Приемливо ли е да разкажем виц за португалци на португалец?

...
Приемливо ли е да разкажем виц за португалци на португалец?
Коментари Харесай

„Тайната на хумора: Кой, как и защо се смее“ (предложение за четене)

Приемливо ли е да разкажем анекдот за португалци на португалец? Имаме ли право да се смеем на подобен анекдот, в случай че не сме част от въпросната общественост? Отговори на тези въпроси дава „ Тайната на хумора “ на Ноел Каръл.

„ Тайната на хумора. Кой, по какъв начин и за какво се смее “ показва природата на хумора и всички водещи теории за него; изследва връзките сред хумора и познанието; изследва моралните му измерения и обществените му функционалности.

Според някои създатели – като Рабле – хуморът е особено човешко качество, нещо, на което е кадърен само нашият тип и никой друг; някои учени обаче настояват, че шимпанзета, подготвени в езика на жестовете, си разменят шегички и им се радват.

Но даже да не е правилно изказванието, че хуморът е неповторимо човешко откритие, той, наподобява, е съвсем повсеместен съставен елемент във всички човешки общества. Всички сме били в тази неловка обстановка, когато се смеем на някоя смешка, след това ни става неловко, подминаваме случилото се и продължаваме напред. Философите обаче не го подминават. Те задават въпроси, изследват непредвидени гледни точки, задълбават в логиката на обстановката и излагат своите причини.

Дизайнът на корицата на „ Тайната на хумора: Кой, по какъв начин и за какво се смее “е дело на Кирил Златков.

За създателя:

Ноел Каръл е американски професор от Темпъл Юнивърсити, една от водещите фигури в актуалната философия на изкуството.

Автор и редактор на повече от 15 книги и на стотици публикации. Основните му писания са в региона на филмовата философия, само че работи и в областта на общата философия на изкуството, доктрина на медиите и философия на историята. „ Тайната на хумора “ демонстрира, че огромна част от позитивите, които хуморът натрупва, се дължи на изпълняваната от него обществена функционалност – да удостоверява и усъвършенства нормите на другите култури и субкултури.

Разбира се, хуморът може да бъде по-малко занимателен или даже изцяло лишен от занимателен детайл, в случай че приканва публиката да поддържа нездравословни етични убеждения, страсти и настройки.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР