Приеманите през устата антивирусни хапчета на компаниите Merck и Pfizer

...
Приеманите през устата антивирусни хапчета на компаниите Merck и Pfizer
Коментари Харесай

Появяват се хапчета срещу Covid-19, но те не са заместител на ваксините

Приеманите през устата антивирусни хапчета на фирмите Merck и Pfizer демонстрират висока успеваемост за намаляване на най-тежките последствия от Covid-19, в случай че се вземат задоволително рано, само че лекари предизвестяват хората, отнасящи се с съмнение към имунизациите, да не бъркат изгодите от тези средства за лекуване с предварителната защита, която оферират имунизациите.

Според изследване на фондация " Кайзър фемили " 72 % от пълнолетните американци са получили първа доза ваксина, само че темпото на имунизацията е забавено, откакто политическите междупартийни разногласия провокират разделяне във възгледите за полезността и сигурността на имунизациите против ковид.

Задължителната имунизация, налагана от работодатели, щати и държавното управление на американския президент Джо Байдън, оказва помощ за усилване на имунизацията, само че поражда и несъгласия.

Някои експерти по болесттите се опасяват, че появяването на одобрявани през устата средства за лекуване на Covid-19 може в допълнение да попречва имунизационните акции. Предварителните резултати от изследване с присъединяване на 3000 американски жители, извършено от Факултета по публично опазване на здравето към Градския университет на Ню Йорк, допускат, че медикаментите могат да " затруднят напъните за увещание на хората да се имунизират ", сподели експертът по здравни връзки в Градския университет на Ню Йорк Скот Ратзан, управлявал изследването.

Ратзан сподели, че един от всеки осем интервюирани е декларирал, че би предпочел да се лекува с хапче, в сравнение с да се имунизира.

" Това е огромен брой ", сподели Ратзан.

Безпокойството се породи след обявената в петък вест от Pfizer - производител на водеща ваксина против Covid-19, че пробното му антивирусно хапче " Паксловид " понижава с 89 % заплахата от постъпване в болница и гибел от заболяването при високорискови пълнолетни хора.

Pfizer показа резултатите, откакто компанията Merck и сътрудникът ѝ Ridgeback Biotherapeutics оповестиха на 1 октомври, че тяхното пероално антивирусно лекарство понижава на половина риска от постъпване в болница и гибел. Лекарството molnupiravir получи условно утвърждение във Англия в четвъртък. И двете медикаменти би трябвало да бъдат утвърдени от регулаторните управляващи в Съединени американски щати, само че може да излязат на пазара през декември.

" Да се разчита извънредно на антивирусно лекарство е малко като мятане на зар от позиция на това по какъв начин ще се оправи организмът ти. Очевидно ще е по-добре от нищо, само че това е много рискована игра ", сподели доктор Питър Хотес - ваксинолог и учител по молекулярна вирусология и микробиология в Медицинския лицей " Бeйлър ".

Шестима експерти по заразни заболявания, интервюирани от Ройтерс, също не бяха изключително въодушевени от вероятността за ефикасни нови средства за лекуване на Covid-19 и се съгласиха, че те не са сурогат на имунизациите.

Дори при мощно заразния вид Делта на вируса имунизациите на Pfizer/BioNtech не престават да са ефикасни, като понижават риска от постъпване в болница с общо 86,8 %, демонстрира държавно изследване измежду ветерани в Съединени американски щати.

Експертите споделиха, че някои неимунизирани към този момент разчитат на моноклонални антитела - медикаменти, които е належащо да бъдат вкарвани в организма посредством вливания със системи или с инжекции, като " аварийна спирачка " ако се заразят.

" Мисля, че новината от Pfizer е страхотна. Това върви ръка за ръка с имунизацията. Не я замества ", сподели доктор Лиана Уън - доктор в незабавна медицина, учител по публично опазване на здравето в университета " Джордж Вашингтон " и някогашен здравен комисар в Балтимор.

Изборът да не се ваксинираш " би бил трагична неточност ", сподели основният изпълнителен шеф на Pfizer Албърт Бурла.

" Това са средства за лекуване. Те са за хората, които ще имат нещастието да се разболеят ", съобщи Бурла в изявление за Ройтерс в петък. " Това не би трябвало да е причина да не се предпазите и да поставите в заплаха себе си, дома си и обществото. "

АНТИВИРУСНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Според специалистите една съществена причина да не се разчита на новите хапчета е, че антивирусните медикаменти, които стопират размножаването на вируса в тялото, би трябвало да се дават в къс интервал от време при започване на заболяването, тъй като Covid-19 има разнообразни стадии.

В първия стадий вирусът бързо се развъжда в тялото. Много от най-лошите последствия от Covid-19 обаче настъпват във втория стадий, подбудени от неправилен имунен отговор, провокиран от размножаващия се вирус, сподели доктор Селин Гаундър - специалист по заразни заболявания и основен изпълнителен шеф и създател на мултимедийната организация с нестопанска цел " Джъст хюман продакшънс ".

" Когато получите зной или други признаци, които биха наложили приемане в болница, вие сте в този стадий на погрешно настоящ имунен отговор, при който антивирусните медикаменти в действителност няма да бъдат от особена изгода ", сподели тя.

Хотес споделя това мнение. Той сподели, че провеждането на задоволително ранно лекуване може да бъде мъчно, тъй като интервалът, в който вирусът минава от размножителния към възпалителния стадий, е изменчив.

" При някои хора това ще се случи по-рано, при други - по-късно ", сподели Хотес.

Хотес сподели, че доста хора се усещат изненадващо добре в ранния стадий на заболяването и може да не знаят, че нивата им на О2 спадат - един от първите признаци, че е почнал възпалителният стадий на заболяването.

" Често пъти човек няма да разбере, че се разболява, до момента в който не стане прекомерно късно ", сподели той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР