Приемането на лекарства, ако се чувствате зле, е стара новина

...
Приемането на лекарства, ако се чувствате зле, е стара новина
Коментари Харесай

Най-тежката летяща птица в света използва растения за самолечение: Учените

Приемането на медикаменти, в случай че се чувствате зле, е остаряла вест за хората, само че нови проучвания демонстрират, че най-тежката летяща птица в света може да е последното животно, което употребява растенията като тип лекарство.

Изследователи от Мадрид, Испания, са проучили данни от 619 изпражнения на  огромната дропла и са разкрили, че двата типа растения, които са били употребявани повече от други храни в диетата им, са имали " антипаразитен резултат ".

" Тук потвърждаваме, че огромните дропли избират да ядат растения с химични съединения с антипаразитно деяние ", споделя Луис М. Баутиста-Сопелана, академик от Националния музей за естествени науки в Мадрид и водещ създател, в известие за медиите в сряда.

Големите дропли, които се срещат в елементи от Европа, Африка и Азия, са включени в Червения лист на застрашените типове на Международния съюз за отбрана на природата като уязвими, като към 70% от международната им популация живее на Иберийския полуостров, се показва в известието.

Изследването, оповестено в научното списание Frontiers in Ecology and Evolution, разкрива, че огромните дроздове са се хранили с обилие от царевичен мак (Papaver rhoeas) и лилава усойница (Echium plantagineum). При хората царевичният мак се употребява поради лечебните си свойства като успокоително и болкоуспокояващо средство, до момента в който пурпурният смок може да бъде отровен, в случай че се употребява.

Чрез разбор на екстрактите от растенията откривателите откриват, че и двете имат антипаразитни свойства, които те тестват против три постоянно срещани паразита при птиците: протозоона Trichomonas gallinae, нематода Meloidogyne javanica и гъбичката Aspergillus niger.

Според изследването и двете растения са били доста ефикасни в унищожаването или потискането на въздействието на протозоите и нематодите. Пурпурният живовляк сподели умерено защитно деяние против гъбите.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР