Приемането на Директивата за авторското право от Европейския парламент е

...
Приемането на Директивата за авторското право от Европейския парламент е
Коментари Харесай

Променят Директивата за авторското право, за да не „убие“ интернет?

Приемането на Директивата за авторското право от Европейския парламент е неправилна стъпка и може да значи " гибелта на интернет ".

Такава позиция изрази шведският евродепутат Фредрик Федли, представен от онлайн изданието BREAKIT.

В сряда Европейският парламент гласоподава директивата, чиято цел е да осъвремени европейските законови правила за авторското право и да ги вкара в 21 век.

Някои притежатели на права, като тези в музикалната промишленост, приветстват приемането на документа.

Но има и реакции в противоположната посока. Критиците на директивата виждат в нея края на световната мрежа каквато я познаваме. Т. нар. " налог връзка " и " филтър за качване " (членове 11 и 13) привлякоха вниманието.

" Това е в действителност неприятен резултат и може да значи гибелта на интернет. " - предизвестява Фредрик Федли, шведски евродепутат.
" Гласувах срещу предлагането ", споделя той, малко откакто документът беше подсилен от евродепутатите.

След гласуването, при което директивата беше призната със 438 гласа " за " и 226 " срещу ", немският политик Аксел Вос беше изключително омекотен. Като докладчик по нея той беше в подготвеност да отговори на от време на време суровите рецензии, с цел да докара до дъно приемането й.

Но шведският публицист Емануел Карлсен, който поддържа директивата, показа малко шокиращо признание на последвалия брифинг.

Той беседва с Вос за текстове от Директивата за авторското право, които са се " промушили " неусетно. Те засягат снимането на огромни спортни събития, когато видеото се гледа от повече консуматори в обществените медии.

" Накратко, излиза, че човек не може даже да снима съревнование по футбол или конни надбягвания ", разяснява Емануел Карлсен.

Вос отбелязва, че този текст за спортните събития инцидентно е попаднал в директивата без да бъде видян.

Според него това е пропуск на отрасловата комисия при правенето на документа. " Някой го е трансформирал и никой не е забелязал ".

Той показва убеденост, че текстът няма да остане в този тип.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР