"Приемете ме като вътрешен и външен гарант за редакционната независимост

...
"Приемете ме като вътрешен и външен гарант за редакционната независимост
Коментари Харесай

Ще бъда гарант за редакционната независимост, увери новият шеф на БНР

"Приемете ме като вътрешен и външен поръчител за публицистичната самостоятелност на БНР, това е главен принцип за мен " - това заявява новоизбраният общоприет шеф на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков в първото си изявление след одобряването му на поста от медийния регулатор.

В изявление за предаването "12 +3 " той акцентира, че свободата на словото е част от персоналната му ценностна система и държи на нея, само че я приема и като отговорност в свят, в който обществените медии сътвориха феномени като подправени вести и деформиране на действителността. "Когато стане въпрос за публицистиката, в мен можете да виждате поръчител, че интервенция в публицистичната политика - освен на стратегия "Хоризонт ", само че и на районните станции, не може да има. В същото време аз съм поръчител и пред общество, че продукцията на БНР ще отразява правилно явленията по света. Мненията ще бъдат предпазени, с цел да може да се построи този плурализъм, за който приказвах в концепцията си ", съобщи Балтаков.

В изявлението си новият общоприет шеф уточни четири правилото, върху които счита да гради политиката си в публичното радио: бистрота на ръководството, цифровизация на работния развой и артикул, опция за професионална реализация на всички в радиото и финансова непоклатимост на радиото.

Той акцентира, че първото нещо, което ще направи след влизането си в БНР, ще са срещи с работещите, тъй като желае "откритост, разговор и чуване на всяка позиция ", тъй че екипът на радиото в цялата страна да припознае концепцията му. Заедно с това измежду първите му задания ще бъде да прегледа счетоводните книги на медиата: "Освен публицист, аз съм и финансист, и постоянно, когато съм влизал в нов развой, едно от първите неща, които върша, е да видя финансовия баланс, с цел да схвана какво е положението ".

В отговор на въпрос Балтаков повтори тезата, която развива в концепцията си за поста общоприет шеф - че в случай че финансовото положение на радиото не е положително и оперативните разноски не могат да бъдат покрити от приходите от бюджета и реклама, краткосрочният му проект е да засилва комерсиалната активност в идващите 3 до 6 месеца. В дълготраен проект ще се търсят други разновидности, защото нападателно нахлуване на БНР на рекламния пазар би дебалансирало напълно пазара. Затова по-далечната цел ще е да диря метод да работим със законодателя и изпълнителната власт за стабилно финансиране на медиата, съобщи Балтаков. А на репликата на водещата "Вие знаете ли по какъв начин се приказва с българския законодател? " отвърна, че се надява на отвореност и диалогичност, тъй като счита, че концепциите му са от изгода за БНР и за обществото.

Балтаков беше определен по-рано през днешния ден от медийния регулатор при втория опит, откакто в първото гласоподаване никой от претендентите не получи нужните три от общо петте гласа на членовете на Съвет за електронни медии. Негов главен съперник беше досегашният и.д. шеф Антон Митов. При втория избор Балтаков завоюва с 4 гласа против 1 за Митов.

Той ще размени на поста Светослав Костов, който беше предварително освободен от Съвета за електронни медии (СЕМ) през октомври предходната година след опита за събаряне от ефир на дългогодишния водещ на утринния блок на стратегия "Хоризонт " Силвия Великова и последвалото невиждано дългото прекъсване на ефирното лъчение на стратегия "Хоризонт " на 13 септември 2019 година

Андон Балтаков има над 20 години опит в медиите - първо като публицист, след това и като управител.
Започва новинарската си кариера като водещ в софийското радио "Витоша " през 1994 година, а по-късно става част от новинарския екип на БНР. Работил е за организация "Асошиейтед прес " в Ню Йорк, където е заемал управителни позиции в отдела за цифрови артикули и стратегическо обмисляне. Бил е старши шеф бизнес интервенции в CNN Digital и е отговарял за монетизирането на новинарския уеб страница и съпътстващите стратегии на CNN за мобилни платформи, като е управлявал и бизнеса за синдикирани видеопродукти.. В момента има консултантска компания в Съединени американски щати и поучава медиите по какъв начин да си ръководят бизнеса. Работи по два плана взаимно с "Ройтерс ", напомня "Капитал ".

Във видеото можете за видите по какъв начин Андон Балтаков показва концепцията си за БНР по време на чуването му от Съвета за електронни медии:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР