Приемни родители от Националната асоциация за приемна грижа настояват за

...
Приемни родители от Националната асоциация за приемна грижа настояват за
Коментари Харесай

Приемни родители настояват за специални договори като на спортистите

Приемни родители от Националната асоциация за приемна грижа упорстват за въвеждане на специфичен контракт за даване на услугата " приемна грижа " по Закона за обществените услуги. Те желаят с контракта да се регламентира трудът на приемните родители по метод, гарантиращ техните обществени и осигурителни права.

Националната асоциация за приемна грижа е изпратила отворено писмо до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на труда и обществената политика Бисер Петков и до изпълнителния шеф на Агенцията за обществено подкрепяне.

В писмото се споделя, че родителите желаят в закона да могат да бъдат написани минимални наложителни клаузи на специфичния контракт, като период на деяние, място на даване на услугата, права и отговорности на двете страни, право на отмора за приемните родители посредством обезпечаване на заместваща грижа на настанените деца и други

" Правоотношения, регламентирани по специфични закони и приравнени на трудовите, няма да бъдат казус в българското законодателство ", означават от асоциацията. Последно такива контракти са регламентирани в новия Закон за физическото образование и спорта от 2018 година

От асоциацията припомнят, че въвеждането им е било аргументирано точно със спецификата на труда на спортистите и техните треньори, заради която трудовите контракти са се оказали неприложими. " Затова се даде опция те да дават труда си против възмездни контракти, подписани с клубовете ", показват от асоциацията.

В оповестените преди дни оферти за данъчни промени на Министерството на финансите се предлага този тип контракти да се приравнят на трудовите, което ще отбрани обществените и осигурителните права на спортистите и треньорите. С контракти по специфични закони, носещи цялостни осигурителни права, са регламентирани правните отношения на служителите на реда, военните, чиновниците на правосъдната власт, държавните чиновници.

" Считаме, че хората, които избавят детството на изоставени, неглижирани и измъчвани деца, които им оказват помощ да станат персони и да работят за страната вместо страната да ги устоя в домовете, заслужават същата тази страна да се погрижи да отбрани правата им ", безапелационен е Мирослав Долапчиев, ръководител на асоциацията.

Към момента приемните родители се грижат за децата в риск по силата на цивилен контракти, които ги лишават от правото на цялостно обезпечаване. Те нямат обезпечаване за рисковете трудова акцидент, безработица, за бременност и раждане и за гледане на дете.

Така остават без компенсации при преустановяване на договорите им или когато се наложи да проведат лекуване, вследствие на което децата се извеждат от вкъщи им. Въпреки многочислените настоявания на асоциацията този проблем да бъде решен, от Министерството на труда и обществената политика към този момент отхвърлят да намерят решение.

Преди години приемните родители предоставяха услугата по силата на трудови контракти, само че те бяха заменени с цивилен с аргумента, че трудът им е характерен и не е относим към трудовите правни отношения. Така приемните родители бяха лишени от осигурителни права, напомнят от асоциацията.

Законът за обществените услуги беше обнародван през м. март т.г. и влиза в действие от 1 януари 2020 година " При съществуването на специфичен закон към този момент няма съображение приемните родители да продължат да бъдат лишавани от обществена сигурност. Правата им могат да бъдат обезпечени посредством регламентиране на контракт по този специфичен закон, като работещите по силата на такива контракти бъдат включени в кръга на обезпечените за всички опасности лица по Кодекса за обществено обезпечаване ", счита Долапчиев.

Той упорства за среща при първа опция с министъра на труда и обществената политика, с цел да бъде разисквано предлагането и да бъдат подхванати навреме, преди влизането на закона в действие, съответните законодателни промени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР