Приета е национална програма за превенция и защита от домашно

...
Приета е национална програма за превенция и защита от домашно
Коментари Харесай

Правителството прие Истанбулската конвенция

 Снимки: Пламен Стоименов  бойко борисов, Министерски съвет  img_9058  img_9043
Приета е национална стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение (Истанбулската конвенция)

Правителството утвърди Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение за 2017-2018 година Тя има за цел построяването на институционални механизми за съгласуване и мониторинг на дейностите по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, повишение чувствителността на обществото за този проблем, както и на потенциала на експертите и институциите, виновни за използването на ограниченията по предварителна защита и отбрана.

Предвидените в програмата ограничения са групирани съгласно заложените цели – предварителна защита, образование и подготовка, отбрана, възобновяване и реинтеграция на потърпевшите от домашно принуждение, работа с причинителите, институционални, организационни и законодателни ограничения.

Изпълнението на програмата допуска приемането на координационен механизъм за взаимоотношение от виновните институции и техните сътрудници при случаи на домашно принуждение, правене и разпространение на положителни практики и начинания и улеснение на достъпа до информация за потърпевшите, повишение на уменията и квалификацията на обществените служащи, чиновниците на Министерство на вътрешните работи и магистратите за работа по случаи на домашно принуждение, обезпечаване на поддръжка на потърпевшите посредством даване на обществени услуги.

Сред ограниченията, които се извършват по програмата, са денонощното консултиране и ориентиране на жертви на домашно принуждение, финансиране на планове за даване на обществени услуги за потърпевши в дребните и отдалечените обитаеми места, поддържане и ръководство на спешни центрове и други
Средствата за заложените в Програмата действия се обезпечават от бюджетите на съответните министерства и на планов принцип.

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието на дами и домашното принуждение, което е и една от ограниченията в утвърждения народен проект.

България подписа Конвенцията през април 2016 година Това е първият инструмент в Европа, с който се основава цялостна правна рамка за отбрана съответно на дамите и девойките от всички форми на принуждение и за попречване, гонене и унищожаване на насилието над тях, в това число домашното принуждение.

Т. нар. Истанбулска спогодба обгръща необятен набор от ограничения – от събиране на информация и повишение на осведомеността на обществото по този проблем, през даване на отбрана и на услуги за подкрепяне на жертвите, до всеобхватно криминализиране на другите форми на принуждение против дами. С присъединението си към нея България се задължава да вземе ограничения за попречване и справяне със всички форми на принуждение, подбудено от неравенството сред половете, за отбрана на потърпевшите и за дейно правосъдно гонене на причинителите, както и за събиране на информация и повишение на осведомеността на обществото по казуса с домашното принуждение.

Ратификацията на Конвенцията ще наложи промени освен във връзка с законодателството в региона на отбраната на жертвите от домашно принуждение, само че и на обособени сформира на закононарушения, свързани с принуждение, учредено на пола, в Наказателния кодекс. В тази връзка все още се приготвят нормативни промени в гражданскоправната и в наказателноправната област.

Областната работа „ Изпълнение на наказванията “ в Благоевград получава спомагателни пространства

Правителството даде на Министерството на правораздаването безплатно право на ръководство върху част от парцел – обществена държавна благосъстоятелност, за потребностите на регионалната работа „ Изпълнение на наказванията “ в Благоевград.

Това са два етажа от административна постройка на ул. „ Свобода “ №1 в града, които са с отпаднала нужда за Държавна фирма „ Земеделие “. Предоставянето им на Министерство на правосъдието разрешава обезпечаването на подобаващи работни пространства за потребностите на чиновниците от бранш „ Пробация “, както и за построяването на списък. Ще може да бъде построен и нов арест с усъвършенствани битови условия за арестантите и за работата на чиновниците от бранш „ Арести “.

На Българския институт по метрология се дават пространства в административната постройка на бул. „ Цар Симеон Велики “ №108 в Стара Загора, нужни за реализиране на активността на ведомството. Досега те са били в ръководство на регионалния шеф.

Професионалната гимназия по облекло и дизайн в Кърджали получава безплатно правото на ръководство и върху терена, в който са ситуирани употребените от гимназията учебни здания. Решението дава опция за благоустрояване на региона и създаване на спортни уреди, които да бъдат финансирани по оперативни стратегии. Досега парцелът е бил в ръководство на регионалния шеф.

Правителството ще поддържа капиталов план в Пещера

Министерският съвет утвърди план на Меморандум за съгласие сред държавното управление и „ Биовет ” АД за осъществяване на капиталов план. Той планува построяването на цех за произвеждане на лекарствени субстанции за хуманната медицина и фуражни добавки върху терен на вложителя.

Общият размер на инвестицията e 293 374 000 лв.. Очаква се производството да стартира през март 2020 година Над 90% от създаваните артикули ще се осъществят на международните пазари. С реализирането на плана ще бъдат основани и 100 нови работни места.

Инвеститорът ще употребява насърчителни ограничения, свързани със периодите и даване на административно обслужване от съответните администрации, както и придобиване на лимитирани вещни права върху парцели по реда на Закона за поощряване на вложенията.

Утвърден е протоколът от Седмата сесия на Българо-беларуската междуправителствена комисия

Правителството утвърди резултатите от Протокола от Седмата сесия на Българо-беларуската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо съдействие.

Заседанието на Комисията се организира в интервала 8-10 ноември 2017 година в Минск, Беларус, под председателството на заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев и заместник-министъра на външните работи Олег Кравченко.

На съвещанието бяха разисквани въпроси от двустранното съдействие в областта на търговията, вложенията, енергетиката, селското стопанство, туризма, превоза, научно-техническото и иновационното съдействие. Бяха набелязани и вероятности за разширение на партньорството и деловите връзки сред двете страни в областите от съвместен интерес.

Кабинетът се срещна с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по превоз и телекомуникации

Правителството се срещна и утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика, което се организира във форматите „ Транспорт “ и „ Телекомуникации “ на 4 и 5 декември 2017 година в Брюксел.

В региона на телекомуникациите министрите организираха ориентационен спор по плана за регламента за свободното придвижване на данни и одобриха отчет за напредъка по Регламента за неприкосновеността на персоналния живот и за електронните връзки. Беше реализиран общ метод за правилник за основаване на Орган на европейските регулатори в региона на електронните известия.

В региона на сухопътния превоз беше признат отчет за напредъка по така наречен „ обществен “ и „ пазарен “ дирек на Пакета за подвижност (I част). Държавите членки показаха своите позиции по компромисните текстове по отношение на достъпа до пазара и достъпа до специалността, почивките на водачите, характерните правила за командироването, наетите транспортни средства.

По пакета за подвижност (част II) министрите организираха диспути по плановете за наставления „ Евровинетка “ и за оперативна съгласуемост на електронните системи за пътно таксуване и улеснение на трансграничния продан на информация по отношение на неплащането на пътни такси в Съюза.

По време на Съвета беше подписан Меморандум за съгласие сред транспортните министерства на Австрия, България, Чехия, Германия, Гърция, Унгария, Румъния и Словакия за основаването на Изпълнителен съвет на Железопътен товарен кулоар „ Ориент/Източно-Средиземноморски “.

Българската делегация показа работната стратегия и главните цели в секторите „ Телекомуникации “ и „ Транспорт “ на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година

Производителите и търговците на електрическа енергия към този момент няма да подават предварителни месечни информации към фонд СЕлС

Търговците и производителите на електрическа енергия към този момент няма да са задължени да подават предварителни месечни информации към фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. Това е регламентирано в промените на Наредбата за реда и метода за набирането, разходването, отчитането и контрола на средствата по фонда, утвърдени от Министерския съвет на днешното му съвещание.

Промените се постановат, с цел да бъде наведен документът в сходство с член 36е от Закона за енергетиката. Там е регламентирано, че лицата, които вършат вноски във фонда, подават информация до 20-о число, вместо до 5-о число, на настоящия месец. Поради това отпада нуждата от подаване на предварителни месечни информации.

С друга смяна в Наредбата се вкарва условие до 30-о число на месеца, идващ отчетния, участниците на пазара (с изключение на крайните клиенти), да дават на Фонда информация за цената и количествата фактурирана електрическа енергия, както и за счетоводните документи за закупуването й.

Такава информация се изисква и сега с писма до търговците, само че неналичието на ясна уредба води до непоследователното й показване. Данните са нужни с оглед вярно начисляване на 5-процентните вноски на задължените лица. Практиката до момента демонстрира, че към 15% от всички задължени лица не подават информация към фонда, а в доста случаи справките са непълни.

С промените в Наредбата се вкарва и правилник за реда и метода за набиране на вноски от трите нови категории задължени лица – операторът на електропреносната мрежа, операторите на газопреносни мрежи и операторите на уреди за предпазване на природен газ. До момента това се определяше от Управителния съвет на фонда.

Правителството отпусна спомагателни 15 млн. лева на Българска академия на науките

Правителството утвърди план на съглашение сред Министерския съвет и Българската академия на науките. С него двете страни се договарят да работят взаимно за по-силно обвързване на научната активност и финансирането на Българска академия на науките с съответни публично значими, секторни или институционални задания, като в същото време стартират разискване на правилата за финансиране на Академията.

Документът планува на Българска академия на науките да бъдат предоставени в допълнение 15 млн. лева за 2018 година за сметка на плануваните в централния бюджет средства за просвета. Те ще бъдат разпределени сред звената на Българска академия на науките въз основа на резултатите и оценката за научната активност.

На Министерството на образованието и науката се разпорежда да създаде в съдействие с представители на научната общественост механизъм за диференциран растеж на дотацията за стипендии на докторантите според от индикаторите от научната активност и резултатите на научните организации и висшите учебни заведения. С присъединяване на останалите министерства и на научната общественост МОН ще изготви и предложи за одобряване от държавното управление планове на национални научни стратегии за финансиране на научни действия с евентуално висока социална възвращаемост.

С настрана разпореждане Министерският съвет отпусна планувания в утвърденото съглашение спомагателен трансфер за Българска академия на науките за 2018 година в размер на 15 млн. лв..

За ратификация е препоръчана конвенцията на МОТ за минималната работна заплата

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенция №131 на Международната организация на труда за установяване на минимална работна заплата. Съгласно документа тя ще се договаря и преразглежда от време на време след съвещания с представителните организации на работодателите и служащите.

При определянето на МРЗ ще се регистрират значими социално-икономически критерии като инфлацията, продуктивността на труда, заетостта, динамичността на брутния вътрешен артикул, потребностите на служащите и техните фамилии. С ратификацията ще се подсигурява предвидимост в растежа на минималната заплата.

Ратификацията е заложена като мярка в управническата стратегия на държавното управление и ще бъде стъпка за въвеждане на актуалните интернационалните трудови общоприети в националното законодателство. С приемането на Конвенцията ще бъде изпълнена общата цел на държавното управление, синдикатите и работодателите, обвързвана със основаването на транспарантен механизъм за установяване на минималната заплата в отговор на характерни рекомендации на Съвета на Европейски Съюз.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР