Приемане на нова методика за обследване на тежките пътни инциденти,

...
Приемане на нова методика за обследване на тежките пътни инциденти,
Коментари Харесай

Само 4 от всеки 100 катастрофи не са по вина на шофьора

Приемане на нова методика за проучване на тежките пътни произшествия, бързо и дейно събиране на наложени наказания, одитите за пътна сигурност да обзет всички републикански и общински пътища, основаване на обществен регистрационен режим на компаниите, извършващи сервизна активност.

``
реклама

Това са част от рекомендациите в оповестения отчет за положението на сигурността на придвижването по пътищата у нас на Държавната организация за сигурност на придвижването по пътищата (ДАБДП), съобщи БГНЕС.

Това е и първият повсеместен разбор на равнището на сигурността на придвижването по пътищата, който се прави у нас, декларират от там. До в този момент тематиката в никакъв случай не е била изследвана в нейната целокупност с всички детайли и фактори, които имат отношение към нея. В него са разпознати доста от проблемите и са набелязани съответни ограничения и дейности, които ангажираните институции следва да подхващат. Това е и основата, на която ще бъде създадена и Стратегията за сигурност на придвижването по пътищата в небосвод 2021 – 2030 година

В световен мащаб, по данни на СЗО почти 1,35 милиона души умират всяка година вследствие на пътнотранспортни катастрофи, което, с изключение на голямата човешка покруса, коства на страните и приблизително 3% от брутния им вътрешен артикул. На европейско равнище, през миналите десетилетия сигурността на пътя се усъвършенства доста, само че все пак броят на смъртните случаи и пострадванията към момента е прекомерно висок. Те засягат освен потърпевшите, само че и цялото обществото, като социално-икономическите разноски в Европейски Съюз възлизат на към 120 милиарда евро годишно.

В международен мащаб ПТП са главната причина за смъртност измежду младежите на възраст сред 15 и 29 години. От 2010 година средногодишното понижение на броя на починалите по пътищата на Европейски Съюз е 2,8%, което е в пъти под заложените цели. Трудностите, свързани с понижаване на травматизма с плануваните темпове, за жалост са годни и за България. Затова бяха изследвани в целокупност детайлите, които оказват въздействие на сигурността на придвижването по пътищата: законодателство; държанието на участниците в движението; пътната инфраструктура; контрола; автомобилния парк и веригата на незабавната помощ, като са набелязани и съответни ограничения за всеки от тях.

Подобряване на събираемостта и редуциране на периодите за връчване на наложени наказания по Закона за придвижване по пътищата. Отказ на административни услуги от всички институции при неплатени отговорности и инспекция на жителите (в това число чуждестранни) на изходните Граничен контролно-пропусквателен пункт за съществуване на наложени с електронен фиш санкции. Оборудване на патрулните коли на Пътна полиция с ПОС терминали с опция за възнаграждение на наказания на място. Това са част от рекомендациите в частта " Контролна активност " в разбора.

Основният извод на държавната организация е, че сега процедурата по определяне, връчване и налагане на наказване, както и събираемост на съответните санкции и/или имуществени наказания, води до несъблюдение на главната функционалност на административно-наказателната отговорност– предварителната защита. В тази връзка са готови промени в Закона за придвижване по пътищата, които ще вкарат новите детайли, като мнението на ДАБДП е, че те би трябвало да бъдат признати предпочитано. Разширяване на пътните сектори с надзор от автоматизирани механически средства и предпочитано цялостно поръчителство с тях на сектора София – Пловдив от Автомагистрала " Тракия " е различен индикиран приоритет.

Според годишните доклади на Пътна полиция към 96% от случаите в страната са резултат от неточност на лидера. Тези данни, обаче почиват на предварителния оглед на мястото на произшествието. Липсва информация от авто-техническите експертизи при образуване на данните и също по този начин задоволително проучване от позиция на аргументите довели до пътно-транспортното произшествие. В тази връзка се планува правене на единна нова методика за проучване на тежките пътни произшествия, в която да се регистрират доста повече детайли. При изключително тежки произшествия те да се обследват от експерти от разнообразни области – пътни служители на реда, инженери, специалисти по пътна сигурност и други Водещо да бъде не определяне на виновност, а дефицитите свързани с: държанието на лидера, редовността на транспортното средство, положението на инфраструктурата, метеорологичната конюнктура и така нататък, с цел да се види повода или казуса за настъпването на ПТП и той да бъде навреме отхвърлен. Предвижда се и в огледите на пътните произшествия да стартира да се отбелязва дали транспортното средство е с ляв или десен волан, с цел да се изследва въздействието на транспортните средства за назад придвижване.

Одитите за пътна сигурност да обзет всички републикански и общински пътища. Това е различен главен приоритет в частта " Пътна инфраструктура ". В момента това условие се ползва единствено за автомагистралите. По тематиката към този момент се работи, а България може да бъде една от първите страни-членки, в които ще бъдат транспонирана наредбите на европейската инструкция, с която се уголемява обсега на тези одити.

Анализът установи, че през последните 10 години се отбелязва интензивно развиване в региона на пътното строителство. Все още, обаче, по-голямата част от мрежата остава построена преди повече от 20 години и макар подхванатите през последните години ограничения, подобрението на цялостното положение на пътищата не е достигнало мечтаното равнище. За 2018 година са открити 77 сектора с централизация на ПТП по републиканските пътища, на които следва да се подхващат спомагателни ограничения във връзка с техническо им положение, се показва в отчета. Разработване на интерактивна карта с информация за тях и въвеждане на повече интелигентни транспортни системи, са измежду другите цели за възстановяване на сигурността по пътищата.

Разширяване на опциите за оказване на първа долекарска помощ и съоръжение на патрулните коли на Пътна полиция с чанти за първа помощ. Това се предлага във връзка с положението и опциите на избавителната верига у нас. Констатирано е, че по справедливи и субективни аргументи (отдалеченост, формиране на запушване поради случай и др.) в редица случаи екипите на Спешна помощ не съумява да доближат до мястото на пътнотранспортно произшествие, според заложените ѝ критерии за отзоваване на получен сигнал. Според държавната организация по пътна сигурност този дефицитите би трябвало да бъдат преодолени както с по-добра материална обезпеченост и обмисляне на локациите на екипите, само че и с поредна работа за разширение на опциите за оказване на първа долекарска помощ.

Препоръчва се всички водачи в институции и общини да минават периодически курс по първа помощ, а с децата да се работи от ранна възраст в тази посока.

Най-честите механически неизправности, които водят до произшествие са пръсване на гума и щета в спирачната уредба. Това е заключението в частта " Превозни средства ", като главната рекомендация е поредна работа за гарантиране на техническата им редовност. Основна тенденция на работата на организацията в бъдеще е да стимулира притежателите на коли да упорстват годишните механически прегледи действително да откриват редовността на автомобила. Предлага се и основаване на обществен регистрационен режим на компаниите, извършващи сервизна активност. По този метод ще се промени метода – вместо да се вкарва спомагателен надзор към извършващите тази активност да се даде опция на хората да вземат осведомен избор къде да поддържат транспортното си средство. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР