Придружители на спешни пациенти да не бъдат допускани в линейките.

...
Придружители на спешни пациенти да не бъдат допускани в линейките.
Коментари Харесай

След случая с Кристин: Без придружители в линейките

Придружители на незабавни пациенти да не бъдат допускани в колите за спешна помощ. Това желаеха от Асоциацията на незабавните медици. Причината – пространството е тясно и при положение на реанимационни дейности околните биха попречили на екипа, оповестява bTV.

Друга причина – при положение на пътно-транспортно произшествие придружителят няма застраховка. През лятото на 2018 година екип на Спешна помощ отхвърли да качи 8-годишно дете в незабавния автомобил дружно с баба му.

А през юни тази година майката на млад мъж беше свалена от кола за спешна помощ на път към болничното заведение. Темата пристигна на дневен ред след случая с убитата 7-годишна Кристин в село Сотиря. На обвиняванията, че не са оказали помощ, медиците дадоха отговор, че бабата на момиченцето е попречила.

От Асоциацията на незабавните медици не пожелаха да разясняват предложенията си преди да стане ясно дали ще има правилник. Лекари поддържат концепцията.

„ Вместо да оказват помощ, пречат. Бият екипа и вместо да помогнем на неговата близка, се постанова да идва втори екип, с цел да избавя нашия ”. Друг претекст – поради специфичния режим на придвижване на колите за спешна помощ, има риск от произшествия.

Обикновено вреди се покриват единствено за пациента и екипа. Така, в случай че кола за спешна помощ, в която има компаньон,катастрофира – медиците може да дължат компенсации. От здравното министерство дадоха отговор, че застраховките се вършат съгласно типовете транспортни средства. Това значи, че са на брой места, а не пасажери. Така дали придружителят е гарантиран, зависи от вида кола за спешна помощ и състава на екипа.

Понякога обаче придружителите са нужни, споделят някогашни чиновници в системата. Например, когато екипът е не от трима, а от двама души. Против рестриктивните мерки са пациентските организации.

„ Когато възникне някакъв проблем в бъдеще, ще може да каже – те се грижеха или не се грижеха ”, разяснява Пламен Таушанов. А от време на време придружителите имат основна роля – да оказват помощ с информация за потърпевшия. Така качването на придружители остава нито позволено, нито неразрешено – в стандарта за незабавна медицина има раздел " Транспорт ".

В него обаче няма нито дума по въпроса. Според пациентските организации здравното министерство би трябвало да планува застраховка и за придружителя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР