Приемането на България и Румъния в Шенген може да бъде

...
Приемането на България и Румъния в Шенген може да бъде
Коментари Харесай

Приемането на България и Румъния в Шенген може да се гласува на срещата на евролидерите през декември

Приемането на България и Румъния в Шенген може да бъде гласувано на срещата на върха на евро водачите през декември. Това е желанието на чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз. То беше изразено от чешкия министър по европейските въпроси по време на спор в Европарламента в Страсбург през днешния ден. Дебатът беше проведен по искане на групата на социалистите и демократите.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас удостовери по време на дебата, че идната седмица Еврокомисията и представители на държавите-членки изпращат задача в София и Букурещ, която ще ревизира по какъв начин се ползва законодателството за защита на външните граници на Европейски Съюз. Схинас напомни, че Европейската комисия е дала позитивна оценка за готовността на двете страни да станат членки на Шенген и те чакат това от 2011 година.

Решението за приемането на двете страни би трябвало да бъде взето от всички държави-членки. Някои от тях като Нидерланция към момента са срещу. Преди дебата българските евродепутати в Европейския парламент излязоха със взаимно заявление, в което показват, че " продължаващата невиждана 11-годишна обсада в Съвета на Европейския съюз не може и не би трябвало да бъде толерирана повече ".

" Чешкото председателство е решено да бъде реализиран напредък, с цел да могат България и Румъния да станата пълноправни членки на Шенгенското пространство. По-конкретно председателството работи за постигането на единомислещо решение по време на срещата на върха на Съвета през декември ", сподели Микулаш Бек, министър по европейските въпроси на Чехия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР