Приемането на страната ни в Шенген и повишаване на доверието

...
Приемането на страната ни в Шенген и повишаване на доверието
Коментари Харесай

ПП-ДБ внасят промените в службите. Засега се отказаха от сливането им

Приемането на страната ни в Шенген и повишение на доверието в службите за сигурност са главните претекстове, с които ПП-ДБ внасят промени в законите за промяна в службите. Според концепциите шефовете им оттук насетне ще могат да се назначават от държавното управление и Народното събрание, без да би трябвало декрет от президента.

На брифинг Кирил Петков изясни, че бил в Австрия, с цел да беседва с външния министър и политици по тематиката Шенген.

Те ясно декларирали, че  най-големият въпрос с тяхното несъгласие към България е сигурността на миграционните потоци, сигурността на границата и осведомителна сигурност.

Петков изрази вяра да получи поддръжка от ГЕРБ

„ Надявам се да преразгледат това тяхно виждане, тъй като се надявам, че Шенген е толкоз огромен приоритет за тях както и за нас. Също се надявам да не се изчаква да пристигна ротацията, с цел да можем да придвижим въпроса за Шенген, защото  идват европейски избори, идват изборите в Австрия, тъй че ние не можем да чакаме повече. Готови сме да продължим диалозите с тях и се надяваме да ги убедим “.

Атанас Атанасов изясни, че към този момент няма да оферират обединение на военното и цивилното разузнаване, само че не се отхвърлят от концепцията:

„ Но не се отхвърляме от този приоритет и се надяваме в близко време да убедим и ГЕРБ, и Движение за права и свободи и останалите политически сили, с цел да получим поддръжка, тъй като това също е доста значима стъпка за основаване на обединен разследващ орган - от едно место да се получават дилемите “.

„ Недопустимо е ръководители на специфични служби да показват политически позиции. Всички ние сме за това политическите водачи да не се занимават с директното ръководство на службите за сигурност. Министерски съвет е този, който би трябвало непосредствено да ръководи системата за сигурност и да изисква от време на време противоположен отчет. В това отношение има недостиг, който би трябвало да бъде обезщетен през Съвета за сигурността към Министерски съвет “, акцентира Атанасов.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР