Приех номинацията за премиер с идеята, че трябва да потърсим

...
Приех номинацията за премиер с идеята, че трябва да потърсим
Коментари Харесай

Николай Денков: Приех номинацията за премиер в правителство на малцинството с мандата на ПП

Приех номинацията за министър председател с концепцията, че би трябвало да потърсим единодушие за най-важните тематики за българското общество, които да бъдат приоритет в дневния ред на Народното събрание. Това е единствената основа, върху която може да се построи устойчиво държавно управление и парламент, който работи за хората. "

Това съобщи на конференция на " Продължаваме промяната " (ПП) акад. Николай Денков.

 

Говорим за кабинет на малцинството, а не съдружна структура, разгласи Асен Василев, съпредседател на Политическа партия.

 

" Започваме диалози с всички политически сили, концепцията е да забележим какво може да ни сплоти ", добави той.

 

И разгласи, че на следващия ден ще изпрати писма предложения за среща с всички политически сили в Народното събрание за обща среща.

 

Твърде рано е да приказваме за състав на държавно управление, акцентира номинираният за министър председател с втория мандат.

 

" Никога не съм бил кадър на ГЕРБ, постоянно съм бил специалист и сега съм в качеството си на специалист, само че зает политически с " Продължаваме Промяната ", съобщи Денков в отговор на медиен въпрос.

 

" Хубаво е да се чуят отговорите на такива въпроси. Отговорът е, че аз в никакъв случай не съм бил кадър на ГЕРБ. Аз влязох в Министерство на образованието и науката през 2014 година в служебно държавно управление, точно тъй като имах експертиза за това по какъв начин се програмират, приготвят научни планове - експертиза, която в министерството тогава нямаше. Останах до 2016 година, тъй като някой трябваше да започва първата стратегия за научни проучвания, която България контракти, в мое лице, като началник на екипа, с Европейската комисия. През 2016 година си подадох оставката. Доколкото си припомням, оставка от държавно управление на Борисов, може да е имало повече хора, само че аз помня двама, единият беше Христо Иванов, аз бях другият. Причините бяха пределно ясни. Не бяхме съгласни с това, което се случваше, в моя случай в Министерство на образованието и науката ", сподели той.

Академик Денков изясни, че е твърдо рано с цел да бъдат посочени съответни имена, които ще влязат в състава на неговия проектокабинет.

 

" Кандидатурата към този момент беше разисквана с " Демократична България " и през днешния ден ще се гласоподава с националните органи на партиите, които я поддържат ", уточни съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

 

При представянето на Николай Денков той уточни: " Академик на Българска академия на науките и постоянен член на Европейската научна академия. Професор и лекар на науките по физико-химия. Министър в три служебни и едно постоянно държавно управление. С богат опит в ръководството и член на " Продължаваме Промяната. "

 

Полагаме всички старания вторият мандат да бъде сполучлив, сподели пък другият съпредседател на Политическа партия Асен Василев. И изясни, че на първичните диалози са се отзовали Българска социалистическа партия, Демократична България и " Български напредък ".

 

Василев повтори, че най-важните цели за тях са приемането на България в Шенген и Еврозоната.

Според него има късмет мандатът да бъде осъществен.

 

Другите два не по-малко значими целта са пакет за облекчение на бизнеса и обществен пакет, които да оказват помощ на България да стане същинска европейска страна, освен на хартия, добави Василев.

 

И продължи:

" Смятаме, че тези цели могат да са основата, с цел да се реализира единодушие по политики, оттам-нататък и по личен състав на съответния кабинет, който да осъществя тези политики. Имайки поради равнището на борба и съмнение, е извънредно значимо част от тези политики да бъдат авансово признати като законодателство, има причина за какво законодателство, обвързвано със правосъдната промяна, което е и част от Плана за възобновяване и резистентност, не е признато до момента. То е извънредно мъчно, болезннено и разгражда тежки практики, които съществуват в правосъдната система. Един кабинет, който има упоритостта да работи за това България да влезе в Еврозоната и Шенген, в случай че това законодателство не е признато, няма по какъв начин да извърши този ангажимент. Приемането на законодателството не е задоволително, само че е належащо изискване, с цел да може праителството по-късно да си свърши работата. Дали сме оптимисти? Има късмет мандатът да бъде осъществен. Ако ни питатае дали този късмет е огромен, виждате обстановката в Народното събрание, обстановката сред политическите сили. Шансът е най-малко с една партия по-голям, в сравнение с беше шансът за първия мандат. Този парламент и сформирането на това държавно управление имат смисъл, в случай че могат да работят за България и да осъществят тези цели. "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР