Приемането в еврозоната не е панацея и няма да реши

...
Приемането в еврозоната не е панацея и няма да реши
Коментари Харесай

Как влизането в еврозоната ще се отрази на личните ни финанси

Приемането в еврозоната не е панацея и няма да реши всичките ни проблеми – нито на страната, нито на бизнеса, нито нашите персонални проблеми, написа.

Това обаче не е и най-лошото нещо, което ще се случи, както някои настояват. Предстоят доста благоприятни условия, само че и доста отговорности, съобщи финансовия съветник Стойне Василев по време на конференцията InvestPro 2024.

Как обаче ще се отрази приемането на България в еврозоната на нашите персонални разноски, спестявания, на лихвите по заемите, какво ще се случи с цените на парцелите и в каква валута е добре да са нашите вложения, съгласно Василев?

Еврозоната е втората най-голяма стопанска система в света след Съединени американски щати по данни от 2022 година Общо 38% от международните заплащания се падат на еврото, като то се употребява освен в страните в еврозоната и доста други страни в Европа и отвън Европа, защото това е една от най-стабилните валути.

Еврото също по този начин заема 21% от международните валутни запаси, уточни Василев.
Спестявания
Всички спестявания в банки ще се превалутират автоматизирано без спомагателни разноски. Ще разполагаме с задоволително време за това.

Българите са претърпели четири деноминации, като последната от тях беше през 1999 година, когато при започване на юли 1 000 остарели лв. станаха 1 лева Тогава за един месец всичко завърши към промяната на парите и нито един човек в България не обедня от нея, напомни Василев.
Заплатите и цените
Чували ли сте тезата, че цените ще скочат двойно след влизането в еврозоната и в случай че един самун коства 1 лева, то той ще стане 1 евро?

Василев насочи забавно предложение към хората, които имат вяра, че това ще се случи, като разгласи, че изкупува безкрайно количество евро на курс 1 към 1 по отношение на лв..

Заплатите ще се превалутират и в случай че получавате 1955.83 лева заплата, тя ще стане 1000 евро, като това ще важи и за цените.

От датата наприемането ни ще има периодот 6 месеца, в който цените ще се изписват вевро и в лв., последван от различен интервал от 12 месеца, а ние ще разполагаме с задоволително време да обменим парите си в комерсиалните банки. Българска народна банка също по този начин ще изкупува левове безкрайно на този закрепен курс.

Няма аргументи цените да се вдигнат поради приемането на еврото, като повишаването и поевтиняването на стоките се въздейства главно от търсенето,предлагането иконкуренцията.

Василев уточни като образец цената на олиото, което стигна 7-8 лева за литър, а в този момент е към 2 лева Със сигурност ще има спекулации, само че нещата ще се контролират, счита той.

Като образец за това, че инфлация у нас има, със или без евро, Василев уточни обстоятелството, че за интервала ноември 2021 година – ноември 2023 година тя е над 32% и то единствено съгласно формалната статистика, като действителната е по-висока.

Друга фрапираща цифра е, че в интервала май 1990 година - ноември 2023 година инфлацията унас е над 625000%, по данни на Националния статистически институт (НСИ).

Средната инфлация в еврозоната към ноември е 2.4%, до момента в който множеството от страните в Европа с най-висока инфлация са отвън нея, включително и България, уточни още Василев.
Спестявания преди еврозоната
Във връзка с въпреки и минималната възможност закрепеният курс, по който е оповестено, че ще влезем в еврозоната, да се промени, Василев дава като тенденция спестяванията до 50000 лева да се държат в лв..

Ако обаче имате сред 50000 и 200000 лева, изберете най-малко още една постоянна валута, каквато е еврото. Ако имате над 200000 лева, можете да добавите още една валута, като швейцарския франк, който, съгласно Василев, е по-стабилен от $.

Ако разполагате с над 200000 лева, би трябвало също по този начин да разделите парите си най-малко в две банки, с цел да може да се възползвате от гаранцията по депозитите. Той също по този начин прикани потребителите да четат деликатно валутните клаузи в договорите си за депозит.
Кредити в евро
Когато влезем в еврозоната, заемите също ще се превалутират автоматизирано.

Има обаче една уговорка към контракта ни за присъединение към еврозоната, за която малко хора знаят и която гласи, че изискванията, по които сте сключили контракта си за заем, не могат да се трансформират и да станат по-неблагоприятни за вас.

Така че, в случай че някоя банка се опита да направи това, то не би било законно, съобщи Василев.

Според него, лихвите по заемите най-вероятно няма да паднат, или най-малко не краткосрочно, защото, нагледно казано, ние живеем в един лихвен парадайс. Лихвите по ипотечните заеми в България са на едно от най-ниските равнища в Европейски Съюз и освен.

Когато влезем в еврозоната, тези лихви няма да паднат. След като към този момент станем страна от еврозоната, с по-добър кредитен рейтинг, в дълготраен проект лихвите ще понижават.
За какво да внимаваме
Методологията за определянето на лихвите по ипотечните заеми у нас най-често включва референтен лихвен % по депозитите, който е съвсем нулев плюс закрепена надбавка, което прави към 2.5%.

Ако обаче тя се промени и поради влизането в еврозоната вашата банка желае да употребява Euribor, който сега е 3.6% (12-месечен), тогава вашата рента ще надвиши 6%.

Потребителите би трябвало да се внимават с тази методология, предизвести Василев, банките би трябвало да ви уведомяват и в случай че това се случи, може да изберете друга банка.

Ако в последна сметка има повишение на лихвите, защото се върви в тази посока по други аргументи, които не са свързани с еврозоната и приемането на еврото, добър вид е, в случай че в този момент теглите заем, да изберете закрепена рента за 3 до 5-годишен интервал, поучава Василев.

Тя обаче е с дребна надбавка над плаващата, тъй че би трябвало да прецените дали това си коства или не.

Василев също по този начин поучава да не се теглят заеми в евро, тъй като има възможност, въпреки и дребна, да се промени курсът. Той даде за образец изтеглилите преди години заеми в швейцарски франкове, които внезапно осъмнаха с много по-високи вноски.

За разлика от заемите, вложенията е добре да са в по-стабилна валута. Те също ще се превалутират автоматизирано, само че при равни други условияза предпочитане, съгласно Василев, е те да са в евро, без значение от съществуването на валутния ръб и от закрепения курс.

Инвестициите в долари и швейцарски франкове също са вид, счита той. Василев уточни като образец множеството платформи за търговия с скъпи бумаги, p2p, капиталовите застраховки и други, които към този момент са в евро.
Цените на парцелите
В дългосточен проект влизането на България в еврозоната ще докара до повишение цените на парцелите, само че неведнага, тъй като тази вест към този момент е изконсумирана на пазарите, означи Василев.

Според него, ще има и спекулации, само че даже и сега има парцели, които се оферират на цени два пъти над пазарните и те не се продават, просто тъй като няма купувачи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР