Приемане на нова методика за обследване на тежките пътни инциденти,

...
Приемане на нова методика за обследване на тежките пътни инциденти,
Коментари Харесай

96% от инцидентите на пътя са заради шофьорска грешка

Приемане на нова методика за проучване на тежките пътни произшествия, бързо и дейно събиране на наложени наказания, одитите за пътна сигурност да обзет всички републикански и общински пътища, основаване на обществен регистрационен режим на компаниите, извършващи сервизна активност.

Това са част от рекомендациите в оповестения отчет за положението на сигурността на придвижването по пътищата у нас на новата Агенция за сигурност на придвижването по пътищата.

Това е и първият повсеместен разбор на равнището на сигурността на придвижването по пътищата, който се прави у нас, декларират от там. До в този момент тематиката в никакъв случай не е била изследвана в нейната целокупност с всички детайли и фактори, които имат отношение към нея. В него са разпознати доста от проблемите и са набелязани съответни ограничения и дейности, които ангажираните институции следва да подхващат. Това е и основата, на която ще бъде създадена и Стратегията за сигурност на придвижването по пътищата в небосвод 2021 – 2030 година

В световен мащаб, по данни на СЗО почти 1,35 милиона души умират всяка година вследствие на пътнотранспортни катастрофи, което, с изключение на голямата човешка покруса, коства на страните и приблизително 3% от брутния им вътрешен артикул. На европейско равнище, през миналите десетилетия сигурността на пътя се усъвършенства доста, само че все пак броят на смъртните случаи и пострадванията към момента е прекомерно висок. Те засягат освен потърпевшите, само че и цялото обществото, като социално-икономическите разноски в Европейски Съюз възлизат на към 120 милиарда евро годишно. В международен мащаб ПТП са главната причина за смъртност измежду младежите на възраст сред 15 и 29 години. От 2010 година средногодишното понижение на броя на починалите по пътищата на Европейски Съюз е 2,8%, което е в пъти под заложените цели. Трудностите, свързани с понижаване на травматизма с плануваните темпове, за жалост са годни и за България. Затова бяха изследвани в целокупност детайлите, които оказват въздействие на сигурността на придвижването по пътищата: законодателство; държанието на участниците в движението; пътната инфраструктура; контрола; автомобилния парк и веригата на незабавната помощ, като са набелязани и съответни ограничения за всеки от тях.

Подобряване на събираемостта и редуциране на периодите за връчване на наложени наказания по Закона за придвижване по пътищата. Отказ на административни услуги от всички институции при неплатени отговорности и инспекция на жителите (в това число чуждестранни) на изходните Граничен контролно-пропусквателен пункт за съществуване на наложени с електронен фиш санкции. Оборудване на патрулните коли на Пътна полиция с ПОС терминали с опция за възнаграждение на наказания на място. Това са част от рекомендациите в частта „ Контролна активност “ в разбора.

Основният извод на държавната организация е, че сега процедурата по определяне, връчване и налагане на наказване, както и събираемост на съответните санкции и/или имуществени наказания, води до несъблюдение на главната функционалност на административно-наказателната отговорност– предварителната защита. В тази връзка са готови промени в Закона за придвижване по пътищата, които ще вкарат новите детайли, като мнението на ДАБДП е, че те би трябвало да бъдат признати предпочитано. Разширяване на пътните сектори с надзор от автоматизирани механически средства и предпочитано цялостно поръчителство с тях на сектора София – Пловдив от Автомагистрала „ Тракия “ е различен индикиран приоритет.

Според годишните доклади на Пътна полиция към 96% от случаите в страната са резултат от неточност на лидера. Тези данни, обаче почиват на предварителния оглед на мястото на произшествието. Липсва информация от авто-техническите експертизи при образуване на данните и също по този начин задоволително проучване от позиция на аргументите довели до пътно-транспортното произшествие. В тази връзка се планува правене на единна нова методика за проучване на тежките пътни произшествия, в която да се регистрират доста повече детайли. При изключително тежки произшествия те да се обследват от експерти от разнообразни области – пътни служители на реда, инженери, специалисти по пътна сигурност и други Водещо да бъде не определяне на виновност, а дефицитите свързани с: държанието на лидера, редовността на транспортното средство, положението на инфраструктурата, метеорологичната конюнктура и така нататък, с цел да се види повода или казуса за настъпването на ПТП и той да бъде навреме отхвърлен. Предвижда се и в огледите на пътните произшествия да стартира да се отбелязва дали транспортното средство е с ляв или десен волан, с цел да се изследва въздействието на транспортните средства за назад придвижване.

Одитите за пътна сигурност да обзет всички републикански и общински пътища. Това е различен главен приоритет в частта „ Пътна инфраструктура “. В момента това условие се ползва единствено за автомагистралите. По тематиката към този момент се работи, а България може да бъде една от първите страни-членки, в които ще бъдат транспонирана наредбите на европейската инструкция, с която се уголемява обсега на тези одити.

Анализът установи, че през последните 10 години се отбелязва интензивно развиване в региона на пътното строителство. Все още, обаче, по-голямата част от мрежата остава построена преди повече от 20 години и макар подхванатите през последните години ограничения, подобрението на цялостното положение на пътищата не е достигнало мечтаното равнище. За 2018 година са открити 77 сектора с централизация на ПТП по републиканските пътища, на които следва да се подхващат спомагателни ограничения във връзка с техническо им положение, се показва в отчета. Разработване на интерактивна карта с информация за тях и въвеждане на повече интелигентни транспортни системи, са измежду другите цели за възстановяване на сигурността по пътищата.

Разширяване на опциите за оказване на първа долекарска помощ и съоръжение на патрулните коли на Пътна полиция с чанти за първа помощ. Това се предлага във връзка с положението и опциите на избавителната верига у нас. Констатирано е, че по справедливи и субективни аргументи (отдалеченост, формиране на запушване поради случай и др.) в редица случаи екипите на Спешна помощ не съумява да доближат до мястото на пътнотранспортно произшествие, според заложените ѝ критерии за отзоваване на получен сигнал. Според държавната организация по пътна сигурност този дефицитите би трябвало да бъдат преодолени както с по-добра материална обезпеченост и обмисляне на локациите на екипите, само че и с поредна работа за разширение на опциите за оказване на първа долекарска помощ.

Препоръчва се всички водачи в институции и общини да минават периодически курс по първа помощ, а с децата да се работи от ранна възраст в тази посока.

Най-честите механически неизправности, които водят до произшествие са пръсване на гума и щета в спирачната уредба. Това е заключението в частта „ Превозни средства “, като главната рекомендация е поредна работа за гарантиране на техническата им редовност. Основна тенденция на работата на организацията в бъдеще е да стимулира притежателите на коли да упорстват годишните механически прегледи действително да откриват редовността на автомобила. Предлага се и основаване на обществен регистрационен режим на компаниите, извършващи сервизна активност. По този метод ще се промени метода – вместо да се вкарва спомагателен надзор към извършващите тази активност да се даде опция на хората да вземат осведомен избор къде да поддържат транспортното си средство. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР