлянето на познания и косвеното възстановяване качеството на висшето обучение в България.

Правителството отпусна 4 567 637 лв. за действия по три национални стратегии за образованието

Министерският съвет утвърди отпущането на 4 567 637 лв. за финансово обезпечаване на действия по 3 национални стратегии за развиване на образованието за 2019 година. Средствата се разпределят по бюджетите на общините.

По Национален парк „ Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното обучение “ се дават 1 262 350 лв. за електронни дневници в 1 487 общински учебни заведения. За обезпечаване на интернет и съгласуваност за 2 006 учебни заведения се отпускат 668 680 лева, а за изграждане/доизграждане на WiFi мрежи в 296 учебни заведения – 2 217 266 лв..

По Национален парк „ Заедно в грижата за ученика “ се дават 274 736 лева за финансиране на утвърдените планове на 189 общински учебни заведения за следенето на персоналните достижения на учениците. Чрез 141 455 лв. се финансират утвърдените планове на 130 общински учебни заведения за подготовка на учениците за по-плавни преходи сред обособените стадии, обмяна на положителни практики сред педагогическите експерти, разширение на познанията за възрастовите особености на учениците и за поддръжката им.

По Национален парк „ Иновации в деяние “ едно новаторско учебно заведение в община Ботевград е включено в допълнение в листата за финансиране по Националната стратегия и ще получи 3 150 лева за разпространение на нововъведения.

Средствата се обезпечават от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2019 година.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на имоти-публична държавна благосъстоятелност, на община Ивайловград за период от 10 години. Имотите се намират в област Хасково, община Ивайловград, представляващи археологически недвижими културни полезности Римска вила „ Армира “ и древен некропол в област Хасково, община Ивайловград, с. Свирачи, околност „ Харманите “. Предоставянето на парцелите на община Ивайловград ще способства за обогатяване културното завещание на локално равнище, ще подкрепи популяризирането на недвижимите полезности и превръщането им в значителен фактор за развиването на туризма в общината. Дейностите, свързани с запазване на културните полезности и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание и предписанията за запазване на недвижимите културни полезности от Историческия музей – Ивайловград.

Съгласно друго държавно решение се учредява безсрочно възмездно право за създаване на дирек за телекомуникационно съоръжение и уреди на техническата инфраструктура към него. Правото на градеж е върху аграрен парцел в горска територия – обществена държавна благосъстоятелност, в землището на град Шумен, с повърхност 70 кв. м. Съоръженията ще се употребяват от Изпълнителна организация „ Борба с градушките”. Имотът е в региона на активност на Североизточно държавно дружество.

За период от 10 години на община Ардино безплатно се дава за ръководство на парцел – обществена държавна благосъстоятелност. Имотът се намират в област Ардино, община Кърджали, село Дойранци и съставлява археологическа недвижима културна полезност „ Късноантична и средновековна цитадела “. Предоставянето на парцела на община Ардино ще способства за обогатяване културно-историческото завещание на локално равнище, ще подкрепи популяризирането на недвижимата полезност и превръщането й в значителен фактор за развиването на туризма в общината. Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание и предписанията за запазване на недвижимата културна полезност от Регионален историческия музей – Кърджали.

Министерството на културата получи за ръководство държавен парцел в град Костинброд. Имотът, с повърхност 1 999 кв. м, попада в границите на обект „ Късноантична резиденция скретиска/ранновизантийска Кретискара и Ротонда “ и е систематизиран като археологическа недвижима културна полезност. Теренът ще се ръководи от Министерството на културата за запазване на археологическата находка.

На община Перник се трансферира безплатно правото на благосъстоятелност върху парцел – държавна благосъстоятелност. Имотът, намиращ се в гр. Перник и представляващ три здания и два независими обекта, е нужен на общината за предпазване, запазване и ремонт на общинска техника за поддръжката на инфраструктурата на обитаемоте места на нейната територия. Това ще спомогне за осъществяване на и вменените й по закон отговорности по поддръжка на пътища и благоустрояване.

Висшият правосъден съвет получава ръководството върху парцел – обществена държавна благосъстоятелност, за потребностите на Административен съд – Търговище. Той ще бъде употребен за откриване на Регистратура за класифицирана информация в Административния съд. Имотът се намира на ул. „ Митрополит Андрей “ №51 в град Търговище и съставлява независим обект на петия етаж в постройка №1.

България и Армения ще подпишат протокол по отношение на използването на съглашението сред Европейски Съюз и Армения за назад приемане на нелегално пребиваващи лица

Правителството одобри решение за изменение на решението по т. 13.2 от Протокол № 20 от съвещанието на Министерския съвет на 16 май 2018 година
С Протокол № 20 от съвещание на Министерски съвет от 16 май 2018 година е утвърден план на Протокол сред държавното управление на Република България и държавното управление на Република Армения за използване на съглашението сред Европейския съюз и Република Армения за назад приемане на нелегално пребиваващи лица, подписано на 19 април 2013 година в Брюксел.
Със същото решение е акредитиран министърът на вътрешните работи да организира договарянията и да попише Протокола от името на държавното управление на Република България.

Изменението на решението е належащо, защото в интервала 28-29 октомври следва посещаване на заместник-министър ръководителя по правосъдна промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева в Република Армения. Предвижда се сключване на двустранни документи, измежду които и горепосоченият план на Протокол.

В тази връзка е належащо да се направи изменение на решението на Министерския съвет във връзка с мандата за сключване на Протокола, като се упълномощи заместник-министър ръководителят по правосъдна промяна и министър на външните работи да го подпише.
Вицепремиерът Захариева е упълномощена също по този начин да подпише и Спогодбата сред Република България и Република Армения за интернационалните автомобилни транспорти на пасажери и товари. Новият междуправителствен документ ще размени настоящата от 1995 година Спогодба. Това ще способства за увеличение на размерите на транспортите и ще задълбочи съдействието сред България и Армения.

Одобрена е българската позиция за идното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Заетост и обществена политика, което ще се състои на 24 октомври в Люксембург. По време на форума министрите ще дискутират провокациите, пред които са изправени европейските общества в битката с дискриминирането, опциите за премахване на пропуските в съществуващото законодателство в тази област, както и бъдещи ограничения за по-ефективна битка с дискриминирането на национално и европейско ниво.

Постигането на сходство сред уменията и потребностите на пазара на труда в изменящия се трудов свят и нуждата от стратегически метод за непрестанно учене през целия живот ще бъдат тематика на втория ориентационен спор в границите на съвещанието на Съвета.

Одобрени са също резултатите от българското присъединяване в Съвета на Европейски Съюз на министрите по превоз, телекомуникации и енергетика – формат „ Транспорт “, което се организира на 20 септември в Брюксел. Основна тематика на сесията беше обвързвана с понижаване на излъчванията на парникови газове в обособените браншове на превоза. Обсъдени бяха аспекти в подтекста на европейската стратегическа дълготрайна визия за климатична индиферентност като всички участници се сплотиха към концепцията за холистичен метод, както на европейско, по този начин и на национално ниво, за реализиране на мечтаните цели и понижаване на нездравословните излъчвания. Също по този начин беше подчертана нуждата от сходство на водените политики в региона на превоза на европейско равнище.

Правителството изплати 94 400 лева на потърпевши от забавено правораздаване

Допълнителни разноски в размер на 94 400 лева по бюджета на Министерството на правораздаването бяха утвърдени през днешния ден от Министерския съвет. Сумата е предопределена за възобновяване на направените от министерството разноски по погашение на компенсации на жители и юридически лица, потърпевши от постепенно правораздаване.

Това е общият размер на сумата, изплатена за третото тримесечие на 2019 година от бюджета на Министерството на правораздаването по подписани съглашения за нарушени права за разглеждане и решение на делата им в рационален период.

Изплащането на компенсации за вреди от постепенно правораздаване се прави по реда на Глава трета „ а “ от Закона за правосъдната власт. Заявления против актове, дейности или бездействия на органите на правосъдната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решение на делото в рационален период, могат да подават страни по завършени цивилен, административни и наказателни производства, както и обвинени, потърпевши или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства. Заявленията се преглеждат от профилирано звено на Инспектората към Висшия правосъден съвет, където се прави инспекция на събитията, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен период от постъпването на заявките. Ако бъде преценено, че правото на заявителя на правораздаване в рационален период е било нарушено, министърът на правораздаването или посочено от него лице дефинира размера на компенсацията, съгласно практиката на Европейския съд по правата на индивида и предлага подписване на съглашение със заявителя.

Средствата, нужни за погашение на сумите по подписаните съглашения, са планувани в централния бюджет.

Министерският съвет утвърди лист с приоритизирани претенции от 2019 година за приемане на поддръжка по Програмата на Европейски Съюз за поддръжка на структурни промени

Със свое решение държавното управление утвърди лист с приоритизирани претенции от 2019 година за приемане на поддръжка по Програмата на Европейския съюз за поддръжка на структурни промени през идната година.

Включени са 16 претенции в областите опазване на здравето, финанси, обучение, обществена администрация, строителство, пазар на труда, ръководство на данни. Едно от главните претенции е обвързвано с уговорките на страната по присъединението към Валутно-курсовия механизъм II и Банковия съюз, а след това към еврозоната. Чрез осъществяването им ще бъде подкрепено провеждането на огромни промени и ще се обезпечи ефикасното адресиране на характерните за страната ни рекомендации на Съвета на Европейски Съюз.
След обстоен обзор, настояванията са степенувани по значимост в три категории и са тествани за съществуване на двойно финансиране. Разходите по тях са напълно за сметка на Програмата за поддръжка на структурни промени и не се изисква национално финансиране.

Оптимизира се ръководството на цикъла на публичните поръчки в Министерство на вътрешните работи

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Правилника за устройството и активността на Министерството на вътрешните работи. Промените вкарват закриване на дирекция „ Обществени поръчки “ и прецизиране на функционалностите на дирекция „ Управление на собствеността и обществени действия “ с оглед по-добрата организация на провеждането на процедури за възлагане на публични поръчки в министерството.

Целта е усъвършенстване на администрацията, основаване на по-добри условия за ръководство на цикъла и повишение на успеваемостта на провеждането им. Очаква се с тези промени да се реализира понижаване на риска от закъснение на процедурите и неспазване на периодите, улеснение на кандидатите/участниците в процедури за възлагане на публични поръчки, превъзмогване на вероятни нарушавания и възстановяване на контрола при провеждането им, вземане предвид на активността на структурите на министерството с условията на Закона за публичните поръчки.

Правителството утвърди проектозакон за промени в Закона за ограничение изменението на климата

Министерският съвет утвърди план на Закон за допълнение на Закона за ограничение изменението на климата. С него се основава хармонизирана правна рамка за въвеждане на механизъм за подкрепяне на предприятията от индустриалните браншове и подотрасли, изложени на забележителен риск от „ приключване на въглерод “, заради индиректните разноски за излъчвания на парникови газове в крайните цени на електрическата сила. Схемата за държавна помощ ще се осъществя посредством издаването на разпоредба от министъра на стопанската система и ще се ползва след нотифицирането й от Европейската комисия. За задачата ще бъдат употребявани до 25% от приходите, генерирани от продажбата посредством търг на квоти излъчвания на парникови газове.
С акта се обезпечава осъществяване на икономическите цели в Програмата за ръководство на държавното управление на Република България за интервала 2017-2021 година, както и действието на осъвременената и отчасти реформирана Схема за търговия с квоти за излъчвания на парникови газове (СТЕ) на Европейския съюз.

Схемата се създава в сходство на решение на Националния стопански съвет и активността на работна група, основана от министъра на стопанската система, в чиято работа взеха присъединяване и представители на всички национално представителни работодателски организации. След нотифицирането й към 190 предприятия ще могат да аплайват за приемане на финансова помощ. По този метод ще се минимизират рисковете от изместване на производствата им в трети страни, ще се подобрят конкурентоспособността и изискванията за бизнес в България, както и икономическото доверие към страната.

Правителството одобри Решение за установяване на съучредител за формиране на сдружение от „ Сердика спортни парцели “ ЕАД

Министерският съвет одобри Решение за установяване на съучредител за формиране на сдружение от „ Сердика спортни парцели “ ЕАД – еднолично акционерно сдружение с държавно присъединяване в капитала.

Създаването на взаимно сдружение от „ Сердика спортни парцели “ ЕАД и „ Арена ЦСКА “ ЕООД ще разреши реализирането на капиталови планове и ще докара до повишение на успеваемостта при ръководство на парцелите.

Реализирането на планувани ограничения ще обезпечи оптимални условия за играчите, длъжностните лица, осведоменост на феновете и телевизионните оператори, с цел да могат надлежно да реализират, следят и предават футболните срещи без усложнения. Целта на плана е да се откри дълготрайно решение за обезпечаване на съвременно оборудване, отговарящо на актуалните условия за практикуване на спорт.

„ Български пощи” ЕАД ще прави разпространяване и продажба на печатни издания в страната

Кабинетът одобри решение „ Български пощи” ЕАД да прави активността по разпространяване и продажба на печатни издания на територията на страната. Възлага се на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията да предприеме нужните дейности в това число в случай че е належащо да инициира законодателни промени.

„ Български пощи” ЕАД е еднолично комерсиално сдружение със 100 % държавно присъединяване в капитала. Също по този начин сдружение разполага с нужната инфраструктурна мрежа и човешки запаси. По този метод ще се обезпечи ефикасното разпространяване на печатни издания в цялата страна. Това дава опция за диверсификацията на разпространяването без да се лимитира конкуренцията.

Правителството утвърди промени в единните разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи действия в региона на театралните изкуства

Министерският съвет одобри Постановление за изменение на одобрените единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи действия в региона на театралните изкуства.

С постановлението се оферират и ограничения, посредством които ще се реализира резистентност на заложения стандарт на финансиране на културните институти и ще се усъвършенства контрола при разходването и отчитането на бюджетните средства.
В осъществяване на държавната политика по приходите и обезпечаване на опция на организациите в региона на театралните изкуства да покачат възнаграждението на заетия щатен личен състав, както и с оглед плануваното нарастване на минималната работна заплата за страната, се предлага нарастване с 0,50 лв. на единния разходен стандарт за финансиране на другите групи културни институти.

През 2019 година се следи активиране на активността на театралните институти, които създават и популяризират високо живописен театрален артикул на територията на цялата страна. Политиката за възобновяване на репертоара, привличането на създатели с интернационална популярност, реализацията на модерни пиеси от международната драматургия и спектакли от музикалните жанрове, потреблението на високи технологии за създаване на театралната визия и усъвършенстването на театралната техника, водят до привличане на повече и нова аудитория. Голям % от културните институти реализират турнета в цялата страна целогодишно за все по-широк достъп до просвета на популацията и от най-отдалечените региони. Всички тези действия водят до повишение на приходите, само че и до по-високи разноски за тяхната продукция, което постанова и преразглеждането на ограниченията и на бюджетите в помощ на театралните изкуства.

С Постановлението се утвърждават и спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за 2019 година за застраховане активността на организациите от театралните изкуства. Средствата са в размер на 30 000 хиляди лева, от които 23 000 хиляди лева дотация и 7 000 хиляди лева преизпълнение на приходите.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на вътрешните работи за 2019 година

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2019 година Средствата в размер до 13 000 000 лева са за финансово застраховане на подписани контракти за осъществяване на действия, свързани с издаването на българските персонални документи.

България ще кандидатства за участие в Агенцията за нуклеарна сила към Организацията за икономическо сътрудничество и раз

България ще кандидатства за участие в Агенцията за нуклеарна сила към Организацията за икономическо съдействие и развиване и нейната Информационна банка. На днешното си съвещание Министерският съвет утвърди решението за това и упълномощи министъра на енергетиката да подпише заявление до генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от името на държавното управление.

Присъединяването на Република България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е значим народен външнополитически приоритет. Страната ни поставя поредни старания за приемане на покана да стартира договаряния за участие. Включването към разнообразни комитети и работни групи на организацията е заложено в пътната карта за осъществяване на този приоритет.

Активното присъединяване на България в работни и специфични органи, организации и начинания на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е от първостепенно значение за постигането на тази цел.

Правителството утвърди план на Споразумение за стратегическо съдействие сред България и Обединените арабски емирства

Правителството утвърди план на Споразумение за стратегическо съдействие сред Република България и Обединените арабски емирства, като основа за водене на договаряния сред двете страни.

Обединените арабски емирства са измежду страните от района на Персийския залив, с които България развива все по-интензивни връзки и динамично съдействие през последните години.

Споразумението предизвиква развиването на двустранното съдействие в необятен набор от области – стопанска система, търговия, вложения, туризъм, обучение, цифрови технологии и изкуствен интелект, просвета и други То основава подобаваща основа за поощряване на вложенията, обмена сред представители от държавния, публичния и частния бранш и присъединяване в търговски изложби, проведени в двете страни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР