Приета е Национална програма за елиминация на морбили и рубеола

...
Приета е Национална програма за елиминация на морбили и рубеола
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес

Приета е Национална стратегия за елиминация на морбили и рубеола
Правителството одобри Национална стратегия за елиминация на морбили и рубеола 2019-2022 година Основните действия на програмата са ориентирани към понижаване възприемчивостта на население към морбиления и рубеолен вирус, обезпечаване на спомагателна опция за имунизация на групи с нараснал риск от заразяване посредством целеви ваксинални акции, подсилване на системата за контрол на морбили и рубеола и реализиране на индикаторите на Световната здравна организация за успеваемост на надзора, възстановяване на достъпността и качеството на информацията във връзка с болесттите, изгодата и риска от имунизацията против морбили и рубеола.
Необходимите средства за осъществяването на Програмата са за сметка на одобрения бюджет за съответната година на Министерство на здравеопазването. Финансирането на разноските за ваксини ще се прави рамките на обезпечения бюджет за доставка на ваксини за наложителни и целеви имунизации и реимунизации.
Морбили и рубеола са ваксинопредотвратими инфекции, които в международен мащаб не престават да са причина за заболяемост и смъртност в детската възраст. Характерни за морбилната зараза са забележителен леталитет и тежки, водещи до инвалидизиране затруднения. Рубеолната зараза има увреждащ по време на бременност резултат - налице е висок % спонтанни аборти, мъртвораждания или синдром на вродена рубеола.
В здравната процедура са познати високо ефикасни ваксини, които обезпечават 90-95% защитеност против морбили и рубеола. Досегашният опит от приложението на тези ваксини демонстрира, че цялостно спиране на разпространяването на инфекцията се реализира единствено при трайно поддържане на висок имунизационен обсег (> 95%). В противоположен случай, снижението на заболяемостта е краткотрайно.
През последното десетилетие епидемиологични подеми на морбили и рубеола се записват в редица европейски страни. В България, през 2009-2011 година, след дълъг междуепидемичен интервал (7 години), се разви зараза от морбили - с 24 365 болни и 24 смъртни случая. В интервала 2011-2013 година епидемии от морбили бяха регистрирани във Франция, Украйна, Грузия и Турция. Епидемии от морбили в Европа не престават да се записват и в този момент, като единствено за първите пет месеца на тази година са регистрирани 8 343 случая, с максимален брой болни във Франция, Гърция, Италия и Румъния.
Oтпускат се 135 274 лв. за образование на държавни чиновници от Западните Балкани и страните от Източното партньорство
Правителството отпуска 135 274 лв. за повишение на квалификацията на държавни чиновници от Западните Балкани и страните от Източното партньорство. Това реши Министерският съвет, като утвърди промени на одобрените разноски по области на политики по бюджета на Министерството на външните работи за 2018 година Проектите ще бъдат изпълнени от Дипломатическия институт към министъра на външните работи по линия на бюджетната стратегия „ Международно съдействие за развиване и филантропични въпроси “.
Първият план е „ Специализиран семинар по енергийна дипломация “, който ще се организира в София до края на 2018 година и е предопределен за младши дипломатически чиновници на страните от Западните Балкани и Източното партньорство (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Сърбия, Черна гора, Армения, Грузия, Молдова и Украйна).
Вторият план - „ Изграждане на институционален потенциал на конструкция, занимаваща се с обучителна и обществена активност, към Министерството на външните работи и европейската интеграция (МВнРЕИ) на Молдова “ ще сложи основите на бъдещия дипломатически институт в Кишинев.
Кабинетът отпусна средства за базово техническо обслужване на държавния Еърбъс A319
Кабинетът отпусна 991 128 лв. на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, за потребностите на Авиоотряд 28, свързани с покриване на разноски по осъществяване на базово техническо обслужване на аероплан Еърбъс A319.
С цел поддържане на непрекъсната летателна валидност, повишение сигурността и сигурността на полетите, базовото техническо обслужване на аероплан Еърбъс A319 се прави от време на време на всеки 2 години. От 28 май 2009 година, когато самолетът е признат за употреба в Авиоотряд 28, са осъществени 5 базови механически обслужвания, като последното, правено през тази година, е с максимален размер от изпълнени действия и заради това, продължителността и цената на прегледа е най-висока.
Извършването на базово техническо обслужване обезпечава продължение на летателната валидност, висока сигурност и сигурност на полетите със особено предопределение, като при несъблюдение на тези действия самолетът би трябвало да бъде спрян от употреба.
„ Български пощи “ ЕАД ще продаде свои парцели
Министерският съвет позволи продажбата на парцели, благосъстоятелност на „ Български пощи “ ЕАД. Чрез търг с скрито наддаване ще бъде продаден неподвижен парцел в гр. Троян, както и аграрен парцел в Разград, който съставлява една втора идеална част от територия, предопределена за склад, с обща повърхност 14 155 кв. м. Чрез търг с скрито наддаване ще бъдат продадени и недвижими парцели в гр. Първомай, гр. Доспат, с. Ясна Поляна и с. Горна Росица. На община Димитровград сдружението ще продаде своя дял от общ неподвижен парцел – постройка със застроена повърхност 172 кв. м. – на цена не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител.
„ Български пощи “ ЕАД ще продаде и три неизползвани пространства от постройка в Сърница на общинската администрация в града, която е и съсобстеник на парцела. Дружеството не употребява част от пространствата, които са негова благосъстоятелност, а в това време общинската администрация има потребност от спомагателни пространства за обезпечаване на услуги на жителите на Сърница. Продажбата ще се извърши посредством директно договаряне по цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител.
Също по този начин „ Български пощи “ ЕАД ще продаде на Агенция „ Митници “ каузи си от административната постройка на територията на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “. Имотът е със застроена повърхност от 41 кв. м и не се употребява от сдружението. Съсобственикът Агенция „ Митници” е направил предложение за покупка по отношение на осъществяването на план „ Реконструкция на ГКПП-Калотина” и плануваното разширение на трасето за влизащи коли.
Българските рота и народен поддържащ детайл за интервенцията на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина ще могат да бъдат употребявани и в силите за действен запас на KFOR
Министерският съвет одобри решение, с което позволява изпращането и потреблението на рота и народен поддържащ детайл - до 140 военнослужещи и до 40 единици военна техника, от въоръжените сили на Република България в състава на силите за действен запас на интервенцията на НАТО в Косово (KFOR).
Предвижда се българските рота и народен поддържащ детайл за промеждутъчен запас на военната интервенция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина EUFOR ALTHEA да могат да бъдат изпращани и употребявани и в силите за действен запас на интервенцията KFOR. Те ще бъдат ситуирани на територията на Република България и ще поддържат 10-дневна подготвеност за развръщане.
Увеличаването на приноса ни към KFOR с рота към силите за действен запас ще способства за попълване на сериозния дефицит от сили за тази интервенция и ще увеличи видимостта на нашето присъединяване в интервенциите на Балканите, като освен това ще се осъществя и спестовност на сили и запаси.
Правителството позволи присъединяване на до четирима военнослужещи от българските въоръжените сили в небойна задача на НАТО в Ирак
Правителството одобри Решение, с което позволява присъединяване на до четирима военнослужещи от въоръжените сили на Република България с персоналното им оръжие и екипировка в задачата на НАТО в Ирак (NATO Mission Iraq - NMI) за периода на задачата.
На срещата на върха на НАТО в Брюксел през юли 2018 беше решено да се образува небойна задача за подготовка и създаване на потенциал в Ирак. Мисията на НАТО ще има за задача да поучава чиновниците в Министерството на защитата и Службата на съветника по национална сигурност и да образова инструктори в професионалните военни образователни заведения, с цел да помогне Ирак да развие потенциала си за създаване на по-ефективни национални структури за сигурност и професионални военни образователни заведения, което е от основно значение за стабилността на страната и по-широкия район, както и за сигурността на страните-членки на НАТО.
Включването на България в задачата на НАТО в Ирак е на практика израз на приноса ни към напъните на Алианса в битката с тероризма и в подготовката и построяването на потенциал на силите и институциите за сигурност в Ирак.
Одобрена е ревизираната Конвенция на Съвета на Европа за кинематографичната копродукция
Правителството утвърди ревизираната Конвенция на Съвета на Европа за кинематографичната копродукция. Началото на подписването на документа е сложено на 30 януари 2017 година в Ротердам и оттогава към този момент 20 страни са подписали, а пет и утвърдили новия текст.
Ревизираната спогодба на Съвета на Европа е в действие от 1 октомври 2017 година Някои от главните промени, които целят по-голяма еластичност за копродуцентите са, че оптималните и минималните участия в многостранна копродукция стават надлежно 80% вместо 70%, и 5% вместо 10%. В двустранна копродукция минималното присъединяване става 10% вместо 20%, а максималното- 90% вместо 80%.
Друга значима смяна е отварянето на новата Конвенция за автограф и ратификация от страни отвън Европа. Така в бъдеще всяка страна по Конвенцията ще може да получава формален статус на копродукция със страна отвън Европа, която също е участник в Конвенцията без да се постанова двете страни да имат между тях двустранен контракт.
България е взела участие на всички стадии от работата по смяна на документа, като е била показана от специалисти от НФЦ и е одобрила окончателния вид, който е препоръчан за сключване.
Правителството утвърди сключване на Споразумение за свободна търговия сред Европейския съюз и Сингапур
Правителството одобри решение за сключване на Споразумението за свободна търговия сред Европейския съюз и Република Сингапур.
Със съглашението се дефинират изискванията за икономическите оператори от Европейски Съюз в това число и от България да се възползват в цялостна степен от опциите, основани в Сингапур. С подписването на документа за българските експортьори ще се основат и условия за усъвършенстван достъп до пазара на артикули и услуги в Сингапур. Споразумението надвишава съществуващите в границите на СТО задължения в доста сфери, като услуги, публични поръчки, нетарифни бариери и отбрана на интелектуалната благосъстоятелност и други
Очаква се Споразумението за свободна търговия сред Европейския съюз и Република Сингапур да бъде подписано по време на 12-та среща на върха Азия-Европа (АСЕМ) на 18-19 октомври 2018 година
България и Ливан ще подпишат меморандум за съдействие в региона на земеделието
Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие за съдействие в региона на земеделието сред Министерството на земеделието, храните и горите на България и Министерството на земеделието на Ливан.
Документът планува задълбочаване и уточнение на съдействието в региона на селското стопанство по тематики от съвместен интерес. Ще бъдат насърчавани вложенията в земеделието и основаването на взаимни сдружения. Чрез меморандума ще се подкрепя построяването на връзки с неправителствени организации в бранша, ще се реализира съдействие в региона на законодателната и регулаторна рамка в селското стопанство и други Документът планува още и ускорение на завършване на процедурите за утвърждение на вноса на селскостопански артикули.
Страните ще основат взаимна работна група, която ще създаде обстоен План за деяние за реализиране на задачите на сегашния меморандум за съгласие. Влизането в действие на документа ще приключи действието на до момента настоящото съглашение сред страните, подписано и влезнало в действие в София на 25 юни 1998 година
Одобрени са резултатите от неофициални съвещания на Съвета на Европейски Съюз
Правителството утвърди резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 7-8 септември във Виена, Австрия. В първия ден от съвещанието финансовите министри обмениха отзиви по отношение на достиженията и бъдещите провокации пред Европейската капиталова банка, въздействието на покачването на лихвените проценти върху финансовата непоклатимост, както и икономическия капацитет и риска от криптоактивите. На втория ден се организира полемика по задълбочаването на икономическия и паричен съюз в подтекста на Многогодишната финансова рамка 2021-2027 година с акцент върху програмата на Европейски Съюз за вложения „ InvestEU” и върху усилването на структурните промени и макроикономическата стабилизация. Министрите разискаха и справедливото данъчно облагане на цифровата стопанска система.
Одобрени са също резултатите от неофициалния Съвет на Европейски Съюз по обучение, юноша, просвета и спорт, част „ Младеж “, който се организира на 3 септември във Виена. В рамките на съвещанието бяха разисквани три съществени тематики - глава „ Младеж “ от програмата „ Еразъм “, способи за улеснение на ползотворния разговор и присъединяване в границите на „ Еразъм “ и Европейската тактика за младежта и европейския юношески разговор.
Правителството одобри доклад и проект за осъществяване на Стратегията за противопоставяне на радикализацията и тероризма през 2018 година
Министерският съвет одобри Отчет за осъществяване на дейностите от Плана за осъществяване на Стратегията за противопоставяне на радикализацията и тероризма през 2017 година и План за осъществяване на тактиката през тази година.
Двата документа са в сходство с задачите и условията на признатата Стратегия за противопоставяне на радикализма и тероризма (2015-2020 г.) за годишно отчитане и приемане на проекти, определящи секторни действия в това направление. В тези проекти са включени структури от способените министерства и държавни организации, а осъществяването им се координира от междуведомствена работна група.
България дава парцел на българите в Унгария
Българската страна дава безплатно за прилагане на Дружеството на българите в Унгария парцел, находящ се на ул. „ Вагохид “ 15 в гр. Будапеща. Имотът ще се употребява само и единствено за църковна и учебна активност, според Договор за подаяние през 1933 година Имотът няма да се употребява за осъществяване на икономическа активност.
Въвеждат се промени при узаконяването на организациите за техническо обслужване на гражданските въздухоплавателни средства
Кабинетът реши да се основат промени във връзка със узаконяването на организациите за техническо обслужване на гражданските въздухоплавателни средства. Това е една от измененията, залегнали в Закона за гражданското въздухоплаване. Предлагат се допълнения при узаконяването на действия, представляващи високорискови интервенции за търговски и нетърговски цели, в сходство с европейското законодателство.
Изготвени са нови разпореждания по повод авиационната сигурност, с които се основават съответни учредения за реализирането на административен надзор, върху дейностите, свързани с авиационната сигурност както на гражданските летища, по този начин и по повод образованието на чиновниците отговарящи за сигурността.
В националното законодателство се вкарва понятието „ пълновръстен инспектор “. Създават се също по този начин административнонаказателни разпореждания за осъществяването на полети с безпилотно управляемо въздухоплавателно средство (дрон) без позволение. Към момента липсва глоба за нарушение на разпоредбите, съгласно които полетите с дронове се правят след документално позволение на Групово дело „ Главна въздухоплавателна администрация “ в резервирано въздушно пространство.
Декларации за създадени количества зърно ще се подават веднъж в годината
Министерският съвет утвърди план за изменение и допълнение на Закона за използване на Общата организация на пазарите на аграрни артикули на Европейския съюз.
Съгласно една от измененията се планува да отпадне задължението на земеделските производители да подават заявления всяко тримесечие, за създадени количества зърно по типове. Декларация ще се подава един път годишно от всички производители, с което се понижава административната тежест, а получената информация ще обгръща цялото създадено зърно.
Във връзка с премахването на индустриалните квоти за захар и изоглюкоза в Европейски Съюз от 1 октомври 2017 година от закона отпадат наредбите, уреждащи индустриалните квоти и утвърждението на рафинериите и на производителите на изоглюкоза. Промяната в бранш „ Захар “ е обвързвана и с приемането на Регламент на Комисията, който урежда обвързване за даването на данни от държавите-членки до Европейска комисия по отношение на цени, произвеждане и информация за пазара на захар и изоглюкоза.
Облекчават се условията при осъществяване на самостоятелен лов на дива свиня
Правителството одобри разпореждане за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за лова и запазване на дивеча. Отпада условието за наличието на длъжностно лице от държавното горско или държавното ловно стопанство при самостоятелен лов на дива свиня в ловностопанските региони, предоставени на ловните дружини. Изменението е заради незабавната нужда от съкращаване броя на дивите прасета в страната, за предварителна защита на болестта африканска чума по свинете.
При осъществяване на самостоятелен лов на дива свиня в държавните ловни стопанства и ловностопанските региони към държавните горски стопанства, условието за наличието на длъжностно лице остава, когато лова се организира по линия на проведения ловджийски туризъм.
Облекчаването на условията при осъществяване на самостоятелно ловуване на дива свиня в ловностопанските региони, предоставени на ловните дружини, е за увеличение на интензивността при отстрела на типа.
Нови шест субстанции се включват в листата с растения и субстанции, неразрешени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина
Правителството одобри промени в Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични.
Под надзор се слагат нови шест субстанции посредством включването им в Списък I на Наредбата - „ Растения и субстанции с висока степен на риск за публичното здраве, заради нездравословния резултат от злоупотребата с тях, неразрешени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина “.
Решението е на Комисията по наркотичните субстанции към Организация на обединените нации, с което се слагат под интернационален надзор нови субстанции посредством включване в описите на Единната спогодба на Организация на обединените нации по упойващите субстанции от 1961 година, утвърдена от Република България.
Новите шест субстанции, които се прибавят към Списък I на Наредбата, са Акрилоилфентанил, Карфентанил, Окфентанил, Тетрахидрофуранилфентанил, 4-Флуороизобутирфентанил и Фуранилфентанил. Те са синтетични аналози на фентанила. Съгласно отчета и рекомендациите на Световната здравна организация те не намират приложение в медицината, а разпространяването им и злоупотребата с тях провокират висок риск за публичното здраве.
Очакваният резултат от предлаганата смяна е да се ограничи рискът от корист с тези субстанции, както и да се предотвратят трафикът и разпространяването им.
Правителството утвърди редуциране на периода на инспекциите за нередности по Европейските структурни и капиталови фондове
Правителството одобри изменение на Наредбата за администриране на нередности по Европейските структурни и капиталови фондове. Целта е редуциране на периода по член 10, алинея 3 от Наредбата, според който избраният тримесечен период за привършване на инспекциите по сигнали за нередности може да се удължава до три месеца. Промяната е подбудена от изработен разбор, че увеличение на броя на подадените сигнали за нередности би довело до закъснение на темпа на осъществяването на стратегиите. По тази причина срокът по наредбата се редуцира от 3 месеца на 45 дни.
Промените в Закона за непорочност на атмосферния въздух целят възстановяване на качеството на въздуха и отбрана здравето на популацията
Правителството утвърди промени и допълнения в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Една от задачите е хармонизиране и привеждане в сходство с европейското на национално законодателство, чрез транспониране на част от Директива (ЕС) 2016/2284 за понижаване на националните излъчвания на някои атмосферни замърсители.
С измененията в закона се регламентират условия за качество на твърдите горива (въглища и брикети), употребявани за битово отопление от популацията и установяване на надзорен орган по използване на тези условия. Целта е понижаване на излъчванията на фини прахови частици (ФПЧ) и серен диоксид, чрез потреблението на по-качествени твърди горива за битово отопление.
Промените са част от ограниченията, подхванати на национално равнище, за осъществяване на решение на Съда на Европейски Съюз по дело С-488/15, съгласно което България не е спазила нормите за ФПЧ на територията на цялата страна, и с които се цели попречване на опцията за налагане на финансови наказания на страната при несъблюдение на решението на съда. В допълнение, в Преходни и заключителни разпореждания на плана се дава съображение за създаване в разпоредба на условията за дървесината, която се предлага на популацията за битово отопление.
Въвеждат се справедливи критерии за оценка на напредъка по реализиране на задачите на общинските стратегии за качество на атмосферния въздух и надлежно санкциониране при несъблюдение. Целта е ангажираност на локалната власт по казуса с наднорменото замърсяване на атмосферния въздух.
Подобряване на качеството на данните за излъчванията на флуорсъдържащи парникови газове и понижаване на тежестта за бизнеса и администрацията по отношение на годишното докладване са също измежду задачите на законопроекта.
Одобрен е план на Закон за хората с увреждания
Правителството утвърди план на Закон за хората с увреждания, с който се уреждат публичните връзки, свързани с насърчаването, отбраната и гарантирането на равноправното и пълноценно практикуване на техните права. С предлаганата нормативна уредба по нов метод се дефинират областите и средствата за нужната поддръжка за обществено приобщаване на хората с увреждания.
Проектът на Закон за хората с увреждания вкарва нова самостоятелна оценка, която е сложна и ще отразява потребностите на индивида с увреждане, изследвайки неговото здравословно положение, функционалните усложнения и съществуването на бариери при осъществяване на ежедневните му действия, както и типа на нужната поддръжка.
От 1 януари 2019 година на хората с увреждания над 18 годишна възраст ще се дава месечна финансова поддръжка, която ще компенсира разноските, подбудени от увреждането и съставлява сума, според от степента на увреждане. Размерът на финансовата поддръжка ще се дефинира според от линията на беднотия. През 2019 година хората с над 90% степен на увреждане с право на непозната, които получават обществена пенсия за неработоспособност, ще получават 57% от линията на беднотия или 198 лева на месец.
Със законопроекта се планува от 1 януари 2021 година да се сътвори Държавната организация за хората с увреждания като нова конструкция към Министерския съвет. Тя ще изготвя самостоятелната оценка на потребностите на хората с увреждания и ще има водеща роля при координацията на цялостната държавна политика за техните права. Новата конструкция ще е приемник на сегашната Агенция за хората с увреждания. Към нея ще бъдат ориентирани чиновници от Агенцията за обществено подкрепяне, които до сегашния миг извършват политиките по социално-икономическа отбрана на хората с увреждания.
Предвижда се създаване и осъществяване на Национална стратегия в поддръжка на работодателите за финансиране на действия по пригаждане и/или съоръжение на работни места и обезпечаване при нужда на достъп до тях, за стимулиране и подкрепяне на работодателите за наемане на хора с трайни увреждания. С плана на Закона за хората с увреждания се регламентира предпазената претовареност за хора с тежки и голям брой увреждания. Предвижда се основаване на центрове за предпазена претовареност, като механизъм в поддръжка на трудовата интеграция на хора с тежки и голям брой увреждания.
Предвижда се създаване на осведомителна система за хората с увреждания, която да служи за наблюдаване и разбор на социално-икономическия статус на хората с трайни увреждания, за обмисляне на действия, свързани със облекчаване на самостоятелните им потребности и за създаване на секторни политики. Информационната система ще поддържа профил на всеки човек с трайно увреждане с опция за самостоятелен достъп до персоналните данни за лицето посредством идентификация по реда на Закона за електронната идентификация.
Със законопроекта се основават благоприятни условия за обществено финансиране на планов принцип на действия за създаване на налична среда, за унищожаване на съществуващи спънки и загради пред достъпността и в поддръжка на подвижността на хората с увреждания, по реда на Национална стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност.
Предвижда се от 01 януари 2020 година финансирането и даването на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания да премине към системата на опазването на здравето.
Националната електрическа компания ще продаде на АЕЦ „ Козлодуй “ ротор високо налягане
„ Национална електрическа компания “ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД ротор високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М. Роторът е част от остарялото съоръжение за АЕЦ „ Белене “ и сега се намира на площадката. Продажбата ще бъде осъществена посредством директно договаряне сред двете сдружения. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание.
Възможността за сходна договорка е регламентирана в Правилника за практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала. В неговите текстове е посочено, че началната цена за продажбата се дефинира от самостоятелен оценител след признато решение на Министерския съвет.
Роторът високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М е от значително значение за осъществяване на стратегиите за продължение на експлоатационния запас на двата блока на АЕЦ „ Козлодуй “ и увеличение на мощността им до 104%. По време на плановия годишен ремонт на 5-ти блок за 2018 година е потвърдено, че роторът може да бъде употребен за потребностите на централата. Производител на ротора високо налягане е ПАО „ Турбоатом “, който е и притежател на всички нужни лицензионни и квалификационни документи. Доставката на ротора от различен производител е несъвместима със съществуващото съоръжение и ще докара до основни механически усложнения при употребата.
България показва кандидатурата си за член на Съвета на Международния съюз по далекосъобщения
България ще показа кандидатурата си за член на Съвета на Международния съюз по далекосъобщения по време на Конференцията на пълномощните представители на организацията. Преизбирането на страната ни за осми следващ мандат, ще утвърди България като страна с водеща роля в района в областта на осведомителните технологии и известията.
Събитието ще се организира от 29 октомври до 16 ноември в Дубай, Обединени арабски емирства. Министерският съвет утвърди позицията и състава на българската делегация за присъединяване в конференцията.
По време на форума следва избор на управление на Съюза. Ще бъдат обсъждани административни и финансови въпроси, както и стратегически проект за идващия 4-годишен интервал.
Отпускат се 3,6 млн. лева за създаване на многофункционална спортна зала в Кърджали
Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2018 година в размер на 3 663 000 лева Със средствата ще бъде финансирано построяването на многофункционална спортна зала в гр. Кърджали по план, показан от регионалния шеф на Област Кърджали по реда на Наредба № 2 от 08.05.2014 година за финансово подкрепяне на строителството и ремонта на спортни обекти и уреди.
В плана се планува създаване на многофункционална спортна зала, която да се употребява главно, само че освен, за подготвителна и спортна активност по волейбол, баскетбол и футзал. Реализацията на плана ще докара до стабилно развиване и разпространение на физическото образование и спорта измежду подрастващите и интензивно занимаващите се със спорт в област Кърджали. Ще се основат условия за основаване и осъществяване на подготвителни и спортни стратегии и възстановителни режими, както и за образуване и осъществяване на надпревари.
Правителството утвърди позицията на Република България за съвещание на Европейския съвет
Правителството утвърди българската позиция за съвещанието на Европейския съвет, което ще се организира на 18 октомври в Брюксел.
Срещата на водачите на Европейски Съюз ще стартира с спор по тематиките „ миграция “, „ вътрешна сигурност “ и „ външни връзки “. По тематиката за миграцията България счита, че се изисква сложен, структуриран и съгласуван общоевропейски отговор. По вътрешната сигурност Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз влага обилни запаси в новата архитектура на осведомителния продан и съумя да реализира обща позиция на Съвета.
Заседанието ще продължи със среща на върха на страните от еврозоната. За България е значимо да бъде обезпечено еквивалентно отнасяне на държавите- членки отвън еврозоната по отношение на ръководството на Европейския механизъм за непоклатимост.
Одобрена е също по този начин българската позиция за съвещанието на Европейския съвет (член 50), което ще се организира на 17 октомври в Брюксел. Заседанието ще бъде във формат Европейски Съюз - 27 с присъединяване на премиера на Обединеното кралство Тереза Мей, която ще показа визията на английската страна по преговорния развой и вероятността за реализиране на съглашение и временен интервал. След това останалите водачи ще изслушат оценката на основния договарящ на Европейска комисия и ще обсъдят по-нататъшните дейности на Европейски Съюз при всички вероятни сюжети.
Отпускат се 1,3 млн. лева за храмовете „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Ловеч, „ Св. Николай Чудотворец “ в Бургас и за Пловдивдската духовна семинария
Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет за 2018 година в размер на 1 300 000 лева От тях 200 000 лева са за довършителните действия по новостроящия се катедрален храм „ Св. Св. Кирил и Методий “ в гр. Ловеч, а 500 000 лева - за довършителни действия по новостроящия се храм „ Св. Николай Чудотворец “ в гр. Бургас, кв. Меден рудник. С останалите 600 000 лева ще бъде изработен главен ремонт на Пловдивдска духовна семинария „ Св. Св. Кирил и Методий “.
С постановлението на държавното управление, храмовете и семинарията ще се трансфорат в нравствен център на регионалните градове, съчетавайки религиозна, просветна и обществена активност.
С над 163 млн. лева ще се финансира развиването на системата за незабавна здравна помощ в страната
С над 163 млн. лева ще се финансира развиването на незабавната здравна помощ в България по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година За задачата Министерският съвет даде единодушието си ръководителят на Управляващия орган на програмата да подпише контракт за безплатна финансова помощ с Министерството на здравеопазването за осъществяването на план „ Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ “.
237 обекта от системата на незабавната здравна помощ в цялата страна ще бъдат обхванати от плануваните по плана действия, които включват ново строителство, реорганизация, ремонт, преустрояване, възстановяване на достъпа за лица с увреждания до постройките и на прилежащото околно пространство. Така ще се обновят сградният фонд и оборудването в незабавните отделения на лечебни заведения с над 50% държавно присъединяване в капитала, 27 центъра за незабавна здравна помощ и разкритите към тях 170 филиала и 6 изнесени екипа. Ще бъдат купени 400 модерни коли за спешна помощ с съоръжение и инсталация, отговарящи на Медицинския стандарт „ Спешна медицина “ и на най-хубавите европейски практики и условия за своевременност, достатъчност, качество и сигурност.
Проектът „ Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ “ е с огромна социална значителност и е един от най-мащабните и значими по оперативната стратегия. Изпълнението му ще обезпечи подобаваща и ефикасна здравна инфраструктура, допринасяща за възстановяване на качеството и сигурността на здравната помощ и за обезпечаването на равнопоставен достъп до качествена здравна помощ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР