Приемането ни в Шенген става съвсем обозримо. Вече не само

...
Приемането ни в Шенген става съвсем обозримо. Вече не само
Коментари Харесай

Еврокомисията: България и Румъния спешно да влизат в Шенген

Приемането ни в Шенген става напълно обозримо. Вече освен обособени европейски политици се застъпват за това, само че и цялата Европейска комисия. Днес тя предложи съответни ограничения за подсилване и предпазване на Шенгенското пространство. Именно в тях се упорства България и Румъния оптимално бързо да бъдат признати и че за това в действителност е извънредно време, оповестиха от пресцентъра на Еврокомисията.

На съвещанието, на което е утвърдено предложение за смяна в Кодекса на шенгенските граници, се споделя, че редом с това Съветът на Европейски Съюз би трябвало да вземе решение за включването на България и Румъния в единното гранично пространство. От Брюксел означават, че това деяние е от основно значение за подобряването на взаимното използване на Кодекса на шенгенските граници и на шенгенските правила.

" За да могат страните членки да се опълчват на заканите дружно, обединени в по-стабилно Шенгенско пространство, е извънредно време България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген. Съветът следва да вземе решението за одобрение на тяхното присъединение към Шенгенското пространство и за унищожаване на контрола по вътрешните граници сред тези две страни членки и техните съседи от Европейски Съюз. България и Румъния са потвърдили способността си да пазят външните граници на Общността и заради това следва да станат членове на нашата вътрешна зона без граници ", се споделя в известието на Европейска комисия.

Актуализацията на Кодекса на шенгенските граници като цяло цели да приспособява и наредбите за краткотрайно наново въвеждане на граничен надзор по вътрешните граници към актуалните потребности в отговор на изменящите се и непрекъснатите закани за публичния ред или вътрешната сигурност. Същевременно се вкарват по-строги процесуални гаранции, с цел да се подсигурява, че граничният надзор по вътрешните граници остава изключение от правилото и съставлява последна мярка, употребена единствено в случай че е нужна и съответстваща, като по този начин се лимитира въздействието върху свободното придвижване. Комисията разгласява също по този начин известие по отношение на подхванатите към този момент ограничения в отговор на провокациите в региона на сигурността по външните граници и в границите на Шенгенското пространство, както и рекомендация към страните членки по отношение на по-ефективното използване, в случай че е належащо, на актуалните правила за краткотраен граничен надзор.

Еврокомисията е открила, че актуалните правила за краткотрайно наново въвеждане на граничен надзор по вътрешните граници са задоволителни в голямото болшинство от случаите. При все това периодите, планувани в законодателството, може да са незадоволителни, когато страните членки са изправени пред изменящи се съществени закани за публичния ред или вътрешната им сигурност.

В днешните оферти се планува, че по изключение страните членки ще имат също право да удължат контрола по вътрешните граници, в случай че първичната опасност е налице и след една година и когато в това отношение на личната територия са подхванати също съответни изключителни национални ограничения, като да вземем за пример изключително състояние. Такова удължение ще изисква рекомендация на Съвета, която взема поради мнението на Комисията по въпроса, и ще бъде строго лимитирано до 6-месечни удължавания, които са вероятни не повече от три пъти и за оптимален период до две години.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР