Придобиването на златна мина в канадска Арктика от китайска държавна

...
Придобиването на златна мина в канадска Арктика от китайска държавна
Коментари Харесай

Опит на Китай да придобие мина в Арктика разтърси Канада

Придобиването на златна мина в канадска Арктика от китайска държавна компания сътвори терзания в Канада поради растящото наличие на Китай в района, който е от стратегическо значение за доставките на артикули по море и е богат на запаси, написа The Wall Street Journal.

Опозиционни партии и представители на предходното държавно управление приканиха сегашния министър председател Джъстин Трюдо да блокира опита на Shandong Gold Mining Co., една от най-големите компании в региона в Китай, да придобие основаната в Торонто TMAC Resources Inc., която има мина на съвсем 200 км на север от Северния полярен кръг.

Правителството има последната дума по договорката, само че към този момент резервира безмълвие.

Опонентите споделят, че Канада би трябвало да спре придобиването, с цел да забави растящия надзор на Китай над стратегически материали. Те упорстват и за възбрана Китай да купува каквито и да е активи в Арктика. Представителите на американските военни и дипломация предизвестиха, че дейностите на Китай в района могат да доведат до обстановка, сходна на тази в Южнокитайско море.

Макар че акционерите на TMAC и китайските регулатори утвърдиха договорката, тя би трябвало да получи зелена светлина и от китайските управляващи. Според канадския закон, държавното управление би трябвало да прегледа всяко придобиване, правено от задгранична държавна компания, и може да го спре.

Shandong, следена от провинция в Китай, споделя, че е заинтригувана единствено от комерсиалния капацитет на TMAC.

Недоволството от договорката идва в миг, в който връзките сред Пекин и Отава са на най-ниската си точка, откакто през 2018 година във Ванкувър бе задържана Meng Wanzhou, основен финансов шеф на Huawei и щерка на създателя на компанията. След ареста, Китай вкара в пандиза двама канадци по обвинявания за шпионаж - обвинявания, които Трюдо споделя, че съставляват просто възмездие.

Присъдите обаче сринаха мнението на канадците против Китай. По-голямата част от тях считат, че държавното управление би трябвало да накаже Поднебесната империя, като забрани на китайските вложители да получават китайски компании и да забрани влизането в страната на представителите на китайското държавно управление.

Локацията на интервенциите на TMAC е изключително сензитивна, показва Ерик Милер, президент на консултантската компания Rideau Potomac Strategy Group. " Там има доста запаси, а Китай е страна, гладна за тях ".

Мината на TMAC има достъп до брега, водещ до Северозападния морски път, който свързва Тихия и Атлантическия океани. Световните сили, в това число Съединени американски щати, Русия и Китай чакат Арктическия океан да се трансформира в основен маршрут за доставки поради топящите се полярни ледове. В момента Русия има най-голямо военно наличие в района.

Макар че най-северната точка на Китай е на над 1 500 км от Северния полярен кръг, тя си издейства статус на " страна, покрай Арктика " и получи място като наблюдаващ в Арктическия съвет, чийто членове са Съединени американски щати, Русия, Канада, Дания, Финландия, Исладия, Норвегия и Швеция - страни, които имат територии в района. През 2018 година Китай разгласява бяла книга за арктическата си тактика, която планува построяването на " Полярен Път на коприната ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР