Приемането на страната ни в Шенген остава приоритет на тази

...
Приемането на страната ни в Шенген остава приоритет на тази
Коментари Харесай

Илиана Иванова: Приемането ни в Шенген е приоритет на ЕК и мой приоритет

Приемането на страната ни в Шенген остава приоритет на тази Европейската комисия и персонално на новия български еврокомисар Илиана Иванова. Това съобщи самата тя в изявление за Българска национална телевизия. Днес е първият ѝработен ден в Европейската комисия.

" През последните 12 години България извършва безусловно всички критерии за приемане в Шенген. И позициите и на Екологичен потенциал и на Европейска комисия са доста ясни и доста мощни. Може би към този момент даже се уморихме да споделяме какъв брой добре опазваме границите и какъв брой добре съблюдаваме шенгенските правила. Мисля, че едно положително нещо, което беше казано ясно предходната седмица в Страсбург от председателката госпожа Урсула фон дер Лайен, е приносът на България и Румъния към шенгенското пространство и към опазването на нашите граници. Така че това остава значим проиротет за Европейска комисия и персонално за мен и ние ще продължим да отстояваме тази тематика във всички срещи, във всички диалози, до момента в който това стане факт. " - уточни Иванова.

Новият еврокомисар счита, че България има да наваксва във връзка с финансирането на нововъведенията и технологиите, само че в това време имаме суперкомпютър и специалисти по изкуствен интелект, които могат да ни създадат по-конкурентноспособни освен в Европа, само че и в света.

" Мисля, че това беше доста значим приоритет. Особено на извънредно значимата роля на суперкомпютрите в процеса на поощряване на стартъпите и обезпечаването на достъп на новите новаторски старт ъп компании до суперкомпютрите и изкуствения разсъдък, с цел да имат повече благоприятни условия на европейския и международния пазар. И тук е хубаво да кажем, че когато имаме такива образци като суперкомпютъра в България, би трябвало да се гордеем с това и да използваме тази опция за покачваме нашата конкурентноспособност. " – счита Иванова.

За връзките със Северна Македония и приемането на страната в Европейски Съюз тя е безапелационна, че изключения не са вероятни. Скопие ще стартира договарянията за участие, когато извърши критериите за това и промени конституцията си.

„ Разширяването е другият значим приоритет, който беше упоменат предходната седмица. Критериите са доста значими и те важат за всички с идентична мощ. Всички страни, които вървят по пътя на присъединение, поемат съответни задължения. В случая със Северна Македония имаме задължения за промени в конституцията, имаме два протокола към контракта за Добросъседство и другарство, които би трябвало да бъдат изпълнени. Правилата са ясни. От страна на Комисията няма и не може да има изключения. Няма по какъв начин Комисията да свърши работата на страните-кандатки. “ – означи Илиана Иванова.

Тя ще работи по няколко посоки в ресора, който й е предоставен като еврокомисар - нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието, младежта и спорта.

" Колкото е комплициран, толкоз е и стратегически този сектор. Говорим за над 120 милиарда евро за целия интервал на многогодишната финансова рамка, тъй че започвайки от бюджета и търсене на способи за в допълнение финансиране - това ще бъдат част от целите. Не единствено европейското финансиране, само че и националното, по тази причина би трябвало да работим в допълнение с държавите-членки. България направи доста в тази посока, само че към момента има какво да наваксва, с цел да бъдем част от страните най-активни иноватори в Европа. И несъмнено би трябвало да работим за задържането на фрагментите - откриватели, учени, които да работят и останат в Европа. " - разяснява Иванова.

Очаква се първото ѝ посещаване като еврокомисар да бъде в София.

" Ще приказвам с министър-председателя, вицепремиера, президентството, учебните заведения и всички заинтригувани страни. Идеята е от моя страна да заявя откровено предпочитание да работим дружно. Когато работим дружно, можем да реализираме триумфите, към които се стремим. " – безапелационна е тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР