Приемна с граждани в три общини – Велико Търново, Елена

...
Приемна с граждани в три общини – Велико Търново, Елена
Коментари Харесай

Фермери сезираха депутата Весела Лечева за пустеещи бивши животновъдни ферми в Елена

Приемна с жители в три общини – Велико Търново, Елена и Златарица провежда националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Весела Лечева.

В Старата столица пристигнаха възрастни хора, които описаха за триумфите на тяхната самодейна груупа и се оплакаха, че за всяко присъединяване във фестивали и надпявания би трябвало да молят спонсори за поддръжка. Липсата на закон за възрастните хора лимитира опциите за финансиране на сходна активност и въпреки на доста места самодейците да срещат положително отношение от страна на локалните кметове, казусът с обезпечаването на нужните средства остава. През 2017 година Българска социалистическа партия внесе в Народното събрание плана на закон за възрастните хора, който болшинството отхвърли. „ Чрез този закон се подсигуряваха средствата за обществена политика и статута на пенсионерските клубове. Той може да помогне и за общественото включване на възрастните хора и за финансирането на техните начинания “, разяснява Весела Лечева. Целта на законопроекта беше да се сътвори национална тактика за пълностоен и деен живот за хората над 60-годишна възраст. Предложението за нов закон представяше дълготрайна държавна политика в поддръжка на възрастните хора.

Пенсионерите се оплакаха, че цената на билетите за градския превоз във Велико Търново е висока и няма понижение за възрастни хора. Весела Лечева се ангажира дружно с общинските съветници от Българска социалистическа партия да отстояват тематиката в локалния парламент като се откри метод за подкрепяне – посредством отстъпка в цената, посредством месечен брой безвъзмездни билети или по различен подобаващ метод.

Майка на дете с увреждания също пристигна в приемната. Тя показа терзанията си, че месечната сума от 930 лв. не е задоволителна за лекуването. Като всеки родител, тя поставя 24-часова грижа за детето си, само че няма опция да върви на работа. Затова няма нито стаж, нито осигуровки. Квалифицирането на активността „ персонален помощник “ като специалност може да позволи казуса, счита майката. Няма самостоятелна преценка при отпущането на медицинските произведения за децата с увреждания, сподели още майката. Така пакетът, който нейното дете получава не дава отговор на потребностите му, а те се разпределят еднообразно за всички деца с увреждания.

В Елена аграрни производители разясниха неяснотата със собствеността на пустеещите някогашни животновъдни ферми. Към тях има капиталов интерес за възобновление на активността им, само че заради неизясненост в закона е мъчно да се посочи кой ги има след ликвидацията през 90-те години.

Изграденото с европейски средства водоснабдяване за с.Лазарци и няколко махали в Еленския Балкан не е пуснато в употреба. Проблемът с безводието в селото е от десетилетия, а хората черпят вода от лични каптажи. Липсата на вода визира и построените къщи за посетители, описаха присъстващите на приемната.

В Балканския град хората недоволстваха и от качеството на законодателната работа в Народното събрание и от неработещата администрация, която ги разкарва от гише на гише. „ Напрежението в ръководещото болшинство е очевидно. То не може да даде устойчиви работещи решения на проблемите “, отговори Весела Лечева.

Състоянието на пътищата и неналичието на средства за поправки по републиканската пътна мрежа уточни кметът на Община Златарица като главен проблем. Пред Весела Лечева градоначалникът акцентира неналичието на пречиствателна станция, а отпадните води се изливат напряко в р.Златаришка. Общината е в обаян кръг – от една страна е дребна община и не може да кандидатства за европейски средства, а от друга – държавно финансиране няма.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР