Приемането на антидепресанти може да бъде изключително полезно, ако се

...
Приемането на антидепресанти може да бъде изключително полезно, ако се
Коментари Харесай

Безопасно ли е да приемате антидепресанти по време на бременност?

Приемането на антидепресанти може да бъде извънредно потребно, в случай че се борите с меланхолия, само че откакто сте бременна, евентуално се чудите дали можете да продължите да ги приемате. Повечето специалисти настояват, че приемането на по време на бременност като цяло е безвредно. Проучванията демонстрират, че те носят дребен риск за бебето, макар че знаем, че някои медикаменти са по-малко безвредни от други. Ако се притеснявате да продължите да приемате медикаментите си, обсъдете го с Вашия доктор, защото прекъсването на медикаментите от време на време може да бъде по-рисковано от продължаването на приема им.

Независимо дали депресията е предшествала бременността или е зародила по време на пренаталния интервал - малко обсъждано положение, известно като пренатална меланхолия - антидепресантите могат да оказват помощ и е значимо дамите да бъдат осведомени за всички благоприятни условия за лекуване.

Това е по този начин, тъй като нелекуването на положение като меланхолия по време на бременност също може да бъде рисковано както за бебето, по този начин и за майката. Нелекуваната меланхолия по време на бременност е обвързвана с проблеми с развиването на плода, прибързано раждане, ниско тегло при раждане, мъртво раждане и следродилна меланхолия.

Ето какво още би трябвало да знаете:

Рискът от затруднения при използването на антидепресанти по време на бременност е невисок

" Антидепресантите като цяло са безвредни както по време на бременност, по този начин и по време на кърмене ", отбелязва доктор Тифани А. Мур Симас. Д-р Симас споделя, че има някои проучвания по тематиката, само че липсват данни от рандомизирани изследвания (които са най-силните в света на науката). Голяма част от проучванията са наблюдателни.

Предишни проучвания свързват антидепресантите по време на бременност с епилепсия (наред с други неща като вродени дефекти) при деца, макар че актуалните изследвания са по-успокояващи. " Въпреки някои евентуални опасности, абсолютният риск за доста от резултатите е невисок ", споделя доктор Симас.

Тя цитира управлението на ACOG по отношение на психиатричните медикаменти по време на бременност и кърмене, което споделя, че рискът от използването на SSRI би трябвало да се преглежда във връзка с риска от рецидив, в случай че човек спре лекуването. Рецидивите по време на бременност са по-чести при хора с анамнеза за депресивно заболяване, по-дълго от пет години и повече от четири рецидива.

Оценяване на рисковете

Въпреки че изследванията няма да дадат твърдо и бързо означение " безвредно е ", скорошни проучвания демонстрират, че антидепресантите не са толкоз рискови, колкото си мислим. Проучване в Neurology от май 2022 година споделя, че приемането им през първия триместър няма да увеличи възможностите за епилепсия и гърчове при бебета.

Изследователите са изследвали повече от 1,7 милиона деца, родени в Швеция за интервал от 17 години. Повече от 24 000 от тях са били изложени на антидепресанти през първия триместър. Антидепресантите включват селективни инхибитори на противоположното захващане на серотонина (SSRIs) и инхибитори на противоположното захващане на серотонин и норепинефрин (SNRIs). От всички деца, 0,12% са имали неонатални гърчове (много редки) и 0,40% са имали епилепсия.

" Въпреки че няколко изследвания демонстрират допустима връзка сред използването на антидепресанти от майките по време на бременност и гърчове при новородени и дребни деца, нашето изследване допуска, че експозицията на антидепресанти през първия триместър на бременността не покачва риска от гърчове и епилепсия при деца ", споделя доктор Суджан.

Друго скорошно изследване на JAMA не открива връзка сред използването на антидепресанти по време на бременност и аутизъм, разстройство с недостиг на вниманието и хиперактивност (ADHD), поведенчески разстройства, нарушавания в развиването на речта, езика, ученето и координацията или интелектуални усложнения при деца на 145 000 бременни дами, които са приемали медикаментите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР